Като правило, за да конфигурирате уеб камерата, е достатъчно да я свържете с компютъра и да инсталирате драйверите. Вградените решения обаче не ви позволяват да контролирате всички възможности на такива устройства, а понякога изобщо не ви позволяват да постигнете желаната цел. В тези случаи си струва да се използват специални приложения, предназначени за усъвършенствана работа с устройства за снимане.

WebCam на живо

WebCam на живо е удобно приложение, което може да се използва като спомагателен инструмент за организиране на видеонаблюдение. Интерфейсът е разделен на два блока: прозорец на устройството, където се подава самото изображение и панел с налични функции, включително създаване на екранна снимка, активиране на автоматично заснемане и качване на заснетите материали на FTP сървър. Параметрите също представят две категории: „Настройки на програмата“ и „Настройки на детектора“... Последното ви позволява да накарате уеб камерата да се активира самостоятелно и да запише какво се случва.

Интерфейс на уеб камера на живо

Основният проблем на Live WebCam е, че той не е предназначен за заснемане и прави само моментни снимки. Приложението обаче съдържа впечатляващ брой параметри, които ви позволяват правилно да конфигурирате устройството според вашите нужди, а с рускоезичния интерфейс това ще бъде още по-лесно. Сред основните предимства, освен модела за безплатно разпространение, те подчертават отличната автономност на приложението с минимално участие на потребителя: самата уеб камера се активира в точното време, прави снимка и я изпраща директно на посочения сървър.

Изтеглете LiveWebCam

CyberLink YouCam

CyberLink YouCam е многофункционално решение, което ви позволява да наслагвате много различни ефекти, филтри, печати и др. Върху изображението от вашата уеб камера. Обработката се извършва в реално време, докато потребителят използва устройството в други приложения. Струва си да се отбележи функцията за подобряване на качеството на изображението чрез коригиране на някои параметри. Предлага се като прост режим, в който можете да регулирате яркостта, нивото на шума, експозицията и други параметри, както и разширени, където са налични по-разширени настройки.

Интерфейс CyberLink YouCam

Друга характеристика, заради която много потребители обичат CyberLink YouCam, е функцията Face Beauty. Когато се активира, системата прилага алгоритми за обработка на изображения, след което чертите на лицето стават по-привлекателни и естествени. За да персонализирате изображение, можете да използвате огромен брой инструменти: сцени, рамки, частици, филтри, изкривяване, емоции, джаджи, аватари, маркери и печати. В този случай може да се използва както вградено съдържание, така и съдържание за изтегляне. Разработчиците са оптимизирали решението за работа със Skype - просто изберете CyberLink YouCam като камера в настройките на приложението.

Изтеглете CyberLink YouCam

WebCam Monitor

WebCam Monitor е проектиран да преобразува уеб камера в пълноценно устройство за видеонаблюдение и работи приблизително на същия принцип като Live WebCam. Устройството се активира автоматично, когато в зрителното му поле се появи движение или шум - това зависи от зададените параметри. Възможно е да се проследи както цялата зона, така и определени части от нея. Самата уеб камера се конфигурира незабавно, когато е свързана. Разработчикът твърди, че се поддържат над 100 модела, без да е необходимо да се инсталират драйвери.

Интерфейс на WebCam Monitor

Конфигурирани са и допълнителни действия, които ще се извършват, когато устройството е активирано, в допълнение към записа на видео. Те включват правене на екранна снимка, изпращане на известие до имейла на потребителя, стартиране на друго приложение на компютъра, възпроизвеждане на звук и изтегляне на медийни файлове. Заснетите видеоклипове могат да бъдат запазени на вашия твърд диск или автоматично изпратени на FTP сървър.Сред недостатъците си струва да се подчертае липсата на рускоезичен интерфейс, ограничена демо версия и ограничение на броя на свързаните уеб камери, което не изчезва дори в платената версия.

Изтеглете WebCam Monitor

ManyCam

Приложението ManyCam значително разширява функционалността на уеб камерата, като предоставя допълнителни опции за Skype, ICQ, MSN, Yahoo и много други платформи. Към изображението се прилагат различни ефекти и филтри, които са видими не само за самия потребител, но и за неговите събеседници. Основната характеристика на разглежданото решение е режимът на многоканална връзка, който ви позволява да излъчвате картина от няколко източника наведнъж.

Интерфейс на програмата ManyCam

Налична е обширна библиотека от ефекти, които могат да бъдат приложени към изображение на уеб камера: филтри, изкривявания, фонове, рамки, обекти, наслагвания, ефекти на лица и емоции и наслагвания на текст, картина и дата с течение на времето. Въведена е функцията за зареждане на допълнително съдържание във вградената база данни. Безплатната версия на ManyCam има ограничен списък от функции, но не е ограничен във времето. Съществува доста висококачествена русификация.

Изтеглете ManyCam

WebcamMax

WebcamMax е друг чудесен инструмент за настройка на вашата уеб камера и запис на видео от нея. Приложението има доста подобна функционалност на обсъдените по-рано решения (CyberLink YouCam, ManyCam), но тук всичко се прилага малко по-различно. Възможно е да се наслагва едно изображение върху друго. Огромна библиотека от стандартни ефекти, насложени върху картината, заслужава специално внимание. Но повечето от тях стават достъпни само след закупуване на лиценз, а в безплатната версия обектите са защитени с воден знак.

Уеб камера Макс интерфейс

Сред допълнителните функции си струва да се подчертае наличието на шаблони, въз основа на които можете да създавате отделни набори и незабавно да ги прилагате, ако е необходимо, без да губите много време в избора на желаните ефекти и параметри. Няма видео разкадровка или функция за избор на формат, което ще изисква от вас да използвате допълнителен видео редактор, за да обработвате по-късно вашите кадри. Радвам се, че има версия на руски език, която улеснява работния процес за начинаещи потребители.

Изтеглете WebcamMax

Активна уеб камера

Въпреки остарелия интерфейс, Active WebCam също може да бъде добро решение за настройка на уеб камера и организиране на видеонаблюдение. Основните функции практически не се различават от Live WebCam, докато към приложението могат да бъдат свързани както уеб, така и обикновена видеокамера. Това може да стане по няколко начина: локално (камерата е свързана към компютър), през мрежата (с помощта на IP камера в локалната мрежа) и отдалечено (компютърът източник комуникира с друг компютър, към който е свързано устройството). Уловеният сигнал се записва във формат AVI или MPEG, след което може да бъде изпратен до посочения FTP сървър.

Активен интерфейс WebCam

Разработчиците твърдят, че Active Webcam е чудесна както за домашна, така и за професионална употреба като истинска система за наблюдение. Програмата поддържа многоканален режим, в който се показва сигнал от няколко устройства едновременно, изображението на всяко от тях може да бъде запазено или поотделно, или в един общ видео файл. Демо версията е подходяща за еднократни нужди, но ако ще използвате приложението постоянно, ще трябва да закупите лиценз.

Skype

Колкото и да е странно, Skype може да се използва и като приложение за настройка на уеб камера, въпреки че първоначално не е било предназначено за това. Въпреки това, една от основните му функции е организацията на видео комуникация, така че е съвсем очаквано тук да намерите раздел с параметрите на свързаните устройства. Той е разделен на две категории: „Получаване на видео процесор“ и „Управление на камерата“... Първият контролира яркост, контраст, нюанс, наситеност, яснота, гама, баланс на бялото, снимане срещу светлина, усилване, цвят и честота на електропровода.Във втория потребителят задава увеличение, фокус, скорост на затвора, бленда, смяна, наклон, панорама и компенсация при слаба светлина.

Skype интерфейс

По този начин, ако използвате само вашата уеб камера за комуникация с приятелите си чрез Skype, изобщо не е необходимо да инсталирате допълнителни програми за конфигуриране на устройството, с изключение на случаите, когато трябва да приложите различни ефекти, графични елементи и филтри към изображението. Skype е безплатно приложение на руски език и се използва активно по целия свят.

Изтеглете Skype

Разгледахме няколко стабилни приложения, които улесняват настройването на вашата уеб камера за страхотно изживяване. Много от тях са предназначени да организират цялостна система за наблюдение и са снабдени с много допълнителни опции. Има такива, които работят директно с изображението, позволявайки ви да приложите различни ефекти върху него и да повишите качеството на записа.