По подразбиране охладителят работи приблизително 70-80% от капацитета, който е включен в него от производителя. Ако обаче процесорът е подложен на чести натоварвания и / или е бил предварително разпръснат, препоръчва се да се увеличи скоростта на въртене на лопатките до 100% от възможните мощности.

Овърклокването на охлаждащите остриета не е изпълнено с нищо за системата. Единствените странични ефекти са увеличаването на консумацията на електроенергия от компютър / лаптоп и увеличаването на шума. Съвременните компютри са в състояние да регулират независимо силата на охладителя в зависимост от температурата на процесора в момента.

Варианти на увеличение на скоростта

Общо има два начина, които ще увеличат мощността на охладителя до 100% от декларираното:

 • Стартирайте овърклока през BIOS. Подходящ само за потребители, които приблизително си представят как да работят в тази среда, защото Всяка грешка може значително да повлияе на по-нататъшната работа на системата;
 • С помощта на програми на трети страни. В този случай трябва само да използвате софтуера, на който имате доверие. Този метод е много по-лесен, отколкото независимо да разберете BIOS.

Можете да закупите и модерен охладител, който е в състояние независимо да коригира силата си, в зависимост от температурата на процесора. Не всички дънни платки обаче поддържат работата на такива охладителни системи.

Преди да извършите овърклок, препоръчваме да почистите системния модул от прах, както и да смените топлинната паста на процесора и да смажете охладителя.

Уроци по темата:
Как да промените термичната паста на процесора
Как да смажем механизма на охладителя

Метод 1: AMD OverDrive

Този софтуер е подходящ само за охладители, които работят заедно с процесора AMD. AMD OverDrive се разпространява безплатно и е чудесно за ускоряване работата на различни компоненти от AMD.

Инструкциите за овърклок остриета с това решение са, както следва:

 1. В главния прозорец на приложението отидете в секцията "Контрол на ефективността" , която се намира в горната или в лявата част на прозореца (в зависимост от версията).
 2. По същия начин отидете на раздела "Контрол на вентилатора" .
 3. Преместете специалните плъзгачи, за да промените скоростта на въртене на лопатките. Плъзгачите са под иконката на вентилатора.
 4. Настройка на AMD OverDrive

 5. За да се уверите, че когато рестартирате / излезете от системата, настройките не се нулират всеки път, кликнете върху "Apply" .

Метод 2: SpeedFan

SpeedFan - този софтуер, чиято основна задача е да контролира вентилаторите, които са интегрирани в компютъра. Тя се разпространява напълно безплатно, има прост интерфейс и руски превод. Този софтуер е универсално решение за охладители и процесори от всеки производител.

Променете скоростта на охладителя в Speedfan

Прочетете повече:
Как да използвате SpeedFan
Как да овърклоквате вентилатора в SpeedFan

Метод 3: BIOS

Този метод се препоръчва само за напреднали потребители, които грубо представят интерфейса на BIOS. Инструкцията стъпка по стъпка е както следва:

 1. Отворете BIOS. За да направите това, рестартирайте компютъра. Преди да се появи логото на операционната система, натиснете клавишите Del или от F2 до F12 (в зависимост от версията на BIOS и дънната платка).
 2. В зависимост от версията на BIOS, интерфейсът може да е много различен, но приблизително същият за най-популярните версии. В горното меню намерете раздела "Захранване" и отидете на него.
 3. Сега намерете елемента "Хардуер Монитор" . Вашето име може да се различава, така че ако не намерите този елемент, потърсете друг, където първата дума в заглавието е "Хардуер" .
 4. BIOS преходи

 5. Сега има две опции - настройте мощността на вентилатора до максимум или изберете температурата, при която той започва да се покачва. В първия случай намерете елемента "CPU min Speed ​​fan" и натиснете Enter, за да направите промени. В прозореца, който се показва, изберете максималния брой налични.
 6. Във втория случай изберете "CPU Smart Fan Target" и задайте температурата, при която трябва да се ускори въртенето на лопатките (препоръчително от 50 градуса).
 7. Настройване на вентилатора в BIOS

 8. За да излезете и запазите промените в горното меню, намерете раздела "Изход" , след което изберете "Запазване и излизане" .

Желателно е да се увеличи скоростта на охладителя само ако има реална нужда от това, защото Ако този компонент работи при максимална мощност, тогава неговият живот може да бъде малко по-малък.