За съжаление потребителите на устройства, базирани на андроид Тази операционна система не съдържа стандартни инструменти за запис на видео от екрана. Какво да направите, когато възникне такава необходимост? Отговорът е прост: трябва да намерите, инсталирате и да започнете да използвате специализирано приложение, създадено от програмисти от трети страни. Ще разкажем за няколко такива решения в днешния ни материал.

Пишем видео от екрана в Android

Има доста програми, които предоставят възможност за записване на екранни видеоклипове на смартфони или таблети, работещи със зеления робот - всички те могат да се намерят на открито Play Market а. Сред тях има платени, рекламирани решения или такива, които изискват Root права за тяхното използване, но има и такива, които работят с някои ограничения или дори без тях. След това разглеждаме само двете най-удобни и лесни за използване приложения, които ни позволяват да разрешим проблема, изложен в темата на статията.

Вижте също: Получаване на права на суперпотребител на устройства с Android

Метод 1: AZ записващо устройство

Това приложение е едно от най-добрите в своя сегмент. С него можете да записвате видео от екрана на смартфон или таблет на Android с висока разделителна способност (роден на устройството). AZ Screen Recorder може да записва звук от микрофона, да показва натискания на клавишите и също така да ви позволява да настроите фина настройка на качеството на окончателното видео. Освен това има възможност за пауза и продължаване на възпроизвеждането. Ще ви кажем как да използвате този инструмент за запис на видео от екрана.

Изтеглете рекордер AZ от Google Play Магазин

Изтеглете рекордер AZ от Google Play Магазин

 1. Инсталирайте приложението, като кликнете върху връзката по-горе и щракнете върху съответния бутон на неговата страница в магазина.

  Инсталиране на приложението за отпечатване от екрана AZ чрез Google Play Магазин на Android

  Когато процесът приключи, кликнете върху "Отваряне" или го стартирайте по-късно - от главния екран, където ще бъде добавен прекия път или от главното меню.

 2. Пускане на приложение за запис на видео от екрана AZ Screen Recorder за Android

 3. Докосването на пряк път от екран на екран на екран AZ не стартира интерфейса, но добавя "плаващ" бутон към екрана, чрез който можете да осъществите достъп до основните функции. Освен това в завесата се появява лента с инструменти, която дава възможност за бързо и лесно управление.

  Меню и контроли на приложението за запис на видео от екрана AZ Screen Recorder за Android

  Всъщност сега можете да започнете да записвате видео, за което е достатъчно първо да се включите върху "плаващия" бутон и след това върху етикета с изображение на видеокамера. Също така можете да активирате записа чрез панела за уведомяване - има и необходимия бутон.

  Започнете да записвате екранни видеоклипове в AZ Screen Recorder за Android

  Преди да започнете да записвате изображения на екрана, преди да започнете запис на екран, трябва да му бъде предоставена подходяща резолюция. За да направите това, просто кликнете върху "Старт" в изскачащия прозорец.

 4. Даване на разрешение за записване на екранни видеоклипове на AZ Screen Recorder за Android

 5. След отброяването (от три на едно), видеоклипът ще бъде записан от екрана. Изпълнете действията, които искате да заснемете.

  Записвайте видеоклипове от екрана на смартфона в екранното рекордер AZ за Android приложение

  За да спрете записа, издърпайте лентата за известия надолу, намерете линията с инструментите AZ Screen Recorder и кликнете върху бутона Stop или, ако планирате да продължите да записвате по-късно, поставете пауза .

 6. Натискане на бутона Пауза или Стоп при записване на видео от екрана в приложението Апарат за запис от екран AZ за Android

 7. Записаното видео ще се отвори в изскачащ прозорец. За да играете, просто трябва да докоснете нейната визуализация. Освен това има възможност за редактиране и изпращане (функцията "Споделяне" ). Освен това видеоклипът може да бъде изтрит или просто да затворите режима за визуализация.
 8. Редактиране, изтриване и изпращане на видеоклип, записано в приложението AZ Screen Recorder за Android

 9. Отделен елемент ще разгледа някои допълнителни функции и настройки на приложението AZ Screen Recorder:
  • Деактивирайте "плаващия" бутон.
   За да направите това, просто кликнете върху него и, без да пуснете пръста си, го преместете в кръстчето в долната част на екрана.
  • Премахване на пряк път на приложението за записване на видеоклипове от AZ Screen Recorder за Android екран

  • Вземете екранни снимки.
   Съответният бутон, който ви позволява да създадете екранна снимка, можете да намерите в менюто "плаващ" бутон и в лентата с инструменти в завесата.
  • Записване на екранни снимки в AZ Screen Recorder за Android

  • Преглеждайте предаванията на игри.
   Много потребители на AZ Screen Recorder не само записват екрана с него, но и излъчват преминаването на мобилни игри. Избирайки подходящия раздел в менюто на приложението, тези предавания могат да се видят.
  • Преглеждайте предаванията на игри в приложението AZ Recorder за Android

  • Създаване на предавания на игри.
   Съответно, в AZ Screen Recorder можете не само да гледате излъчвания на други хора, но и да организирате свои собствени.
  • Създайте свои собствени предавания за игри в екранното рекордер AZ за Android приложение

  • Настройки за качество и опции за запис.
   В приложението можете да прецизирате качеството на изображенията и видеоклиповете, да определяте изходния формат, разделителната способност, честотата на предаване, честотата на кадрите и ориентацията на картината.
  • Определяне на параметрите и качеството на видеозаписа в екранното записващо устройство AZ за Android приложение

  • Вградена галерия.
   Създадените екранни снимки и видеоклипове, записани с AZ Screen Recorder, могат да се видят в собствената галерия на приложението.
  • Вградено приложение в галерията AZ Screen Recorder за Android

  • Таймер и време.
   В настройките можете да активирате показването на времето за запис директно върху създадения видеоклип, както и да стартирате екранното заснемане от таймера.
  • Показване на таймера и часа в настройките на екранното рекордер AZ за Android приложение

  • Показване на кранове, лога и др.
   В някои случаи се изисква да се показва не само какво се случва на екрана на смартфон или таблет, но и да се определи конкретна област. AZ Screen Recorder ви позволява да направите това, тъй като ви позволява да добавите собствено лого или воден знак към изображението.
  • Лого и водни знаци в AZ Screen Recorder за Android

  • Променете пътя за запазване на файлове.
   По подразбиране екранните снимки и видеоклиповете се запазват във вградената памет на мобилното устройство, но ако желаете, можете да ги поставите на външно устройство - карта с памет.

  Променете пътя за запазване на файлове в екранното рекордер AZ за Android приложение

 10. Както можете да видите, няма нищо трудно за записване при видео събития, които се появяват на екрана на смартфон или таблет с Android в AZ Screen Recorder. Освен това приложението, което разгледахме, ви позволява не само да заснемете картина, но и да я редактирате, да промените качеството и да изпълнявате редица други еднакво интересни действия.

Метод 2: DU рекордер

Следното приложение, което ние описваме в нашата статия, предоставя почти същите характеристики, както описаният по-горе AZ Screen Recorder. Екранното записване на мобилно устройство в него се извършва по същия алгоритъм и е също толкова лесно и удобно.

Изтеглете DU рекордер в Google Play Магазин

Изтеглете DU рекордер в Google Play Магазин

 1. Инсталирайте приложението на вашия смартфон или таблет,

  Инсталиране на приложението DU Recorder за Android от Google Play Магазин

  и след това я стартирайте директно от магазина, началния екран или менюто.

 2. Стартирайте приложение за запис на видео от екрана на DU Recorder за Android

 3. Непосредствено след като се опитате да отворите DU рекордера, ще се появи изскачащ прозорец с искане за достъп до файлове и мултимедия на устройството. Трябва да го предоставите, т.е. кликнете върху "Позволи" .

  Дайте достъп и разрешения на DU рекордера за Android

  Приложението също така има достъп до известия, така че на основния екран ще трябва да докоснете "Активиране" и след това да активирате съответната функция в настройките за Android, като преместите превключвателя в активна позиция.

 4. Разрешение за достъп до екрана на DU рекордер за Android

 5. След като излезете от настройките, ще се отвори прозорецът с добре дошли на DU Recorder, в който можете да се запознаете с неговите основни функции и фини нюанси на контрол.

  Основните функции и контроли на приложението DU Recorder за Android

  Интересуваме се и от основната функция на приложението - записване на видео от екрана на устройството. За да започнете, можете да използвате бутона "плаващ", подобен на този на екранния рекордер AZ, или на контролния панел, който ще се появи на слепи. И в двата случая, трябва да кликнете върху малък червен кръг, който инициира началото на записа, макар и не веднага.

  Започнете записването на екранното видео в DU рекордера за Android

  Първо, DU рекордерът ще поиска разрешение за заснемане на звук, за което трябва да кликнете върху "Позволи" в изскачащия прозорец и след това - достъп до изображението на екрана, за което трябва да докоснете "Старт" в съответната заявка.

  Предоставете разрешение за записване на аудио и видео в DU рекордер за Android

  В редки случаи, след предоставяне на разрешения, може да се наложи приложението да рестартира видеозапис. По-горе вече описахме как се прави това. Когато заснемането на изображението на екрана, т.е. видеозаписа, започва, просто следвайте стъпките, които искате да заснемете.

  Записвайте видео от екрана в приложението DU Recorder за Android

  Продължителността на създадения проект ще се покаже на "плаващия" бутон, а процесът на записване може да се управлява както от менюто, така и от завесата. Видеоклипът може да бъде поставен на пауза и след това да продължи, или пък да спре напълно заснемането.

 6. Управлява, докато записвате екранно видео в DU рекордер за Android

 7. Както в случая на записващо устройство AZ, след като завършите записа от екрана в DU рекордера, се показва малък изскачащ прозорец с преглед на завършения видеоклип. Директно оттук можете да го видите във вградения плейър, да редактирате, споделяте или изтривате.
 8. Екран, заснет на DU рекордер за Android

 9. Допълнителни характеристики на приложението:
  • Създаване на екранни снимки;
  • Деактивиране на бутона "плаващ";
  • Комплект инструменти за писане, достъпен чрез "плаващия бутон";
  • Настройване на параметрите на менюто на плаващия бутон в приложението DU Recorder за Android

  • Организиране на предавания на игри и гледане на тези от други потребители;
  • Създавайте и преглеждайте предавания в DU Recorder за Android

  • Редактиране на видео, преобразуване в GIF, обработка и комбиниране на изображения;
  • Редактиране на видео и обработка на изображения в DU рекордер за Android

  • Вградена галерия;
  • Вградена галерия на приложението DU Recorder за Android

  • Разширени настройки за качество, настройки за запис, експортиране и др. подобно на тези в екранното записващо устройство AZ, а дори и малко повече.
  • Разширени видео настройки и контроли в DU рекордера за Android

 10. DU рекордерът, подобно на приложението, описано в първия метод, позволява не само да записва видео от екрана на смартфон или таблет в Android, но също така предоставя редица допълнителни функции, които със сигурност ще бъдат полезни за много потребители.

заключение

На него ще приключим. Сега знаете с какви приложения можете да записвате видео от екрана на мобилно устройство с Android и как е направено. Надяваме се, че статията ни е полезна за вас и помогна да се намери оптималното решение на проблема.