Проблемът с забравени пароли съществува от времето, когато хората започнаха да защитават информацията си от любопитни очи. Загубата на паролата от акаунта в Windows заплашва да загуби всички данни, които сте използвали. Може да изглежда, че нищо не може да се направи и ценните файлове са загубени завинаги, но има начин, който най-вероятно ще помогне да влезете в системата.

Възстановяване на паролата за администратор на Windows XP

На Windows системите има вграден "администраторски" акаунт, чрез който можете да извършвате каквито и да било действия на компютъра, тъй като този потребител има неограничени права. При влизане в системата под този "профил" можете да промените паролата за потребителя, чийто достъп е изгубен.

Прочетете повече: Как да нулирате паролата в Windows XP

Често срещан проблем е, че за целите на сигурността, по време на инсталирането на системата, ние назначаваме администраторска парола и успешно я забравяме. Това води до факта, че прозорците не могат да проникнат. След това ще поговорим за това как да влезете в защитената администраторска сметка.

По стандартните начини на Windows XP не можете да нулирате администраторската парола, затова ще се нуждаем от програма на трета страна. Програмистът го нарече изключително непретенциозен: офлайн NT парола и редактор на системния регистър.

Подготовка на носителя за зареждане

 1. На официалния сайт има две версии на програмата - за писане на компактдиск и USB флаш устройство.

  Изтеглете програмата от официалния сайт

  Връзка към версиите за изтегляне на програмата Offline NT Password & Registry Editor за CD и флаш устройство

  CD версията е изображение на диск в ISO формат, което просто се записва на празен диск.

  Прочетете повече: Как да запишете изображение на диск в UltraISO

  В архива с версията на флаш устройството има отделни файлове, които трябва да бъдат копирани на носителя.

  Копирайте файлове с полезност Офлайн NT парола и редактор на системния регистър от архив на флаш устройство

 2. След това трябва да активирате буутлоудъра на USB флаш устройството. Това става чрез командния ред. Наречете менюто "Старт" , отворете списъка "Всички програми" , след това отидете в папката "Стандарт" и намерете елемента "Командния ред" там. Кликнете върху него PKM и изберете "Пусни като ..." .

  Стартирайте командния ред от името на администратора в Windows XP

  В прозореца за параметрите на стартиране преминете към "Профил на посочения потребител" . Администраторът ще бъде регистриран по подразбиране. Кликнете върху OK.

  Стартирайте командния ред от името на администратора в Windows XP, за да активирате буутлоудъра на флаш устройство в Windows XP

 3. В командния ред въведете следното:

  g:syslinux.exe -ma g:

  G е буквата на устройството, зададена от системата на флаш устройството. Може да имате друго писмо. След като въведете, натиснете ENTER и затворете "Command Line" .

  Въведете команда, за да включите буутлоудъра на флаш устройството в командния ред на Windows XP

 4. Рестартираме компютъра, поставяме багажника от флаш паметта или компактдиска, в зависимост от версията на използваната от нас програма. Отново, направете рестартиране, след което програмата ще стартира Offline NT Password & Registry Editor. Помощната програма е конзола, т.е. няма графичен интерфейс, така че всички команди трябва да се въвеждат ръчно.

  Прочетете повече: Конфигуриране на BIOS за зареждане от USB флаш устройството

  Автоматично стартиране на помощната програма Офлайн NT парола и редактор на системния регистър, за да нулирате администраторската парола в Windows XP

Нулирайте паролата си

 1. На първо място, след като стартирате програмата, натиснете ENTER .
 2. След това виждаме списък с дялове на твърдите дискове, които понастоящем са свързани към системата. Обикновено самата програма определя кой дял трябва да се отвори, тъй като той съдържа сектор за зареждане. Както можете да видите, тя се намира под номер 1. Въвеждаме съответната стойност и отново натиснете ENTER .

  Изберете системен дял в офлайн NT парола и редактор на системния регистър, за да възстановите паролата в Windows XP

 3. Помощната програма ще намери папката с файловете на системния регистър на системния диск и ще поиска потвърждение. Стойността е правилна, натиснете ENTER .

  Изберете папка с файлове в системния регистър в секцията на системата в помощната програма за офлайн NT парола и редактор на системния регистър, за да възстановите паролата в Windows XP

 4. След това търсим линия с стойността "Парола за нулиране [sam security system]" и ще видим коя цифра съответства. Както можете да видите, програмата отново направи избор за нас. ENTER .

  Избиране на функцията за редактиране на профила в помощната програма за офлайн NT парола и редактор на системния регистър, за да нулирате паролата в Windows XP

 5. На следващия екран се предлага избор от няколко действия. Интересуваме се от "Редактиране на потребителски данни и пароли" , това отново е единица.

  Превключете на данните за редактиране на профилите в парола и парола за редактиране на офлайн NT, за да нулирате паролата в Windows XP

 6. Следните данни могат да доведат до объркване, тъй като не виждаме "счетоводство" с името "Администратор". Всъщност тук проблемът с кодирането и потребителят, от когото се нуждаем, се нарича " [имейл защитено] " . Тук не влизаме нищо, просто натиснете ENTER .

  Отидете на редактора на паролата за администратор в офлайн NT парола и редактора на системния регистър, за да възстановите паролата в Windows XP

 7. След това можете да нулирате паролата, т.е. правете я празна (1) или въведете нова (2).

  Как да нулирате администраторската парола в офлайн NT парола и редактор на системния регистър в Windows XP

 8. Въведете "1" , натиснете ENTER и вижте, че паролата е нулирана.

  Нулиране на паролата за администратор в офлайн NT парола и редактор на системния регистър в Windows XP

 9. Освен това пишем на свой ред: "!", "Q", "n", "n" . След всяка команда не забравяйте да натиснете Enter .

  Завършване на скрипта за редактиране на профила в помощната програма за офлайн NT парола и редактор на системния регистър, за да възстановите паролата в Windows XP

 10. Извличаме флаш устройството и рестартираме машината с CTRL + ALT + DELETE . След това трябва да инсталирате обувката от твърдия диск и да влезете в системата под администраторския акаунт.

Тази програма не винаги работи правилно, но това е единственият начин да получите достъп до компютъра в случай на загуба на "счетоводна" администратор.

Когато работите с компютър, е важно да спазвате едно правило: съхранявайте пароли на безопасно място, различно от папката на потребителя на твърдия диск. Същото важи и за тези данни, загубата на която може да ви струва скъпо. За да направите това, можете да използвате флаш устройство, а по-скоро съхранение в облак, например, Yandex Drive ,