Търсене по MAC адрес

Не всички потребители знаят какъв е MAC адресът на устройството, но всяко оборудване, което се свързва с интернет, го има. MAC адресът е физическият идентификатор, присвоен на всяко устройство на етапа на производство. Такива адреси не се повтарят, следователно самото устройство, неговият производител и IP мрежата могат да бъдат определени от него. Именно по тази тема бихме искали да говорим в нашата днешна статия.

Търсене по MAC адрес

Както бе споменато по-горе, благодарение на идентификатора, който обмисляме, дефинира се разработчикът и IP. За да изпълните тези процедури, имате нужда само от компютър и някои допълнителни инструменти. Дори един неопитен потребител ще се справи със зададените действия, но бихме искали да предоставим подробни насоки, така че никой да няма трудности.

Вижте също: Как да видите MAC адреса на вашия компютър

Търсене на IP адрес чрез MAC адрес

Бих искал да започна с установяване на IP адрес чрез MAC, тъй като почти всички собственици на мрежово оборудване са изправени пред тази задача. Случва се, че има физически адрес на ръка, обаче, за да се свържете или намерите устройство в група, неговият мрежов номер е необходим. В този случай се прави такава констатация. Използва се само класическото приложение на Windows “Command Line” или специален скрипт, който автоматично изпълнява всички действия. Ако имате нужда да използвате само този вид търсене, съветваме ви да обърнете внимание на инструкциите, описани в другия ни статия на следния линк.

Открийте IP адреса на устройството чрез неговия MAC адрес

Още подробности: Определяне на IP адреса на устройството чрез MAC адрес

Ако търсенето на устройство по IP не е било успешно, проверете отделните материали, където се разглеждат алтернативни методи за търсене на идентификатор на мрежово устройство.

Вижте също: Как да намерите IP адреса Компютърът на някой друг / печатар / рутер

Търсене на производител чрез MAC адрес

Първата опция за търсене беше доста проста, защото основното условие беше само активната работа на оборудването в мрежата. За да определите производителя чрез физическия адрес, не всичко зависи от потребителя. Самата компания-разработчик трябва да постави всички данни в съответната база данни, така че те да станат публично достъпни. Само тогава специалните комунални услуги и онлайн услугите ще разпознаят производителя. Въпреки това подробна информация по този въпрос можете лесно да прочетете. Този материал се използва като метод с онлайн услуга и със специален софтуер.

Идентифициране на производителя на устройството чрез неговия MAC адрес

Още подробности: Как да идентифицирате производителя чрез MAC адрес

Търсене по MAC-адрес в маршрутизатора

Както знаете, всеки рутер има индивидуален уеб интерфейс, където се редактират всички параметри, се разглеждат статистически данни и друга информация. Освен това там се показва и списъкът на всички активни или преди това свързани устройства. Сред всички данни са налице и MAC адреса. Благодарение на това е много лесно да се определи името, местоположението и IP устройството. Има много производители на рутери, затова решихме да използваме един от моделите D-Link. Ако сте собственик на маршрутизатор от друга компания, опитайте се да намерите същите елементи, като сте изучили подробно всички компоненти в уеб интерфейса.

Инструкциите по-долу могат да се използват само ако устройството вече е свързано с маршрутизатора. Ако връзката не е осъществена, такова търсене никога няма да бъде успешно.

  1. Стартирайте всеки удобен уеб браузър и въведете 192.168.1.1 или 192.168.0.1 в лентата за търсене, за да отидете в уеб интерфейса.
  2. Превключете към уеб интерфейса на маршрутизатора

  3. Въведете потребителско име и парола за вход. Обикновено по подразбиране и двете форми са admin , но всеки потребител може сам да го промени чрез уеб интерфейса.
  4. Въведете идентификационни данни, за да влезете в уеб интерфейса на маршрутизатора

  5. За удобство променете езика на руски, за да направите по-лесно навигирането в имената на менютата.
  6. Променете езика на интерфейса на маршрутизатора

  7. В секцията "Състояние" намерете категорията "Мрежова статистика" , където ще видите списък на всички свързани устройства. Намерете необходимия MAC там и определете IP адреса, името на устройството и неговото местоположение, ако такава функционалност е осигурена от разработчиците на маршрутизатора.
  8. Вижте свързаните устройства в уеб интерфейса на маршрутизатора

Сега сте запознати с трите разновидности на търсене по MAC-адрес. Предоставените инструкции ще бъдат полезни за всички онези потребители, които се интересуват от определяне на IP адреса на устройството или неговия производител, използвайки физически номер.