Някои собственици на операционната система Windows 10 са изправени пред такъв проблем, че услугата за платформа за защита на софтуера зарежда процесора. Тази услуга често причинява грешки в работата на компютъра, най-често зарежда процесора. В тази статия ще разгледаме няколко причини за този проблем и ще опишем как да го коригираме.

Начини за решаване на проблема

Самата услуга се показва в диспечера на задачите, но процесът се нарича sppsvc.exe и може да бъде намерен в прозореца за мониторинг на ресурсите. Сам по себе си, тя не носи голямо натоварване на процесора, но в случай на провал в регистъра или инфекция от злонамерени файлове, може да се повиши до 100%. Нека да се справим с решаването на този проблем.

Windows 10 Платформа за защита на софтуера

Метод 1: Сканирайте компютъра си за вируси

Злонамерените файлове, стигащи до компютъра, често се прикриват като други процеси и изпълняват необходимите действия, независимо дали става дума за изтриване на файлове или показване на реклама в браузър. Следователно, първо, препоръчваме да проверите дали sppsvc.exe е скрит вирус. Това ще ви помогне да направите антивирус. Използвайте всички удобни за сканиране и, ако е намерено, изтрийте всички злонамерени файлове.

Главно меню Защита на панда

Вижте също: Борба с компютърните вируси

Метод 2: Почистване и възстановяване на системния регистър

Промените в настройките на системния регистър и натрупването на ненужни файлове на компютъра могат също да причинят на услугата за платформа за защита на софтуера да зареди процесора. Следователно не би било излишно да се почиства и възстановява регистъра с помощта на специални програми. Прочетете повече за тях в статиите на нашия уебсайт.

Почистване на компютъра от кошчето с помощта на CCleaner

Повече подробности:
Как да почистите компютъра от боклука, като използвате програмата CCleaner
Почистване на Windows 10 отломки
Проверете Windows 10 за грешки

Метод 3: Спрете процеса sppsvc.exe

Ако никой от горните методи не ви помогна, тогава остава само да извършите крайна мярка - спрете sppsvc.exe . Това няма да повлияе на производителността на системата, ще изпълни всички функции правилно, но ще помогне да се разтовари процесорът. За да спрете, трябва да изпълните няколко действия:

 1. Отворете диспечера на задачите, като задържите клавишната комбинация Ctrl + Shit + Esc .
 2. Отворете раздела Performance ("Ефективност") и изберете Open Resource Monitor
 3. Преход към мониторинг на ресурсите на Windows 10

 4. Отидете в раздела "CPU", щракнете с десния бутон върху процеса "sppsvc.exe" и изберете "Suspend Process" .
 5. Спиране на процеса Sppsvc.exe

 6. Ако след рестартирането на системата процесът започне да работи отново и процесорът е зареден, тогава трябва да изключите напълно услугата през специалното меню. За да направите това, отворете бутона "Старт" , въведете "Услуги" там и отидете при тях.
 7. Преход към услуги в Windows 10

  Тук намерете реда " Защита на софтуера" , кликнете върху него с левия бутон на мишката и изберете "Спиране на услугата" .

  Спиране на услугата в Windows 10

В тази статия разгледахме подробно причините за проблема, когато услугата на платформата за защита на софтуера зареди процесора и разгледа всички начини за разрешаването му. Използвайте първите две, преди да деактивирате услугата, защото проблемът може да е скрит в променения регистър или наличието на злонамерени файлове на компютъра.

Вижте също: Какво да направите, ако процесорът зареди процеса mscorsvw.exe процес система процес wmiprvse.exe ,