какви са симптомите на чип чип
Потребителите както на настолните компютри, така и на лаптопите често срещат фразата „изхвърляне на чип карти“. Днес ще се опитаме да обясним какво означават тези думи и да опишем симптомите на този проблем.

Какво е чип чип

Като начало ще обясним какво се има предвид под думата "острие". Най-простото обяснение е, че целостта на запояване на кристал GPU към субстрата или на повърхността на плоскостта е нарушена. За по-ясно обяснение, погледнете изображението по-долу. Мястото, където контактът на чипа и субстрата е счупен, се посочва с число 1, нарушението на субстрата и дъската се отбелязва с числото 2.
Места за чип за видео чип

Това се случва по три основни причини: висока температура, механични повреди или фабричен дефект. Видеокартата е вид миниатюрна дънна платка с процесор и запаметена памет, която също изисква висококачествено охлаждане чрез комбинация от радиатори и охладители, а понякога и от прегряване. От твърде висока температура (над 80 градуса по Целзий) оловните топчета се стопят, осигурявайки контакт или съединението с лепило се разрушава, което държи кристала към субстрата.

Механичните повреди не възникват само в резултат на удари и удари - например, връзката между чипа и основата може да се повреди чрез прекалено силно затягане на винтовете, които осигуряват охладителната система след разглобяването на картата за поддръжка. Има и случаи, когато чипът е паднал в резултат на увисване - видеокартите в модерните системни блокове на стандартния размер ATX са инсталирани отстрани и висят от дънната платка, което понякога води до проблеми.

Случаят с фабричен брак също не е изключен - уви, това се случва дори при известни производители като ASUS или MSI, а по-често в марки от категория B като Palit.

Как да разпознаем острието на чипа

Директно изхвърляне чип може да се признае от следните симптоми.

Симптом 1: Проблеми с приложения и игри

Ако има проблеми с пускането на игри (грешки, сривове, замръзване) или софтуер, който активно използва графичния чип (редактори на изображения и видео, криптовалутни програми за добив), такива явления могат да се разглеждат като първи призив за поява на неизправност. За да се определи по-точно източникът на повреда, препоръчваме актуализиране на драйверите и почистване на системата от натрупани отпадъци.
Попълнете полетата с информация, преди да изтеглите софтуера NVIDIA
Още подробности:
Актуализираме драйверите на видеокартата
Изчистване на нежелани файлове от Windows

Симптом 2: Грешка 43 в "Диспечер на устройствата"

Друга аларма е грешката “Това устройство е спряно (код 43)”. Най-често външният му вид се дължи на хардуерни неизправности, сред които най-популярна е чип.
Neispravnaya-videokarta-oboznachena-zheltyim-znachkom-V-dispetchere-ustroystv-Windows

Вижте също: Грешка "Това устройство е спряно (код 43)" в Windows

Симптом 3: Графични артефакти

Най-очевидният и сигурен признак на този проблем е появата на графични артефакти под формата на хоризонтални и вертикални ивици, бъркотия от пиксели в различни области на дисплея под формата на квадрати или "мълния". Артефактите се проявяват поради неправилно декодиране на сигнала, който преминава между монитора и картата, което се проявява именно заради изхвърлянето на графичния чип.
Пример за артефакти с чип карта

лекарство

Има само две решения за тази неизправност - или пълна подмяна на видео карта или подмяна на графичен чип.

Внимание! В интернет има много инструкции за „загряване“ на чипа у дома чрез фурна, желязо или други импровизирани средства. Тези методи не са решение и могат да се използват само като средство за диагностика!

Ако самозаместването на видеокарта не е голямо нещо, тогава ремонтът у дома е почти невъзможна задача: ребел с чип (замествайки отделените контактни топки) ще изисква специално скъпо оборудване, така че ще бъде по-евтино и по-надеждно да се свържете със сервизния център.

Как да се избегне дъмпинг

За да се предотврати повтарянето на проблема, спазвайте редица условия:

  1. Купете нови видео карти от надеждни доставчици в доказани търговски обекти. Опитайте се да не се забърквате с използваните карти, тъй като много измамници вземат устройства с острие, затоплят ги за краткосрочно решение и продават като напълно функционални.
  2. Редовно поддържайте видеокартата: сменете термичната смазка, проверете състоянието на радиатора и охладителите, почистете компютъра от натрупания прах.
  3. Ако прибягвате до овърклок, внимателно следете изпълнението на напрежението и консумацията на енергия (TDP) - ако работата е твърде висока, видеокартата ще прегрее, което може да доведе до топене на топките и последващите сметища.
  4. При тези условия вероятността от описания проблем е значително намалена.

заключение

Симптомите на хардуерна неизправност под формата на чип с GPU чип са доста лесни за диагностициране, но елиминирането му може да бъде доста скъпо, както по отношение на парите, така и на изразходваното усилие.