как да забраните вградената видеокарта на компютъра
Повечето съвременни процесори имат интегрирано графично ядро, което осигурява минимално ниво на производителност в случаите, когато дискретно решение не е налично. Понякога интегрираният графичен процесор създава проблеми и днес искаме да ви запознаем с методите за изключване.

Деактивирайте интегрираната видеокарта

Както показва практиката, интегрираният графичен процесор рядко причинява проблеми на настолните компютри, а най-често лаптопите страдат от проблеми, при които хибридно решение (два графични процесора, интегрирани и дискретни) понякога не работи както се очаква.

Всъщност изключването може да се извърши чрез няколко метода, които се различават по надеждност и количеството на изразходваното усилие. Да започнем с най-простите.

Метод 1: Диспечер на устройствата

Най-простото решение на разглеждания проблем е деактивирането на интегрираната графична карта чрез “Device Manager” . Алгоритъмът е както следва:

 1. Обадете се на прозореца Run с Win + R , след това въведете думите devmgmt.msc в неговото текстово поле и натиснете OK .
 2. Обадете се на мениджъра на устройството, за да забраните вградената видеокарта

 3. След отваряне на модула, намерете блока “Видео адаптери” и го отворете.
 4. Разширете блока на видеокартата, за да изключите вградената видеокарта

 5. Понякога е трудно за начинаещия потребител да различи коя от представените устройства е вградена. В този случай препоръчваме да отворите уеб браузър и да използвате интернет, за да определите точно устройството. В нашия пример вградената е Intel HD Graphics 620.
  Вградена видеокарта, която трябва да бъде деактивирана чрез диспечера на устройствата

  Изберете желаната позиция, като щракнете веднъж с левия бутон на мишката, след това щракнете с десния бутон, за да изведете контекстното меню, в което използвате елемента "Disable device" .

 6. Отворете контекстното меню, за да забраните вградената видеокарта

 7. Интегрираната видео карта ще бъде деактивирана, така че можете да затворите "Диспечер на устройствата" .

Описаният метод е най-простият, но и най-неефективният - най-често интегрираният графичен процесор се активира по един или друг начин, особено на лаптопи, където функционалността на интегрираните решения се управлява, за да се заобиколи системата.

Метод 2: BIOS или UEFI

По-надежден начин за деактивиране на вградения GPU е използването на BIOS или неговия UEFI. Чрез интерфейса на ниските настройки на дънната платка можете напълно да деактивирате вградената видео карта. Трябва да действаме както следва:

 1. Изключете компютъра или лаптопа и следващия път, когато включите BIOS. За различните производители на дънни платки и лаптопи, техниката е различна - ръководствата за най-популярните са изброени по-долу.

  Прочетете повече: Как да влезете в BIOS Samsung , ASUS , Lenovo , Acer , MSI

 2. За различни варианти на интерфейса на фърмуера опциите са различни. Не е възможно да опишете всичко, така че ще предложим най-често срещаните опции:
  • "Разширени" - "Основен графичен адаптер" ;
  • “Config” - “Графични устройства” ;
  • "Разширени функции на чипсета" - "Вграден GPU" .

  Директно, методът за деактивиране на вградена видеокарта зависи и от вида на BIOS: в някои случаи просто изберете „Disabled“ , в други ще трябва да зададете дефиницията на видеокарта от използваната шина (PCI-Ex), а в третата трябва да превключите между „Интегрирана графика“ и „Дискретна графика“. ,

 3. Пример за опции за деактивиране на интегрираната видео карта от BIOS

 4. След като направите промени в настройките на BIOS, запишете ги (като правило, клавишът F10 е отговорен за това) и рестартирайте компютъра.

Сега интегрираната графика ще бъде изключена и компютърът ще започне да използва само пълна видеокарта.

заключение

Деактивирането на вградената видеокарта не е трудна задача, но трябва само да извършите това действие, ако имате проблеми с него.