SSD

Необходимостта от прехвърляне на операционната система от едно твърдо състояние към друго, без да се инсталира отново, възниква в два случая. Първата е замяната на системното задвижване с по-голяма, а втората е планираната подмяна, поради влошаването на характеристиките. Предвид широко разпространеното разпространение на SJS сред потребителите, тази процедура е повече от важна.

Мигриране на инсталирана Windows система към нов SSD

Самият трансфер е процес, при който се извършва точно копиране на системата с всички настройки, потребителски профили и драйвери. За да се реши този проблем, има специализиран софтуер, който ще бъде разгледан по-подробно по-долу.

Преди да започнете прехвърлянето, свържете новото устройство към компютъра. След това се уверете, че е разпознат от BIOS и системата. В случай на проблеми с дисплея, вижте урока на връзката по-долу.

урок: Защо компютърът не вижда SSD

Метод 1: Помощник за разделяне на MiniTool

Съветник за разделянето на MiniTool - е софтуерно средство за работа с носители за съхранение, включително устройства, базирани на NAND памет.

 1. Стартирайте програмата и кликнете върху панела "Мигриране на OS към SSD / HD" , след като изберете системния диск.
 2. избор на командата за миграция на операционната система в съветника за разделяне на MiniTool

 3. След това определяме опциите за прехвърляне, в една от които всички копия на системното устройство се копират, а в другия - само самият Windows с всички настройки. Изберете подходящото, кликнете върху "Напред" .
 4. изберете опциите за копиране в съветника за разделяне на минитиковете

 5. Избираме устройството, към което ще се премести системата.
 6. избор на целеви диск в съветника за разделяне на минитиковете

 7. Ще се покаже прозорец със съобщение, че всички данни ще бъдат изтрити. В него кликнете върху "Да" .
 8. Предупреждение за изтриване на данни при мигриране към съветника за разделяне на минимула

 9. Излагаме опции за копиране. Има две опции - това е "Подреждане на дяла на целия диск" и "Копиране на дялове без преоразмеряване" . На първо място, секциите на изходния диск ще бъдат обединени и поставени в едно пространство на целевия SSD, а във втория, копията ще бъдат изпълнени непроменени. Маркирайте и маркера "Подравняване на дяловете до 1 MB" - това ще подобри производителността на SSD. Полето "Използване на таблицата с дялове на GUID за целевия диск" остава празно, тъй като тази опция се изисква само за устройства за съхранение с капацитет над 2 TB. Разделът "Разпределение на диска" показва части от целевия диск, размерите на които се коригират с помощта на плъзгачите по-долу.
 10. Настройки за копиране на диск в съветника за разделяне на минитиковете

 11. След това програмата показва предупреждение, че е необходимо да конфигурирате зареждането на операционната система от новия диск в BIOS. Кликнете върху "Завършване" .
 12. предупреждение за избор на диск в BIOS в съветника за разделяне на MiniTool

 13. Отваря се главният прозорец на програмата, в който кликваме върху "Прилагане", за да стартирате планираните промени.
 14. Стартирайте планираните промени в съветника за разделянето на MiniTool

 15. След това ще започне процесът на мигриране, след което устройството, на което се копира операционната система, ще бъде готово за работа. За да стартирате системата от нея, е необходимо да зададете определени настройки в BIOS.
 16. Въведете BIOS чрез натискане на клавиша, когато стартирате компютъра. В прозореца, който се показва, кликнете върху полето "Изтегляне на менюто" или просто натиснете "F8" .
 17. начален прозорец на BIOS

 18. След това се появява прозорец, в който избираме желаното устройство, след което ще се появи автоматично рестартиране.

Промяна на приоритета за зареждане в BIOS

Вижте също: Настройка на BIOS ,

Предимството на MiniTool Partition Wizard е богата функционалност в безплатната версия, а недостатъкът е липсата на руски език.

Метод 2: Копиране на устройство с Paragon

Paragon Drive Copy е софтуер, предназначен специално за архивиране и клониране на дискове. В него има и необходимата функция на миграцията на операционната система.

Изтеглете копие от Paragon Drive

 1. Стартираме Paragon Drive Copy и кликваме върху "Миграция на OS" .
 2. избор на командата за мигриране на OS в Paragon Drive

 3. Отваря "Помощ за мигриране на операционната система на SSD" , където се предупреждава, че всички данни за целевия SSD ще бъдат унищожени. Кликнете върху "Напред" .
 4. Стартиране на съветника за мигриране в Paragon Drive

 5. Има процес на анализиране на оборудването, след което ще се появи прозорец, в който трябва да посочите целевия диск.
 6. избор на целеви диск в Paragon Drive

 7. Следващия прозорец показва информация за това колко данни ще заемат целевия диск. Ако тази стойност надвиши размера на новия SSD, редактирайте списъка с копираните файлове и директории. За да направите това, кликнете върху надписа "Моля, изберете папките, които искате да копирате".
 8. избор на папки и файлове за копиране в Paragon Drive

 9. Отваря се прозорец на браузъра, където трябва да премахнете маркери от директории и файлове, които не възнамерявате да преместите. След като направите това, кликнете върху "OK" .
 10. избор на файлове за прехвърляне на Paragon Drive

 11. Ако искате SSD да има само един системен дял, проверете съответното поле. След това кликнете върху "Копирай".
 12. започнете копирането в Paragon Drive

 13. Показва се предупреждение, че на целевото устройство има потребителски данни. Поставете отметка в квадратчето "Да, форматирайте целевия диск и изтрийте всички данни върху него" и кликнете върху "Напред" .
 14. потвърждение за копиране в Paragon Drive

 15. При завършване на процеса приложението ще покаже съобщение, че мигрирането на Windows към новия диск е било успешно. След това можете да стартирате от него, след като конфигурирате BIOS според инструкциите по-горе.

Недостатъците на програмата включват факта, че тя работи с цялото дисково пространство, а не с дялове. Следователно, ако има данни за целевите SJS, е необходимо да ги прехвърлите на друго място, в противен случай цялата информация ще бъде унищожена.

Метод 3: Макрит отразява

Също така подходящ за решаване на проблема Macrium отразява който е софтуер за архивиране и клониране на устройства.

 1. Стартирайте приложението и кликнете върху "Клониране на този диск" , след като изберете SSD източник. Не забравяйте да отметнете раздела "Запазени от системата" .
 2. преход към клониране на диска

 3. След това определете диска, върху който ще се копират данните. За да направите това, кликнете върху "Изберете диск, който да клонирате" .
 4. командата изберете целевия диск

 5. В отворения прозорец изберете желания SSD от списъка.
 6. избор на целеви диск

 7. Следващият прозорец показва информация за процедурата за прехвърляне на операционната система. Ако на копирания диск има дялове, можете да конфигурирате параметрите за клониране, като кликнете върху "Cloned Partition Properties" . По-специално, е възможно да се зададе размера на обема на системата и да се зададе нейната собствена буква. В нашия случай има само един дял на изходното устройство, така че тази команда е неактивна.
 8. клониране на диска

 9. Ако желаете, можете да насрочите стартирането на процедурата по график.
 10. Прозорецът Clone показва обобщени опции за клониране. Започнете процеса, като кликнете върху "Завършване" .
 11. подробности за клонирането

 12. Показва се предупреждение, че трябва да създадете точка за възстановяване на системата. Оставяме маркерите на полетата, маркирани по подразбиране, и кликнете върху OK .
 13. създаване на точка за възстановяване

  В края на процедурата за прехвърляне се показва съобщението "Clone completed" , след което ще можете да заредите от новия диск.

Всички разглеждани програми се справят със задачата да прехвърлят операционната система на друг SSD. Най-простият и интуитивен интерфейс се изпълнява в Paragon Drive Copy, освен това, за разлика от другите, той поддържа руски език. В същото време, като използвате съветника за разделители MiniTool и Macrium Reflect, е възможно да се извършват различни манипулации с дялове.