Всеки процесор, особено модерният, се нуждае от активно охлаждане. Сега най-популярното и надеждно решение е да инсталирате CPU охладител на дънната платка. Те са с различни размери и, съответно, с различен капацитет, които консумират определено количество енергия. В тази статия няма да отидем в подробности, но помислете за монтирането и премахването на охладителя на процесора от дънната платка.

Как да инсталирате охладител на процесора

По време на монтажа на вашата система е необходимо да инсталирате охладител на процесора и ако трябва да смените процесора, тогава охлаждането трябва да бъде демонтирано. В тези задачи няма нищо трудно, просто трябва да следвате инструкциите и да извършите всичко внимателно, за да не повредите компонентите. Нека да разгледаме по-отблизо инсталацията и отстраняването на охладителите.

Вижте също: Избор на охладител за процесора

AMD охладител инсталация

AMD охладителите са оборудвани със своеобразно закрепване, а процесът на монтиране също е малко по-различен от другите. Лесно е да се въведе, само няколко прости стъпки:

 1. Първо трябва да инсталирате процесор. Няма нищо трудно в това, просто помислете за местоположението на ключовете и направете всичко внимателно. Освен това обръщайте внимание на други компоненти, като например конектори за RAM или видеокарти. Важно е след инсталирането на охлаждането всички тези части да могат лесно да се монтират в слотовете. Ако охладителят пречи на това, е по-добре предварително да инсталирате частите и след това да монтирате охлаждането.
 2. Подготовка на дънната платка за инсталиране на CPU охладителя

 3. Процесорът, закупен в кутията, вече има охладител на марката. Внимателно го извадете от кутията, без да докосвате долната част, защото термичната паста вече е била поставена там. Инсталирайте охлаждането на дънната платка в съответните отвори.
 4. Инсталиране на охладителя на дънната платка

 5. Сега трябва да поправите охладителя на дънната платка. Повечето от моделите, които идват с процесора на AMD, са монтирани на винтовете, така че те трябва да се завинтват последователно. Преди да започнете отново да завивате, уверете се, че всичко е на мястото му и че дъската няма да се повреди.
 6. Фиксиране на охладителя

 7. Охлаждането изисква мощност за работа, така че трябва да свържете проводниците. На дънната платка намерете съединителя с подпис "CPU_FAN" и направете връзката. Преди това поставете кабела удобно, така че лопатите да не се придържат към него по време на работа.

Свързване на вентилатора към дънната платка

Инсталиране на охладител от Intel

Процесорната версия на процесора Intel в комплекта вече има собствено охлаждане. Методът на прикачване е малко по-различен от горния, но няма съществена разлика. Тези охладители са монтирани на скоби в специални слотове на дънната платка. Просто изберете подходящо местоположение и поставете щифтовете един по един в съединителите, докато се появи характерно щракване.

Intel охладител

Остава да свържете захранването, както е описано по-горе. Моля, обърнете внимание, че охладителите на Intel също са покрити с термична мазнина, затова бъдете внимателни, когато разопаковате.

Монтаж на охладителя на кулата

Ако силата на стандартното охлаждане не е достатъчна, за да се осигури нормална работа на процесора, ще трябва да инсталирате охладител на кулата. Обикновено те са по-мощни поради големите вентилатори и наличието на няколко топлинни тръби. Инсталирането на такива части се изисква само заради мощен и скъп процесор. Нека да разгледаме по-отблизо етапите на монтиране на охладителя на кулата:

 1. Разопаковайте кутията с охлаждане и следвайте приложените инструкции, ако е необходимо, събирайте основата. Внимателно се запознайте с характеристиките и размерите на частта, преди да я закупите, така че тя не само стои на дънната платка, но и се вписва в случая.
 2. Закрепете задната стена към долната страна на дънната платка, като я поставите в съответните монтажни отвори.
 3. Монтирайте задната част на охладителя на кулата

 4. Инсталирайте процесора и поставете малко топлинна паста върху него. Не е необходимо да се размазва, тъй като е равномерно разпределен под тежестта на охладителя.
 5. Нанасяне на топлинна паста върху процесора

  Вижте също:
  Инсталиране на процесора на дънната платка
  Да се ​​научим да прилагаме термична мазнина върху процесора

 6. Закрепете основата към дънната платка. Всеки модел може да се монтира по различен начин, така че най-добре е да се свържете с ръководството за помощ, ако нещо се обърка.
 7. Фиксиране на охладителя на кулата на дънната платка

 8. Остава да свържете вентилатора и да включите захранването. Обърнете внимание на маркерите - те показват посоката на въздушния поток. То трябва да бъде насочено към задната част на делото.

Монтиране на охладителя на вентилатора

В този момент процесът на инсталиране на охладителя на кулите приключи. Ние отново препоръчваме да проучите дизайна на дънната платка и да инсталирате всички части по такъв начин, че да не се намесва, когато се опитвате да монтирате други компоненти.

Как да премахнете охладителя на процесора

Ако се нуждаете от ремонт, смяна на процесора или нанасяне на нова термична паста, винаги първо трябва да извадите инсталираното охлаждане. Тази задача е много проста - потребителят трябва да развие винтовете или да разхлаби щифтовете. Преди това е необходимо да изключите системното устройство от захранването и да извадите кабела CPU_FAN. Прочетете повече за демонтирането на охладителя на процесора в нашата статия.

Повече подробности: Извадете охладителя от процесора

Днес разгледахме подробно темата за монтиране и премахване на CPU охладителя на ключалките или винтовете от дънната платка. Следвайки инструкциите по-горе, можете лесно да изпълнявате всички действия сами, важно е да правите всичко внимателно и внимателно.