DirectX - колекция от библиотеки, които позволяват на игрите да "комуникират" директно с видеокартата и аудиосистемата. Проектите за игри, които използват тези компоненти най-ефективно използват хардуерните възможности на компютъра. В случаите, когато се появят грешки по време на автоматичната инсталация, може да се наложи саморектуализиране на DirectX, играта "се заклева" за отсъствието на някои файлове или трябва да използвате по-нова версия.

Надстройване на DirectX

Преди да актуализирате библиотеките, трябва да разберете коя версия вече е инсталирана в системата и да разберете дали графичният адаптер поддържа версията, която искаме да инсталираме.

Прочетете повече: Научете версията на DirectX

Процесът на актуализиране на DirectX не следва съвсем същия сценарий като актуализирането на други компоненти. По-долу са начините за инсталиране на различни операционни системи.

Windows 10

В първите десет пакетите 11.3 и 12 са предварително инсталирани по подразбиране. Това е така, защото последното издание се поддържа само от новите поколения графични карти 10 и 900. Ако адаптерът няма възможност да работи с Дванадесетата директива, то се използва 11. Новите версии, ако изобщо се пуснат, ще бъдат достъпни в "Център за актуализации на Windows" . Ако искате, можете ръчно да проверите наличността им.

Прочетете повече: Актуализиране на Windows 10 до последната версия

Windows 8

С числото осем, същата ситуация. Той включва ревизии 11.2 (8.1) и 11.1 (8). Отделно, пакетът не може да бъде изтеглен - той просто не съществува (информация от официалния сайт на Microsoft). Актуализацията се извършва автоматично или ръчно.

Прочетете повече: Актуализиране на операционната система Windows 8

Windows 7

Seven е оборудван с пакет DirectX 11, а ако е инсталиран SP1, има възможност да се актуализира до версия 11.1. Това издание е включено в пакета с цялостна актуализация на операционната система.

 1. Първо трябва да отидете на официалната страница на Microsoft и да изтеглите инсталатора за Windows 7.

  Страница за изтегляне на пакета

  Изтеглете пакета за актуализация на платформата на Windows 7 на официалния уебсайт на Microsoft

  Не забравяйте, че за определен битрейт имате нужда от ваш собствен файл. Изберете пакета, който съответства на нашето издание, и кликнете върху "Напред" .

  Избиране на битовата дълбочина на пакета за актуализиране за платформата на Windows 7 на официалния сайт на Microsoft

 2. Пуснете файла. След кратко търсене на съществуващи актуализации на вашия компютър

  Търсете актуализации на компютъра, когато инсталирате пакета за платформата на Windows 7

  програмата ще ни помоли да потвърдим намерението да инсталираме този пакет. Естествено, ние се съгласяваме, като кликнете върху бутона "Да" .

  Потвърждаване на съгласието на потребителя за инсталиране на сервизния пакет за платформата на Windows 7

 3. След това има кратък процес на инсталиране.

  Процесът на инсталиране на пакета за актуализиране на платформата на Windows 7

  След като инсталацията приключи, трябва да рестартирате системата.

  Рестартиране на програмата за инсталиране на пакет за инсталиране на Windows 7

Имайте предвид, че "инструментът за диагностика на DirectX" може да не показва версия 11.1, определяйки я като 11. Това се дължи на факта, че пълната версия не е пренесена в Windows 7. Въпреки това, много от функциите на новата версия ще бъдат включени. Този пакет може да бъде получен и чрез Центъра за актуализиране на Windows . Неговият номер е KV2670838 .

Прочетете повече:
Как да активирате автоматичното обновяване на Windows 7
Как да инсталирате ръчно актуализации на Windows 7

Windows XP

Максималната версия, поддържана от Windows XP, е 9. Актуализираната версия е 9.0s, която е на уеб сайта на Microsoft.

Страница за изтегляне

Страницата за изтегляне на пакета DirectX 9.0c End-User Runtime за надстройване на Windows XP

Изтеглянето и инсталирането са точно същите като в Седем. Не забравяйте да рестартирате след инсталирането.

заключение

Желанието да разполагате с най-новата версия на DirectX в неговата система е похвално, но неразумното инсталиране на нови библиотеки може да доведе до неприятни последствия под формата на увисвания и бъгове в игрите при възпроизвеждане на видео и музика. Всички действия, които предприемате на собствена опасност и риска.

Не се опитвайте да инсталирате пакет, който не поддържа операционната система (вижте по-горе), изтеглен на съмнителен сайт. Това е всичко от хитър, никога 10 версия няма да работи на XP, а 12 на седемте. Най-ефективният и надежден начин за надстройване на DirectX е да надстроите до по-нова операционна система.