flash BIOS като
BIOS (или по-модерната версия на UEFI) е основна програма за ниско ниво на управление, вградена в специален чип на дънната платка. Въпреки това е лесно да се презарежда съдържанието на този чип на повечето дъски, а днес искаме да ви запознаем с методите за извършване на тази процедура.

Как да мига BIOS

Като начало, нека кажем няколко думи за това кога е необходимо да се мига BIOS и дали изобщо си струва. Фърмуерът определено е необходим само за отстраняване на грешки, поддръжка на актуализирани хардуерни компоненти (памет, процесор, видео карта) или добавяне на нова функционалност (например поддръжка за виртуализация). В други ситуации човек трябва да се ръководи от принципа „работи - да не се докосва“, тъй като потенциалният риск надхвърля възможните ползи.

Вижте също: Трябва ли да препрограмирам BIOS

Директно, методите на фърмуера могат да се разделят на три групи: фърмуер от операционната система (основно семейството на Windows), актуализиране от флаш-памет чрез DOS-обвивка или BIOS.

Преди да опишем възможните опции, ние ви предупреждаваме - всички по-нататъшни действия се извършват на свой собствен риск и риск и ние не носим отговорност за проблеми, които могат да възникнат в процеса на изпълнение на процедурите!

Подготовка за мигане

Преди процедурите трябва да се подготвите: разберете текущата версия на BIOS и изтеглете подходящата версия на софтуера от уеб сайта на производителя на дънната платка.

Разберете версията на BIOS

За да изтеглите съответния софтуерен пакет, трябва да определите версията на текущата версия на фърмуера. Това може да стане по няколко начина - чрез приложения на трети страни и Windows.
uznayom-versiy-BIOS-1

Още подробности: Как да разберете версията на BIOS

Изтеглете нов софтуер

За да изтеглите подходящия фърмуер, трябва да посетите уеб сайта на производителя на вашата дънна платка и да отидете в раздела за поддръжка, където можете да намерите страницата на конкретен модел на дънната платка и да изтеглите един от наличните фърмуер комплекти от там.
Изтегляне на последната версия на софтуера за подмяна на версията на BIOS чрез ASUS Flashback

Внимание! Изтеглете фърмуера само от официалните сайтове на доставчика на дънната платка, тъй като работата с опциите за самостоятелно сглобяване не е гарантирана и инсталирането им може да деактивира борда!

Начини на мигане

След подготовката можете да преминете към избор на метод за инсталиране на нова версия на фърмуера.

Метод 1: Помощни програми за операционната система

Най-лесният вариант е да пробвате BIOS от операционната система, като използвате специален софтуер. По правило най-големите доставчици на дънни платки (Gigabyte, ASUS и ASRock) осигуряват необходимите помощни средства.

Още подробности: Софтуер за актуализиране на BIOS

Много е лесно да се използват такива решения: ако желаете, направете резервно копие на текущия код на фърмуера, след това заредете файла с новия фърмуер в помощната програма и го инсталирайте с няколко кликвания на мишката. Единственото изискване е компютърът да бъде свързан към непрекъсваемо захранване, тъй като ако процесът на фърмуера бъде завършен неправилно, на борда ще се "провери" и ще трябва да го носите в сервизен център.

Метод 2: Актуализиране от флаш устройство

Малко по-сложно, но също така и по-надежден метод е да се запишат кодовите файлове на USB флаш-паметта и на фърмуера вече от него чрез DOS-shell или updater, вграден в самия BIOS. Сама по себе си процедурата не отнема много време - вече сме я разглеждали в отделен материал, който препоръчваме да прочетете.
Obnovleniya-ИЗ-BIOS

урок: Инструкции за актуализиране на BIOS от флаш устройство

Метод 3: Опции за някои производители

Много от големите производители на дънни платки предлагат свои собствени BIOS фърмуер методи, които са типични само за модели от тази или онази марка. На първо място, става въпрос за лаптопи, но това е типично и за някои десктоп решения, по-специално за владетелите на геймъри, които имат разширени функции.

Прочетете повече: BIOS фърмуера на устройства ASUS , Gigabyte , Lenovo , HP , MSI

Метод 4: Хардуерът мига

Най-сложната техническа опция (и единствената налична за някои опции на дънната платка) е хардуерният фърмуер с помощта на специален програмист. В повечето случаи това означава запояване на BIOS чипа от дъската, инсталиране на “флаш устройство” в програмиста и мигане на сервизния ROM файл. Тази опция е предназначена за опитен потребител, така че ако не сте уверени в способностите си, по-добре е да се доверите на специалист. Пример за хардуерен хардуер може да бъде намерен на линка по-долу.
Ustanovit-Шмуел-BIOS-V-програматор-для-otkata-versii-proshivki-apparatnym-metodom

Още подробности: Възстановяването на BIOS към предишната версия

заключение

BIOS фърмуерът е доста специфична процедура, която обикновен потребител едва ли ще изпълни. Въпреки това производителите на дънни платки отчитат тази възможност и затова са разработили подходящи инструменти.