След като срещнете файл с разширение за VCF, много потребители се питат: какво точно е това? Особено ако файлът е приложен към писмо, получено по електронната поща. За да разсеем възможните страхове, ще разгледаме по-подробно какъв формат е той и как можете да видите съдържанието му.

Начини за отваряне на VCF файлове

Форматът VCF е електронна визитна картичка, която съдържа стандартен набор от данни за такива документи: име, телефонен номер, адрес, уеб сайт и други подобни. Затова не се изненадвайте, ако сте прикачени към файла с имейл с това разширение.

Този формат се използва в различни адресни книги, списъци с контакти в популярни имейл клиенти. Нека се опитаме да разгледаме информацията по различни начини. За да направите това, създайте пример.vcf файл, съдържащ кода с примерни данни.

Метод 1: Mozilla Thunderbird

Този софтуерен продукт от корпорацията Mozilla, който много потребители използват като имейл клиент и организатор. VCD файлове също могат да бъдат отворени в него.

За да отворите електронна визитна карта в буревестник , е необходимо:

 1. Отворете адресната книга.
 2. Отваряне на адресна книга в Thunderbird

 3. Влезте в него в раздела "Инструменти" и изберете опцията "Импортиране" .
 4. Отворете функциите за импортиране в адресната книга на Thunderbird

 5. Задайте вида импортирани данни в "Адресни книги" .
 6. Избиране на вида импортирани данни в адресната книга на Thunderbird

 7. Посочете файловия формат, от който се нуждаем.
 8. Избиране на формата на импортирания файл в Thunderbird

 9. Изберете файла VCF и кликнете върху Отваряне .
 10. Избиране на VCF файл за импортиране в Thunderbird

 11. В прозореца, който се показва, се уверете, че импортирането е успешно и кликнете върху "Завършване" .
 12. Завършете импортирането на файла VCF в адресната книга на Thunderbird

Резултатът от действията ще бъде появата в адресната книга на раздела, съответстващ на името на нашия файл. Отидете в него, можете да видите информацията във файла.

VCF файлът е отворен в Thunderbird

Както можете да видите от примера, Thunderbird отваря VCF формат без изкривяване.

Метод 2: Samsung Kies

Собствениците на смартфони на Samsung използват програмата Samsung Kies За да синхронизирате данните на устройствата си с компютър. В допълнение към много други функции този софтуер може да отваря VCF файлове. За да направите това, трябва:

 1. В раздела " Контакти" кликнете върху бутона Отваряне на файл с контакт .
 2. Отваряне на файл с контакт в Samsung Kies

 3. Изберете файла за импортиране и кликнете върху "Отваряне" .
 4. Изберете файл, който да се импортира в Samsung Kies

След това съдържанието на файла ще бъде качено в контактите и ще стане достъпно за гледане.

Отворете файла VCF в Samsung Kies

Както и при предишния метод, информацията се показва правилно. Обаче струва ли си да инсталирате на компютъра си Samsung Kies само за преглед на VCF формат - за да го разрешите на потребителя.

Метод 3: Контакти в Windows

На операционните системи от Microsoft, приложението Windows Contacts се преобразува в VCF файловете по подразбиране. Следователно, за да се отвори такъв файл, достатъчно е двойно щракване. Този метод обаче има много значителен недостатък. Ако информацията, съдържаща се в файла, е използвана на кирилица (както е в нашия случай), програмата няма да може да го разпознае правилно.

Файлът vcf е отворен в Windows Contacts

По този начин, да препоръчате това приложение за отваряне на VCF файлове, може да бъде само с големи резерви.

Метод 4: "Хора"

Започвайки с Windows 8, заедно с "Windows Contacts" в системата има друго приложение за съхранение на данни от този тип - "People" . В него проблемът с кодирането е напълно решен. За да отворите файл VCF с него, трябва да:

 1. Обадете се в контекстното меню (RMB) и изберете опцията "Отваряне с . "
 2. Изберете програмата People от списъка с предложените приложения.

Отваряне на файла VCF от програмата People

Информацията се показва правилно и се подрежда по секции.

Електронна визитка, отворена от хората

Ако трябва често да отваряте файлове от този тип, за да ускорите процеса, можете просто да ги свържете с това приложение.

Метод 5: Бележник

Друг системен инструмент, с който можете да отворите VCF файл, е Notepad. Това е универсално приложение за отваряне на файлове, съдържащи информация под формата на текст. Можете да отворите файла на електронна визитна картичка с Notepad точно както в случая на програмата "Хора". Резултатът ще бъде както следва:

Файлът VCF се отвори в Notepad

Както можете да видите от примера по-горе, когато отворите VCF формата в Notepad, съдържанието се показва в неформатирана форма, заедно с полезна информация, се показват етикетите, което прави текста неудобен за възприятие. Въпреки това, всички данни са напълно четливи и при отсъствието на други средства, Notepad може да излезе.

Не се препоръчва да използвате Notepad, за да редактирате VCF файлове. В този случай те не могат да се отварят в други приложения.

Приключването на прегледа, искам да подчертая, че в мрежата можете да намерите много програми, които предоставят възможност за отваряне на формата на VCF. Ето защо е вероятно някои от работните методи за решаване на проблема да не са отразени в статията. Но от софтуера, тестван по време на подготовката на този материал, повечето от тях не можаха да покажат правилно кирилските символи, използвани в нашата извадка. Сред тях е известен продукт, като например Microsoft Outlook , Същите методи, които бяха демонстрирани по-горе, могат да се считат за абсолютно надеждни.