Файловете с разширение на XSD често предизвикват объркване сред потребителите. Това се обяснява с факта, че има два вида от този формат, които са абсолютно различни в типовата информация. Така че не се притеснявайте, ако обичайното приложение не можа да го отвори. Може би просто имам файл от различен тип. Какви са разликите между XSD файловете и кои програми могат да бъдат отворени, ще бъдат разгледани допълнително.

Схема на XML документа

XML схемата на документа ( X ML S chema D efinition) е най-често срещаният тип XSD файл. Известен е от 2001 г. насам. Тези файлове съдържат най-разнообразната информация, описваща XML данни - тяхната структура, елементи, атрибути и т.н. За да отворите файл от този тип, има много начини. И например, вземете най-простата извадка от този формат (схема за поръчка за покупка), която се предлага от Microsoft.

Метод 1: XML редактори

XML редакторите са по-подходящ софтуер за отваряне на XSD файлове, защото с тяхна помощ се създават файлове от този тип. Да разгледаме някои от тях по-подробно.

XML Notepad

Тази програма е един от вариантите на "Бележник" от Microsoft, специално разработен за работа с XML файлове. Съответно, XSD може свободно да се отваря и редактира с него.
XSD файл в XML Notepad
XML Notepad предлага много повече възможности от програмите, описани по-горе. В допълнение към подчертаването на синтаксиса, има автоматично определяне на структурата на документа и се показва в удобен за преглед и редактиране форма.

Оксиден XML редактор

За разлика от предишния, този софтуер е много по-сериозен инструмент за разработване на XML документи. Структурата на файла XSD е представена като цветна таблица
Отворете в XML файла за редактиране на кислород XSD
Тази програма е мултиплатформена като самостоятелно приложение и като Plug-in за Eclipse.

Изтегляне на оксиден XML редактор

Можете също така да отваряте XSD файлове с по-тежки софтуерни продукти, като например Microsoft Visual Studio, Progress Stylus Studio и др. Но всички те са инструменти за професионалисти. Инсталирането им само за отваряне на файл няма смисъл.

Метод 2: Браузъри

XSD файловете се отварят във всеки браузър. За да направите това, можете да използвате контекстното меню или менюто "Файл" (ако е налице в браузъра). Можете просто да регистрирате пътя до файла в адресната лента на браузъра или да го плъзнете в прозореца на уеб сървъра.

Ето как се отвори нашата проба Google Chrome :
файл: /// D: /example.xsd
И това е той, но вече е Yandex браузър :
XSD файл в браузъра Yandex
И ето, че вече е вътре опера :
XSD файл в Opera
Както виждате, няма съществена разлика. Трябва да се отбележи, че браузърите са подходящи само за гледане на файлове от този тип. Не можете да редактирате нищо в тях.

Метод 3: Текстови редактори

Благодарение на простотата на структурата си, XSD файловете могат да бъдат отворени с почти всеки текстов редактор и могат да бъдат свободно променени и запазени там. Единствената разлика е удобството за гледане и редактиране. Те могат да се отварят директно от текстов редактор или от контекстното меню, като изберете опцията "Отваряне с . "

Ето примери за това как можете да направите това с различни текстови редактори:

тетрадка

Това е най-простото приложение за работа с текстови файлове, което по подразбиране присъства във всяка версия на Windows. Ето как нашата проба, отворена в Notepad, изглежда така:
XSD файлът е отворен в Notepad Windows
Поради липсата на средства, ще бъде трудно да редактирате XSD файл, но бързо да се запознаете със съдържанието му, "Notepad" може и да е полезен.

WordPad

Друг непроменен компонент на Windows, в сравнение с "Notepad" с по-разширена функционалност. Това обаче не се отразява на отварянето на XSD файла, тъй като редакторът също така не осигурява допълнително удобство за гледането и редактирането му.
XSD файлът е отворен в WordPad
Както можете да видите, с изключение на програмния интерфейс, нищо в дисплея на XSD файла, в сравнение с Notepad, се е променило.

Бележник ++

Тази програма е същата "Notepad", но с няколко допълнителни функции, както се вижда от плюсовете в заглавието. Съответно, XSD файлът се отвори в Бележник ++ изглежда много по-привлекателен благодарение на функцията за подчертаване на синтаксиса. Това прави процеса на редактиране много по-удобен.
XSD файл в Notepad ++

Можете да отваряте XSD файлове в по-сложни текстови процесори, като например MS Word или LibreOffice , Но тъй като тези софтуерни продукти не са специално проектирани за редактиране на такива файлове, те ще бъдат показани точно както в Notepad.

Диаграма на бродерия с кръст

Друг аспект на разширението XSD е моделът на кръстосаните шевове. Съответно, в този случай този файлов формат е изображение. В тези файлове, освен самата картина, има и цветна легенда и подробно описание за създаване на бродерия. Можете да отворите такъв XSD файл само по един начин.

Pattern Maker За Cross Stitch е основното средство за отваряне на бродиращи схеми, тъй като е създадено специално за тяхното създаване и редактиране. Това е, което отвори вътре Създател на шаблони XSD файла.
Моделът за бродиране се отваря в шаблона
Програмата има богат набор от инструменти. В допълнение, тя може лесно да бъде русифицирана. Освен това тя се разпространява безплатно.

По този начин форматът на XSD файла е основно схема на XML документ. Ако не се отваря с текстови редактори, това означава, че имаме файл, съдържащ шаблон за кръстосани бодове.