Със сигурност много от вас помнят старото добро опера , Беше отличен браузър, който имаше много интересни функции. И това не са обикновени дрънкулки, а доста полезни елементи, които опростяват и подобряват браузването. За съжаление, Opera сега "не е торта" и следователно е заменена от по-модерни и бързи конкуренти. Въпреки това, през 2015 г., светлината се очертава като пряк потомък, ако мога да кажа така. Вивалди е разработен от екип, който се занимавал с опера.

Това обяснява факта, че вече видяхме някои от функциите на предшественика си. Въпреки това, не мислете, че Вивалди е модернизирана опера. Не, новостта прие само старата си философия - да настрои уеб браузъра на потребителя, а не обратното. Да видим какъв е старият нов браузър.

Конфигурирайте интерфейса

настройка на интерфейса във Вивалди

Както знаете, те се срещат на дрехи, а програмите не са изключение. И тогава Вивалди трябва да бъде похвален - това е един от най-персонализираните браузъри. Разбира се, има FireFox , в който можете да конфигурирате абсолютно всички елементи, но и начинаещият има няколко чипа.

Най-значимият от тях е автоматичното съвпадение на цветовете на интерфейса. Тази функция настройва цвета на адресната лента или на лентата на лентата под цвета на иконата на сайта. Как работи, можете да видите в екранната снимка по-горе на примера на Vkontakte.

Всички останали персонализации се състоят в добавяне или обратно в премахването на определени елементи. Например, можете да премахнете бутоните "Връщане" и "Излизане", които ще обсъдим по-подробно по-долу. Освен това можете да персонализирате лентата на разделите, адресната лента, страничната лента и лентата на състоянието. Ще обсъдим и всеки от тези основни елементи по-долу.

Таб бар

лентата във Вивалди

Лентата на лентата е много подобна на Opera. За начало може да се постави отгоре, отдолу, отдясно или отляво. Също така е възможно да го разтегнете на желания размер, което е доста полезно за големи монитори, защото можете да видите миниатюри на страници. Същевременно същото нещо може да се направи само като се наклони курсора над раздела. Това е много полезно, ако имате много раздели с подобни имена, но с различно съдържание.

В някои ситуации необичайно полезна функция е "Кошчето", където се съхраняват последните няколко затворени раздели. Разбира се, подобна функция има и в други браузъри, но тук е по-лесно достъпна.

И накрая, определено си струва да споменем за групата таби. Това е, без преувеличение, елегантна функция, особено ако обичате да съхранявате куп отворени раздели. Нейната същност е, че можете просто да плъзнете разделите един към друг, след което се оформя група, която заема много по-малко място в панела.

Няколко интересни функции са свързани и с лентата на разделите. Затворете например раздела с двойно кликване. Можете също да прикачите табулатор, да затворите всички освен активни, да затворите всичко надясно или наляво от активния и най-накрая да разтоварите неактивни раздели от паметта. Последната функция понякога е много полезна.

Експресно панел

експресен панел във Вивалди

Този елемент сега присъства в много браузъри, но за пръв път се появи в Операта. Въпреки това, във Вивалди и тя получи доста драстични промени. За да започнете отново, си струва, че в настройките можете да зададете фон и максимален брой колони.

Има няколко предварително инсталирани сайтове, но е лесно да добавите нови такива. Тук можете да създадете няколко папки, които са удобни с голям брой използвани сайтове. И накрая, оттук можете да получите бърз достъп до отметки и истории.

Адресна лента

адресната лента във Вивалди

Да вървим от ляво на дясно. Така че с бутоните "Назад" и "Напред" всичко е ясно. Но зад тях са странните "връщане" и "преход". Първият ви хвърля на страницата, от която сте се запознали със сайта. Това е полезно, ако изведнъж се скитате на грешното място и няма бутон за връщане към началната страница на сайта.

Вторият бутон е полезен в търсачките и форумите. Чрез прости "прогнози" браузърът ще разпознае страницата, която ще посетите след това. Долната линия е проста - след първата страница вероятно искате да посетите втората, където ще бъдете пренасочени от Вивалди. Последните бутони в адресната лента са обичайните "Update" и "Home".

Самата адресна лента, на пръв поглед, носи обичайната информация: данни за връзката и разрешенията за сайта, действителния адрес на страницата, който може да се показва както в съкратена, така и в пълна форма, както и бутона за добавяне на маркери.

Но погледнете тук, когато отворите или обновите страницата и вижте ... да, да, индикаторната лента за изтегляне. В допълнение към напредъка можете също да видите "тежестта" на страницата и броя на елементите върху нея. Стъкан, изглежда безполезно, но след един ден от употреба неволно го търсите в други браузъри.

Предполагаемият елемент "Търсене" не се отличава на фона на конкурентите. И това не е необходимо, основното е, че работи добре. Търсачките могат да бъдат персонализирани, изтривани и добавени в параметрите. Също така си струва да отбележите, че превключвате към тази или онази търсачка с помощта на горещи клавиши.

Накрая вашите разширения ще се появят и в адресната лента. Браузърът е разработен на Chromium, който позволява добавянето на разширения веднага след пускането му в действие. И това, трябва да кажа, е добре, защото благодарение на това потребителите могат да избират огромно разнообразие от приложения от магазина на Google Chrome. Въпреки това, разработчиците на Vivaldi уверяват, че стартирането на собствен магазин за приложения е планирано в близко бъдеще.

страничен панел

Странична лента във Вивалди

Този елемент може да се нарече един от основните елементи, защото тук са концентрирани доста полезни инструменти и функции. Но преди да продължим към описанието си, заслужава да се отбележи, че според разработчиците, в бъдещите версии ще има още няколко бутона и съответно функциите.

Така че първото в списъка е "Маркери". Първоначално вече има няколко десетки полезни сайтове, групирани по групи. Можете да използвате и двете готови папки и да създадете своя собствена. Също така си струва да се отбележи наличието на търсене и кош.

Следват "Изтегляния", на които няма да спрем. В допълнение към предходните две има "бележки". Това е доста необичайно за браузъра, но както се оказа, може да бъде полезно. Те могат да бъдат добавени към папки. В допълнение, бележките могат да бъдат прикрепени към адреса на страницата и множество прикачени файлове.

уеб панел във Вивалди

Забелязвате малък "плюс" в страничната лента? Зад него се крие уникална и интересна функция - уеб панел. Накратко, той ви позволява да отворите сайт в страничната лента. Да, можете да преглеждате сайта, докато разглеждате сайта.

Оставяйки обаче хумора, разбирате, че нещо полезно. Уеб панелът позволява, например, винаги да имате предвид кореспонденцията в социалната мрежа или видеото с инструкциите, докато правите нещо на главната страница. Струва си да се отбележи, че браузърът, ако е възможно, ще отвори мобилната версия на сайта.

Накрая погледнете долната част на страничната лента. Има скрити бутони за бързи опции и скриване / показване на страничната лента. Последното може да се направи и с бутона F4.

Лента на състоянието

оформлението на страниците във Вивалди

Този елемент е трудно да се нарече необходимо, но след като прочетете следното, можете да промените мнението си. Нека да започнем от ляво - "Разполагане на страници". Помните ли групата раздели? Така че, като използвате този бутон, можете да ги отворите едновременно! Можете например да поставите един сайт вляво, друг вдясно или отгоре-долу или "решетка". И тогава има може би едно арго - не можете да променяте пропорциите на сайтовете, т.е. 2 сайтове ще споделят пространството на екрана помежду си строго наполовина. Надяваме се, че в бъдещите версии разработчиците ще решат това.

снимки във Вивалди

Следващият бутон ще бъде полезен за тези, които имат много бавен интернет. Е, или някой, който просто иска да ускори зареждането на страницата или да запази скъпоценния трафик. Става въпрос за деактивиране на зареждането на изображението. Можете напълно да ги забраните и да разрешите показването само на кеширани снимки.

ефекти в страницата във Вивалди

И отново имаме уникална функция - "Ефекти на страниците". Тук можете да стартирате CSS Debugger, да инвертирате цветовете (дайте си удобно през нощта), да направите страницата черно-бяла, да я превърнете в 3D и много повече. Разбира се, не всички ефекти ще се използват редовно, но самият факт на тяхното присъствие е много приятно.

Предимства:

* Персонализируем интерфейс
* Много функционални чипове
Много висока скорост

недостатъци:

* Не е открит

заключение

Вивалди без съмнение може да се нарече почти перфектен браузър. Той включваше най-новите технологии, ускори работата и зареждането на страници, както и стари чипове, които правят браузването не само по-удобен, но и по-приятен. Лично сега силно мисля да отида при него. И какво казвате?

Изтеглете Vivaldi безплатно

Изтеглете последната версия от официалния уебсайт