Сред изобилието от програми, предназначени за редактиране на аудио, е трудно да се избере най-подходящият. В случай, че искате да получите голям набор от инструменти и редица полезни функции за работа със звук, опаковани в атрактивна графична обвивка, обърнете внимание на WavePad Sound Editor.

Тази програма е доста компактен, но мощен аудио редактор, чиято функционалност ще бъде достатъчна не само за обикновения, но и за опитен потребител. Струва си да се каже, че този редактор лесно се справя с повечето задачи за работа със звук, разбира се, ако не се отнася за професионално, студийно използване. Нека да разгледаме по-отблизо какво има WavePad Sound Editor в своя арсенал.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Софтуер за редактиране на музика

Редактиране на аудио

Този продукт съдържа голям брой инструменти за редактиране на аудио файлове. С WavePad Sound Editor можете лесно и удобно да намалите желания фрагмент от песента и да го запазите като отделен файл, можете да копирате и поставяте аудио фрагменти, да изтривате отделни секции.

Редактиране на аудио в WavePad Sound Editor

Като използвате тези функции на програмата, можете например да създадете тон на звънене за мобилен телефон, да премахнете от песента (или друг аудио запис) ненужни фрагменти по мнението на потребителя, да комбинирате две песни в една и т.н.

В допълнение, този аудио редактор има отделен инструмент за създаване и експортиране на мелодии, който се намира в раздела "Инструменти". Предварително отрежете необходимия фрагмент, като използвате инструмента "Създаване на тон на звънене", можете да го експортирате на всяко удобно място на компютъра в желания формат.

Редактиране на аудио (създаване на тон на звънене) в WavePad Sound Editor

Обработващи ефекти

WavePad Sound Editor съдържа в арсенала си голям брой ефекти за аудио обработка. Всички те се намират в лентата с инструменти в раздела със съответното име "Ефекти", както и в панела отляво. С помощта на тези инструменти можете да нормализирате качеството на звука, да добавяте заглъхване или усилване на звука, да променяте скоростта на възпроизвеждане, да променяте каналите на места, да правите обрат (възпроизвеждане "назад на предната част").

Обработващи ефекти в WavePad Sound Editor

Броят на ефектите на този аудио редактор също включва еквалайзер, ехо, реверберация, компресор и много други. Те се намират под бутона "Special FX".

Обработка на ефекти (компресор) в WavePad Sound Editor

Инструменти за работа с глас

Този набор от инструменти в WavePad Sound Editor, въпреки че се намира в раздела с всички ефекти, все още заслужава специално внимание. Като ги използвате, можете да изключите гласа в музикална композиция до почти нула. Освен това можете да промените тона и силата на звука на гласа и това практически не влияе на звука на песента. Въпреки това, тази функция в програмата, за съжаление, не се прилага на професионално ниво, и Adobe Audition с подобни проблеми се справят много по-добре.

Гласови инструменти в WavePad Sound Editor

Поддръжка на формати

От тази гледна точка би било напълно възможно да започнем преглед на WavePad Sound Editor, тъй като най-важната роля във всеки аудио редактор се играе с какви формати може да работи. Тази програма поддържа най-актуалните аудио формати, включително WAV, MP3, M4A, AIF, OGG, VOX, FLAC, AU и много други.

В допълнение, този редактор може да извлече от видео файловете аудиозапис (директно по време на отварянето) и да позволи редактирането му като всеки друг аудио файл.

Поддръжка на видео формати в WavePad Sound Editor

Процеси на партида

Тази функция е особено удобна и дори необходима в случаите, когато е необходимо да се обработват няколко аудиофайла по същия начин в най-краткия период от време. Така че в WavePad Sound Editor можете да добавяте няколко песни наведнъж и да правите почти всичко с тях, което може да се направи с една звукова писта в тази програма.

Групиране на обработката в WavePad Sound Editor

Отворените записи могат удобно да се поставят в прозореца на редактора или просто да се движат между тях, като се използват раздели, разположени на долния панел. Активният прозорец се осветява с по-наситен цвят.

Групова обработка на файлове в WavePad Sound Editor

Копиране на аудио файлове от CD

В WavePad Sound Editor има инструменти за копиране на компактдискове. Просто поставете диска в компютъра и след като го изтеглите, кликнете върху бутона "Зареди CD" на контролния панел (раздела "Начало").

Копирайте от CD към WavePad Sound Editor

Можете също да изберете подобна опция в менюто от лявата страна на екрана.
След като натиснете бутона "Зареждане", копирането ще започне. За съжаление, тази програма не извлича имена на изпълнители и имена на песни от интернет, както го прави GoldWave ,

Копиране на аудио файлове от CD в WavePad Sound Editor

Записване на компактдиск

Този аудио редактор може да записва компактдискове. За целта първо трябва да изтеглите съответната добавка. Изтеглянето му ще започне веднага след първото кликване върху бутона "Записване на компактдиск" в лентата с инструменти (раздела "Начало").

Записване на CD (настройка) в WavePad Sound Editor

След като потвърдите инсталирането и завършването му, ще се отвори специален plug-in, с който можете да запишете аудио компактдиск, MP3 CD и MP3 DVD.

Запишете CD в WavePad Sound Editor

Възстановяване на аудио

С помощта на WavePad Sound Editor можете да възстановите и подобрите качеството на звука на музикалните записи. Това ще помогне за почистване на аудиофайла на шума и други артефакти, които могат да възникнат по време на запис или при цифровизация на аудио от аналогови носители (касети, винили). За да отворите инструменти за възстановяване на звука, трябва да кликнете върху бутона "Почистване", който се намира на контролния панел.

Възстановяване на аудио в WavePad Sound Editor

Поддръжка на технологията VST

Такива широки възможности WavePad Sound Editor може да се разшири за сметка на VST-plug-in-и от трети страни, които могат да бъдат свързани към него като допълнителни инструменти или ефекти за аудио обработка.

Поддръжка на VST в Wavepad Sound Editor

Предимства:

1. Ясен интерфейс, който е доста лесен за навигация.

2. Голям набор от полезни функции за работа със звук с доста малка част от самата програма.

3. Наистина качествени инструменти за възстановяване на аудио и работа с глас в музикалните композиции.

недостатъци:

1. Липса на русификация.

2. Разпространява се срещу заплащане и пробната версия е валидна за 10 дни.

3. Някои инструменти са достъпни само като приложения на трети страни, за да ги използвате, първо трябва да ги изтеглите и инсталирате на вашия компютър.

За цялата си очевидна простота и малък обем, WavePad Sound Editor е доста мощен аудио редактор с много функции и инструменти в своя арсенал за работа с аудио файлове, редактиране и обработка. Характеристиките на тази програма ще задоволят нуждите на повечето потребители и благодарение на интуитивния, макар и английски интерфейс, дори и начинаещ може да го овладее.

Изтеглете пробна версия на WavePad Sound Editor

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт