Избирайки програма за редактиране на аудиофайлове, всеки потребител вече знае какво точно иска да направи с определена писта, затова грубо разбира какви функции определено се нуждае и без това, което може да направи без него. Има доста аудио редактори, някои от тях са фокусирани върху професионалисти, други са за обикновени потребители на компютри, други са еднакво заинтересовани и от двете, и има такива, в които аудио редакцията е само една от многото функции.

В тази статия ще говорим за програми за редактиране и обработка на музика и всякакви други аудио файлове. Вместо да отделите лично време за избора на подходящия софтуер, търсенето му в Интернет и след това да го изучите, просто прочетете материала по-долу, определено ще направите правилния избор.

AudioMASTER

AudioMaster е проста и лесна за използване програма за редактиране на аудио. В него можете да отрежете песен или да изрежете фрагмент от нея, да обработвате аудио ефекти, да добавяте различни фонови звуци, наречени атмосфери тук.

Audiomaster

Тази програма е напълно русифицирана и в допълнение към визуалното редактиране на аудио файлове, тя може да се използва за запис на компактдиск или, дори по-интересно, да записвате свой собствен аудио от микрофон или друго устройство, свързано към компютър. Този аудио редактор поддържа повечето известни формати и в допълнение към аудиото може да работи и с видео файлове, което ви позволява да извлечете саундтрака от тях.

Изтегляне на софтуер АудиоМАСТЕР

mp3DirectCut

Този аудио редактор е малко по-малко функционален от AudioMaster, но в него се съдържат всички основни и необходими функции. С тази програма можете да отрежете песни, да отрежете фрагменти от тях, да добавите прости ефекти. В допълнение, този редактор ви позволява да редактирате информация за аудио файлове.

mp3DirectCut

В mp3DirectCut не можете да напишете компактдиск, но това не е необходимо за една толкова проста програма. Но и тук можете да записвате аудио. Програмата е русифицирана и, най-важното, се разпространява безплатно. Най-големият недостатък на този редактор е истинността на неговото име - в допълнение към MP3 формата, той вече не поддържа нищо.

Изтегли mp3DirectCut

Сравнение на програмите за създаване на музикаWavosaur

Wavosaur е безплатен, но не и русифициран аудио редактор, който в своите възможности и функционално съдържание е по-добър от mp3DirectCut. Тук също можете да редактирате (изрязване, копиране, добавяне на фрагменти), можете да добавите прости ефекти като избледняване или увеличаване на звука. В програмата можете да записвате и аудио.

Wavosaur

Отделно, заслужава да се отбележи, че с помощта на Wavosaur можете да нормализирате звуковото качество на аудиото, да изчистите звуковия запис от шума или да премахнете фрагменти от тишина. Отличителна черта на този редактор е, че той не изисква инсталация на компютър и следователно няма да заема място в паметта.

Изтеглете софтуера Wavosaur

Безплатен аудио редактор

Безплатен аудио редактор е лесен и лесен за използване аудио редактор с русифициран интерфейс. Поддържа повечето от съществуващите формати, включително без загуба на аудио файлове. Както при mp3DirectCut, можете да редактирате и променяте информация за песните, но за разлика от AudioMaster и всички описани по-горе програми не можете да записвате аудио тук.

Free-Audio Editor-

Подобно на Wavosaur, този редактор ви позволява да нормализирате звука на аудио файловете, да променяте силата на звука и да премахвате шума. В допълнение, както предполага името, тази програма се разпространява безплатно.

Изтегляне на софтуер Безплатен аудио редактор

Wave Editor

Wave Editor е друг прост и безплатен аудио редактор с русифициран интерфейс. Както и при подобни програми, той поддържа повечето от популярните аудио формати, обаче, за разлика от Free Audio Editor, не поддържа Lossless аудио и OGG.

Wave Editor

Както в повечето редактори, описани по-горе, можете да изрежете фрагменти от музикални композиции, да изтриете ненужните части. Има няколко прости ефекти, които са необходими за повечето потребители - нормализиране, избледняване и увеличаване на обема, добавяне или премахване на мълчание, обръщане, объркване. Интерфейсът на програмата изглежда ясен и лесен за използване.

Изтеглете софтуера Wave Editor

Wavepad Sound Editor

Този аудио редактор чрез неговата функционалност значително надминава всички програми, които обсъждахме по-горе. Така че, в допълнение към тривиалните съкращения, има отделен инструмент за създаване на тонове на звънене, в които можете да изберете качеството и формата, на базата на кое мобилно устройство искате да го инсталирате.

WavePad-Sound Editor-

Wavepad Sound Editor има голям набор от ефекти за обработка и подобряване на качеството на звука, има инструменти за записване и копиране на компактдискове, има възможност за извличане на аудио от компактдиска. Отделно, заслужава да се подчертаят инструментите за работа с гласа, с помощта на които в музикалната композиция можете напълно да потискате гласната част.

Програмата поддържа технологията VST, благодарение на която нейната функционалност може да бъде значително разширена. В допълнение, този редактор предоставя възможност за обработка на аудио файлове, независимо от техния формат, което е много удобно, когато трябва да редактирате, конвертирате или просто да променяте няколко песни наведнъж.

Изтеглете софтуера Wavepad Sound Editor

GoldWave

GoldWave е подобен в много отношения с Wavepad Sound Editor. Различно, тези програми имат почти еднакъв набор от функции и всеки от тях е доста мощен и многофункционален аудио редактор. Недостатъкът на разглежданата програма е, че при отсъствието на технологична подкрепа за VST.

GoldWave

В Gold Wave можете също така да записвате и да импортирате аудио CD, да редактирате, обработвате и променяте аудио файлове. Има и вграден конвертор, има възможност за обработка на партидни файлове. Отделно е, че си струва да се отбележи напредналите инструменти за аудио анализ. Отличителна черта на този редактор е гъвкавостта при персонализиране на неговия интерфейс, който не може да се похвали с не всяка програма от този вид.

Изтеглете софтуер GoldWave

OcenAudio

OcenAudio е много красив, напълно свободен и русифициран аудио редактор. В допълнение към всички необходими функции, които се предлагат в подобни програми, тук, както и в GoldWave, има усъвършенствани инструменти за аудио анализ.

OcenAudio

Програмата разполага с голям набор от инструменти за редактиране и смяна на аудиофайлове, можете да променяте качеството на звука, да променяте информация за песните. Освен това, както в Wavepad Sound Editor, има поддръжка за технологията VST, която значително разширява възможностите на този редактор.

Изтеглете софтуер OcenAudio

дързост

Audacity е многофункционален аудио редактор с руски интерфейс, който, за съжаление, за неопитни потребители може да изглежда малко претоварен и сложен. Програмата поддържа повечето формати, ви позволява да записвате аудио, да подреждате песни и да обработвате ефектите им.

дързост

Говорейки за ефектите, в Audacity има доста. Освен това, този аудио редактор поддържа многоточково редактиране, ви позволява да почиствате звука от шума и артефактите и също така съдържа инструменти за промяна на темпото на музикалните композиции. Между другото, това е и програма за промяна на тоналността на музиката, без да нарушава нейния звук.

Изтеглете софтуера Audacity

Sound Forge Pro

Sound Forge Pro е професионална програма за редактиране, обработка и записване на аудио. Този софтуер може лесно да се използва за работа в звукозаписни студия за редактиране (записване) на музика, която не може да се похвали с никоя от горните програми.

Sound Forge--Pro

Този редактор е разработен от Sony и поддържа всички популярни аудио формати. Функцията за партидно обработване на файлове е на разположение, възможно е да записвате и импортирате компактдиск, има професионален аудио запис.

В Sound Ford има голям набор от вградени ефекти, технологията VST се поддържа, има усъвършенствани инструменти за анализ на аудио файлове. За съжаление, програмата не е безплатна.

Изтеглете софтуера Sound Forge Pro

Музикално студио Ashampoo

Това дете на популярен разработчик е нещо много повече от просто аудио редактор. Ashampoo Music Studio съдържа в арсенала си всички необходими функции за редактиране и промяна на аудио, ви позволява да импортирате аудио компактдиск, да извършвате запис, да имате и основни инструменти за записване на аудио. Програмата изглежда много привлекателна, русифицирана, но за съжаление тя не е безплатна.

Музикално студио Ashampoo

Това, което отличава тази програма от фона на всички останали, описани в тази статия, е чудесна възможност да работите с музикалната библиотека на потребителя на компютър. Ashampoo Music Studio ви позволява да смесвате аудио, да създавате плейлисти, да организирате вашата музикална библиотека, да създавате корици за компактдискове. Отделно, заслужава да се отбележи възможността да се намери програмата в Интернет и да се добави информация за аудио файлове.

Изтеглете музикално студио Ashampoo

Транскрибиране!

Транскрибиране! - това не е аудио редактор, а програма за избор на акорди, което очевидно представлява интерес за много начинаещи и опитни музиканти. Поддържа всички популярни формати и осигурява основни възможности за промяна на звука (но не и редактиране), които обаче са необходими за съвсем друга.

преписвам

Транскрибиране! ви позволява да забавите възпроизвежданите песни, без да променяте техния ключ, което е особено важно при избора на акорди по ухо и не само. Тук има удобна клавиатура и визуална скала, на която е показан акордът, който е преобладаващ в тази или част от музикалната композиция.

Изтегляне на Transcribe!

Сибелиус

Sibelius е усъвършенстван и популярен редактор, макар и не аудио, а музикални. На първо място, програмата е насочена към професионалисти в областта на музиката: композитори, диригенти, продуценти, музиканти. Тук можете да създавате и редактирате музикални резултати, които по-късно могат да се използват във всеки съвместим софтуер.

Сибелиус

Отделно заслужава да се отбележи подкрепата за MIDI - музикалните части, създадени в тази програма, вълната може да бъде експортирана на съвместим DAW и да продължи там с работата си. Този редактор е доста привлекателен и ясен, той е русифициран и разпространяван чрез абонамент.

Изтеглете софтуер Sibelius

Sony Acid Pro

Това е друга духова идея на Sony, която, подобно на Sound Forge Pro, се фокусира върху професионалистите. Вярно е, че това не е аудио редактор, но DAW е цифрова звукова работна станция или по-просто програма за създаване на музика. Въпреки това, заслужава да се отбележи, че в Sony Acid Pro е напълно възможно да се изпълняват всички задачи по редактиране на аудио файлове, тяхното модифициране и обработка.

Sony-киселина-Pro

Тази програма поддържа MIDI и VST, съдържа в своя арсенал огромен набор от ефекти и готови музикални цикли, чийто диапазон винаги може да бъде разширен. Тук можете да записвате аудио, да записвате MIDI, да използвате функцията за аудио запис на компактдиск, да импортирате музика от аудио компактдиск и много други. Програмата не е русифицирана, а не безплатна, но онези, които планират да създадат професионална, висококачествена музика, явно се интересуват.

Изтеглете софтуера Sony Acid Pro

FL Studio

FL Studio е професионален DAW, който в своите функции е сходен по много начини с Sony Acid Pro, въпреки че няма нищо общо с него. Интерфейсът на тази програма, макар и да не е русифициран, но интуитивен, за да може лесно да се овладее. Редактирайте аудиото тук също, но можете да създадете тази програма за съвсем друга.

FL-Studio

Като осигурява на потребителя същите функции и функции като потомството на Sony, FL Studio го превъзхожда не само с удобството си, но и с неограничена поддръжка за всичко, което може да е необходимо при създаването на музика. За тази програма има многобройни библиотеки от звуци, вериги и мостри, които можете да използвате в своите песни.

Технологичната поддръжка на VST прави тази звукова станция практически неограничена. Тези приставки могат да представляват както виртуални музикални инструменти, така и инструменти за обработка и редактиране на аудио, така наречените главни ефекти. Освен това трябва да се отбележи, че тази програма е широко търсена сред професионалните продуценти и композитори.

Урокът: Как да създадете музика на компютър чрез FL Studio

Изтеглете софтуер FL Studio

жътварка

Reaper е друг усъвършенстван DAW, който с малкия си обем предлага на потребителя много широка възможност да създаде собствена музика и, разбира се, ви позволява да редактирате аудио. В арсенала на тази програма има голям набор от виртуални инструменти, има много ефекти, поддържа се от MIDI и VST.

жътварка

Ripper има много общо с Sony Acid Pro, но първата изглежда по-привлекателна и разбираема. Този DAW също е подобен в много отношения с FL Studio, но е по-лош от него поради по-малко виртуални инструменти и звукови библиотеки. Ако говорим директно за възможностите за редактиране на аудио, то това трио от програми като цяло може да направи всичко, което всеки подобен аудио редактор прави.

Изтегляне на софтуер Reaper

Ableton Live

Ableton Live - друга програма за създаване на музика, която, за разлика от горния DAW, може да се използва и за музикални импровизации и изпълнения на живо. Тази работна станция се използва за създаване на хитовете Armin Van Bouren и Skillex, но благодарение на прост и интуитивен интерфейс, макар и не рускоезичен, всеки потребител може да го овладее. Подобно на повечето професионални DAW, този също не се кандидатства безплатно.

Ableton-Live

При всички домакински задачи за редактиране на аудио, Ableton Live също се справя, но не е създаден за тази цел. Програмата е много подобна на Reaper и вече "извън кутията съдържа много ефекти и виртуални музикални инструменти, които могат да бъдат използвани за създаване на уникални, висококачествени и професионални музикални композиции, а технологичната поддръжка на VST прави възможностите си практически неограничени.

Изтегляне на Ableton Live

причина

Причината е професионално звукозаписно студио, опаковано в много готина, мощна и многофункционална, но проста програма. Освен това, звукозаписното студио е функционално и визуално. Английският интерфейс на тази работна станция изглежда много привлекателен и разбираем, като ясно предоставя на потребителя цялото оборудване, което преди това може да се види само в студиа и клипове на популярни художници.

причина

С помощта на Разум, много професионални музиканти създават своите хитове, включително Coldplay и Beastie Boys. В арсенала на тази програма има огромен брой звуци, вериги и проби, както и виртуални ефекти и музикални инструменти. Асортиментът на последното, тъй като се предполага, че е толкова напреднал DAW, може да бъде разширен за сметка на добавки от трети страни.

Разумът, като Ableton Live, може да се използва за представления на живо. Миксерът, представен в тази програма за смесване на музиката, както във вида си, така и в набор от функции и налични функции, е забележимо по-добър от подобен инструмент в повечето професионални DAW, включително Reaper и FL Studio.

Изтеглете софтуера Разум

Ние ви разказахме за аудио редакторите, всеки от които има свои собствени силни, сходни и радикално различни характеристики в сравнение с аналозите. Някои от тях са платени, други са безплатни, някои съдържат много допълнителни функции, други са предназначени изключително за решаване на основни задачи като подрязване и конвертиране. Кои от тях да изберат, зависи от вас, но първо трябва да решите задачите, които предложите пред себе си, както и да се запознаете с подробното описание на възможностите на аудио редактора, който ви интересува.

Интересно видео като Enjoykin прави музика