Каква е разликата между нетбук и лаптоп?

Предпочитайки преносим компютър на стационарен, не всички потребители знаят, че в този сегмент, освен самите лаптопи, има и нетбуци и ултрабуци. Тези устройства в много отношения са сходни, но между тях има значителни различия, които е важно да се знаят, за да се направи правилния избор. Днес ще говорим за това как нетбуците се различават от лаптопите, тъй като подобен материал за ултрабуци вече съществува на нашия сайт.

Още подробности: Какво да изберем - лаптоп или ултрабук

Различни нетбуци от лаптопи

Както подсказва името, нетбуците са предимно позиционирани като устройства за сърфиране в интернет, но не само за това. В сравнение с лаптопите те имат както много предимства, така и недостатъци. Разгледайте ги на примера на най-очевидните разлики.

Спецификации за тегло и размер

Трудно е да не се обърне внимание на най-важната разлика между лаптоп и нетбук - първият винаги е забележим или поне малко по-голям от втория. Просто от измеренията и следвайте основните характеристики.
Размери на Netbook
Диагонал на дисплея
Най-често лаптопите имат диагонал на екрана от 15 ”или 15.6” (инчове), но той може да бъде или по-малък (например 12 ”, 13”, 14 ”или по-голям (17”, 17,5 ”). В редки случаи и всички 20 ") нетбуците също имат значително по-малки дисплеи - максималният им размер е 12", а минималният - 7 ". Най-популярна сред потребителите е "златната среда" - устройства от 9 "до 11" по диагонал.
Диагонал на екрана
Всъщност именно това разграничение е почти най-важният критерий при избора на подходящо устройство. На компактен нетбук е удобно да сърфирате в интернет, да гледате онлайн видеоклипове, да чатите в мигновени пратеници и социални мрежи. Но работата с текстови документи, електронни таблици, игри или гледане на филми на такава скромна диагонал е малко вероятно да бъде удобна, лаптоп за тези цели ще отговаря на много повече.
Диагонал на екрана на лаптопа
размер
Тъй като дисплеят на нетбука е много по-малък от този на лаптопа, той е значително по-малък. Първият, като таблетка, ще се побере в почти всяка торба, джоб на раница или дори сако. Вторият е само в съответните размери на аксесоара.
Сравнение на размера на лаптопа и нетбука
Съвременните лаптопи, с изключение на игралните модели, вече са доста компактни и ако е необходимо, носенето им със себе си не е голяма работа. Ако постоянно имате нужда или просто искате да сте онлайн, независимо от местоположението и дори в движение, нетбукът ще се побере много по-добре. Или, като опция, можете да погледнете в посока на ultrabooks.
Изборът между нетбук и ултрабук
тегло
Логично е, че намаленият размер на нетбуците има положителен ефект върху теглото им - те са много по-малки от тези на лаптопите. Ако последните вече са в диапазона от 1-2 кг (средно, тъй като игровите модели са много по-тежки), тогава първите дори не достигат до един килограм. Затова заключението тук е същото като в предишния параграф - ако постоянно имате нужда да носите компютър с вас и да го използвате по предназначение в напълно различни места, това е нетбукът, който ще бъде незаменим разтвор. Ако производителността е по-важна, очевидно трябва да вземете лаптоп, но по-късно.

Сравнение на нетбуците и лаптопите

Технически спецификации

По този въпрос нетбуците безусловно губят повечето лаптопи, поне ако не говорим за най-бюджетните представители на втората група и най-продуктивните. Очевидно е, че такъв значителен недостатък е продиктуван от компактни размери - просто е невъзможно да се постави продуктивното желязо и достатъчно охлаждане за него в миниатюрен случай. И все пак, без по-подробно сравнение не е достатъчно.

процесор
В по-голямата си част нетбуците са снабдени с Intel Atom процесор с ниска мощност и той има само една добродетел - ниска консумация на енергия. Това дава значително увеличение на автономността - дори слабата батерия ще продължи по-дълго. Единствените недостатъци в този случай са много по-значими - ниска производителност и липса на възможност да работят не само с взискателни програми, но и с „средно”. Аудио или видео плейър, незабавен месинджър, обикновен текстов редактор, браузър с няколко отворени сайтове е таванът на това, което един обикновен нетбук може да се справи, но той ще се забави, ако го изпълните заедно или просто да отворите много раздели в уеб браузъра и да слушате музика ,
Мобилни процесори Intel Atom за нетбуци
Сред лаптопите също има толкова слаби устройства, но само в най-ниския ценови сегмент. Ако говорим за границата - съвременните решения са почти толкова добри, колкото и стационарните компютри. Те могат да бъдат инсталирани мобилни процесори Intel i3, i5, i7 и дори i9, и техните еквивалентни AMD, и могат да бъдат представители на последните поколения. Такова желязо, подсилено от хардуерните компоненти на изброените по-долу категории, съответстващи на неговото ниво, със сигурност ще се справи със задачата от всяка сложност - било то с графики, инсталация или игра, изискваща ресурси.
Производителност Intel Core процесори за лаптопи
оперативна памет
Ситуацията в нетбуците с RAM е почти същата като при CPU - не трябва да разчитате на висока производителност. Така че паметта в тях може да бъде инсталирана 2 или 4 GB, което със сигурност отговаря на минималните изисквания на операционната система и на повечето "ежедневни" програми, но не достатъчно далеч за всички задачи. Отново, при скромно използване на нивото на сърфиране в интернет и други онлайн или офлайн почивки, това ограничение няма да предизвика проблеми.
RAM за нетбуци и лаптопи
Но в лаптопите днес, 4 GB е минималната и почти без значение "база" - в много съвременни модели на RAM може да се инсталира 8, 16 и дори 32 GB. Както в работата, така и в развлеченията този том е лесно да се намери достоен за употреба. В допълнение, такива лаптопи, не всички, но много, поддържат възможността да се замени и разшири паметта, а нетбуците нямат такава полезна функция.
Подмяна на RAM в лаптоп
Графичен адаптер
Видеокартата е още една "пречка" на нетбуците. Дискретни графики в тези устройства не са и не могат да се дължат на техния скромен размер. Вграденото в процесора видео ядро ​​може да се справи с възпроизвеждането на SD и HD видео, онлайн и локално, но не трябва да разчитате на повече. В лаптопите обаче може да се инсталира мобилен графичен адаптер, който е малко по-малък от десктопа си, или дори “пълноправен”, равен на неговия производителност. Всъщност разликата в производителността тук е същата като при стационарни компютри (но не без резерви) и само в бюджетните модели процесорът е отговорен за обработката на графиките.
Интегрирана графика в лаптопите
път
Често, но не винаги, нетбуците са по-лоши от лаптопите по отношение на размера на вътрешната памет. Но в съвременните реалности, предвид изобилието от облачни решения, този показател не може да се нарече критичен. Най-малко, ако не се вземат предвид eMMC и Flash-дискове с капацитет от 32 или 64 GB, които могат да бъдат инсталирани в някои модели на нетбуци и не могат да бъдат заменени - тук или отказвате избора, или приемате като факт и приемате. Във всички останали случаи, ако е необходимо, лесно се подменя предварително инсталираният HDD или SSD с подобен, но с по-голям обем.
emmc и флаш памет в нетбуците
Като се има предвид целта, за която нетбукът е предназначен предимно, голямо количество съхранение по никакъв начин не е най-необходимото условие за неговото удобно използване. Освен това, ако един твърд диск може да бъде заменен, вместо по-голям, по-добре е да се инсталира “по-малък”, но твърдотелен диск (SSD) - това ще даде забележимо увеличение на производителността.
SSD вместо HDD за нетбук и лаптоп
Заключение: по отношение на спецификациите и общата мощност лаптопите във всички отношения надминават нетбуците, така че изборът е очевиден.

клавиатура

Тъй като нетбукът има много скромни размери, се побира пълноразмерна клавиатура на неговия случай е просто невъзможно. В тази връзка производителите трябва да отидат при много жертви, което за някои потребители е просто неприемливо. Клавиатурата не само е значително намалена по размер, но и е лишена от вдлъбнатини между бутоните, които също стават по-малки, а някои от тях не само губят тегло, но и се преместват в необичайни места, докато други могат да бъдат премахнати като цяло, за да се спести място и да се замени с горещи клавиши (и не винаги), и цифровият блок (NumPad) в такива устройства е напълно отсъстващ.
Сравнение на клавиатурата на Netbook и Notebook
Повечето лаптопи, дори и най-компактните, нямат такъв недостатък - те имат клавиатура на остров, и колко удобно (или не) е за писане и ежедневна употреба, се определя, разбира се, от цената и сегмента, върху който е ориентиран този или онзи модел. Заключението тук е просто - ако трябва да работите много с документи, активно пишете текст, netbook е най-малкото решение. Разбира се, можете да свикнете да пишете бързо на миниатюрна клавиатура, но дали си струва?
Клавиатура на лаптоп с пълен размер

Операционна система и софтуер

Поради сравнително скромната производителност на нетбуците, най-често те са инсталирани на Linux операционна система и не е познат на всички Windows. Работата е там, че операционната система на това семейство не само заема по-малко дисково пространство, но като цяло не изисква високи изисквания към ресурсите - те са добре оптимизирани да работят на слаб хардуер. Проблемът е, че един обикновен потребител на Linux ще трябва да се учи от нулата - тази система работи на съвсем различен, различен от принципа "Windows", а изборът на софтуер, предназначен за него, е много ограничен, да не говорим за характеристиките на неговата инсталация.
Linux операционна система, предварително инсталирана на netbook
Имайки предвид факта, че всяко взаимодействие с компютър, както преносимо, така и стационарно, се случва в средата на операционната система, преди да изберете нетбука, трябва да решите дали сте готови да овладеете новия програмен свят. Въпреки това, за онези задачи, които многократно сме описвали по-горе, всяка операционна система ще направи това, въпрос на навик. И ако искате, можете да преобърнете нетбук и Windows, но само старата и изрязана версия на него. Можете да инсталирате последната, десета версия на операционната система от Microsoft на лаптопа, дори и на най-бюджетната.
Операционната система Windows е предварително инсталирана на нетбук

Разходи за

Завършваме днешния сравнителен материал с не по-малко решаващ аргумент в полза на избора на нетбук от компактния му размер - цена. Дори и бюджетният лаптоп ще струва повече от компактния си брат, а производителността на последния може да е малко по-висока. Ето защо, ако не сте готови да плащате, предпочитате скромен размер и сте доволни от ниската производителност, определено трябва да вземете нетбук. В противен случай имате отворен свят на лаптопи, от пишещи машини до мощни професионални или игри игри.

Изборът на нетбук въз основа на неговата стойност

заключение

Обобщавайки всичко по-горе, отбелязваме следното - нетбуците са по-компактни и възможно най-мобилни, докато те са по-малко продуктивни от лаптопите, но са много по-достъпни. Това е по-скоро таблет с клавиатура, отколкото компютър, устройство не за работа, а за скромно забавление и комуникация в мрежата, без каквато и да е привързаност към мястото - нетбукът може да се използва на масата, в обществения транспорт или в институции, и докато седи лежи на дивана.