В статии за свързване на предния панел и включете дъската без бутон ние докоснахме въпроса за контактните конектори за свързване на периферни устройства. Днес искаме да говорим за едно конкретно, което е подписано като PWR_FAN.

Какъв тип контакти и какво да се свържете с тях

Контактите с името PWR_FAN могат да бъдат намерени на почти всяка дънна платка. По-долу е един от вариантите на този конектор.

Свържете се с PWR FAN на дънната платка

За да разберем какво трябва да бъде свързано с него, нека по-подробно изучаваме името на контактите. "PWR" е съкращение за Power, в този контекст "power". "ФЕН" означава "вентилатор". Ето защо правим логично заключение - тази платформа е проектирана да свърже вентилатора на захранването. В старите и някои модерни захранвания има специален вентилатор. Той може да бъде свързан към дънната платка, например, за да следи или да регулира скоростта.

Повечето захранвания обаче нямат тази възможност. В този случай допълнителен охладител на кутията може да бъде свързан към контактите PWR_FAN. Може да се наложи допълнително охлаждане за компютри с мощни процесори или видеокарти: колкото по-продуктивен е този хардуер, толкова по-силно се отоплява.

Като правило, конекторът PWR_FAN се състои от три точки: земя, захранване и контакт на сензора за управление.
Включете PWR FAN на дънната платка
Моля, обърнете внимание, че няма четвърти ПИН, който е отговорен за контрола на скоростта на въртене. Това означава, че регулирането на скоростта на вентилатора, свързан към тези контакти, няма да работи нито чрез BIOS, нито от операционната система. Въпреки това, при някои модерни охладители тази функция е налице, но се реализира чрез допълнителни връзки.

Освен това, трябва да сте внимателни и с храна. 12V се доставя до съответния контакт в PWR_FAN, но при някои модели е само 5V. Скоростта на въртене на охладителя зависи от тази стойност: в първия случай тя ще се върти по-бързо, което има положителен ефект върху качеството на охлаждането и отрицателно върху времето на работа на вентилатора. Във втората - ситуацията е точно обратното.

В заключение, искаме да отбележим последната функция - въпреки че охладител от процесора може да бъде свързан към PWR_FAN, това не се препоръчва: BIOS и операционната система няма да могат да контролират този вентилатор, което може да доведе до грешки или повреда.