Някои модели видеокарти изискват допълнително захранване, за да работят правилно. Това се дължи на факта, че чрез дънната платка е невъзможно да се прехвърли толкова много енергия, така че връзката става директно чрез електрозахранването. В тази статия ще обясним подробно как и с какви кабели да свързвате графичния ускорител към PSU.

Как да свържете видеокарта към електрозахранването

Допълнително захранване на картите се изисква в редки случаи, главно за нови мощни модели и понякога за стари устройства. Преди да поставите проводниците и да стартирате системата, трябва да обърнете внимание на самия захранващ блок. Нека разгледаме по-подробно тази тема.

Избор на захранване за видеокарта

При сглобяване на компютър потребителят трябва да вземе предвид количеството консумирана от него енергия и въз основа на тези индикатори да избере подходящото захранване. Когато системата вече е сглобена и ще актуализирате графичния ускорител, не забравяйте да извършите изчислението на всички мощности, включително новата видеокарта. Колко GPU консумира можете да намерите на официалния сайт на производителя или в онлайн магазина. Уверете се, че сте вдигнали захранващия блок с достатъчно мощност, желателно е резервът да е около 200 вата, защото в пикови периоди системата консумира повече енергия. Прочетете повече за изчисленията на властта и избора на BP, вижте нашата статия.

Общ изглед на захранващия блок COUGAR GX800 800W

Повече подробности: Избор на захранване за компютъра

Свързване на видеокартата към електрозахранването

Първо, препоръчваме да обърнете внимание на вашия графичен ускорител. Ако в случая срещнете такъв конектор, както е показано на изображението по-долу, това означава, че трябва да свържете допълнително захранване със специални проводници.

Допълнително захранване на видеокартата

На старите захранващи устройства няма необходим съединител, така че ще трябва предварително да закупите специален адаптер. Два съединителя Molex влизат в един шест-пинов PCI-E. Molex се свързва с електрозахранването към същите подходящи съединители и PCI-E се вкарва в видеокартата. Нека разгледаме по-отблизо целия процес на свързване:

Molex към PCI-E адаптер

  1. Изключете компютъра и извадете системното устройство от захранването.
  2. Свържете видеокартата към дънната платка.
  3. Свързване на видеокартата към дънната платка

    Повече подробности: Свързваме видео картата към дънната платка на компютъра

  4. Използвайте адаптер, ако на устройството няма специален проводник. Ако захранващият кабел е PCI-E, просто го включете в подходящия слот на видеокартата.

Свързване на допълнителна видеокарта за захранване

В този момент целият процес на свързване приключи, остава само да се сглоби системата, да се включи и да се провери операцията. Гледайте охладителите на видеокартата, те трябва да започнат почти веднага след включване на компютъра и вентилаторите ще се въртят бързо. Ако има искра или дим, незабавно изключете компютъра от захранването. Този проблем възниква само когато няма достатъчно захранващо устройство.

Видеокартата не показва изображението на монитора

Ако след свързването стартирате компютъра и нищо не се показва на екрана на монитора, тогава неправилното свързване на картата или нейната повреда не винаги показват това. Препоръчваме да прочетете статията си, за да разберете причината за този проблем. Има няколко начина за решаването му.

Повече подробности: Какво да направите, ако видеокартата не показва изображението на монитора

В тази статия подробно разгледахме процеса на свързване на допълнителна мощност към видеокартата. Още веднъж искаме да обърнем внимание на правилния избор на захранването и да проверим наличието на необходимите кабели. Информацията за настоящите проводници е на официалния уебсайт на производителя, онлайн магазина или указан в инструкциите.

Вижте също: Свързваме захранването към дънната платка