Какво е наследството на usb в BIOS
В BIOS и UEFI на съвременните дънни платки и лаптопи можете да намерите настройка, наречена USB Legacy, която най-често се намира в секциите "Advanced" на интерфейса на фърмуера. Днес искаме да поговорим защо тази настройка съществува и за какво е отговорна.

Задачи чрез USB

Почти всички компютри от много години имат вградени портове за USB шината, която се използва за свързване на повечето периферни устройства. Най-често това са клавиатури, мишки и външни устройства - тази опция е предназначена за правилната им работа в BIOS.

Най-новите BIOS опции, известни като UEFI, поддържат графичен интерфейс, за да се улесни работата с фърмуер. Мишката се използва активно в този интерфейс, за разлика от чисто контрола на клавиатурата в "обикновения" BIOS. USB протоколът има известни ограничения за достъп на ниско ниво, така че без да активирате параметъра USB Legacy, мишките, които се свързват към този конектор, няма да работят в UEFI. Същото важи и за USB клавиатурите.

Прочетете също: Какво да направите, ако клавиатурата не работи в BIOS

Подобна е ситуацията с флаш дисковете, но има един важен нюанс. Стартиращите дискове с Windows 8 и по-късно обикновено работят без активиране на Legacy режим, докато носителите със записани Windows 7 или някои дистрибуции на ядрото на Linux може да не бъдат разпознати. Факт е, че за да запишете "седемте" (или по-стари системи на Microsoft) или базирани на Linux дистрибуции, се използва таблица с дялове, която не се поддържа извън кутията от съвременните UEFI, поради което трябва да активирате параметъра USB Legacy.

Включете USB Legacy

Не е проблем да активирате USB режим на работа за наследени системи в BIOS и тогава ще опишем процедурата за основните опции на фърмуера. От само себе си се разбира, че първото нещо, което трябва да направите, е да влезете в BIOS интерфейса - за това ще трябва да рестартирате компютъра и да натиснете определен клавиш по време на процеса на зареждане.

Повече подробности: Как да въведете BIOS

Phoenix Award BIOS

 1. След като се появи интерфейсът на фърмуера, отидете на раздела Advanced. Намерете опцията „USB Legacy Support“ и отидете до нея. Обикновено са достъпни три режима: Автоматично , Активиране и Деактивиране . Първата опция е активирана по подразбиране и осигурява максимална съвместимост, а имената на оставащите две активират или деактивират Legacy режима. Съответно, за да активирате поддръжката на USB Legacy, изберете „Auto“ или „Enable“ .
 2. Активирайте опцията за USB Legacy Support във вариант PhoenixBIOS

 3. Отидете в раздела „Изход“ , където използвайте точките, за да запазите промените или просто натиснете клавиша F10 .

Запазете промените, за да активирате поддръжката на USB Legacy в PhoenixBIOS

AMI BIOS

 1. За да активирате Legacy режим за мишката и / или клавиатурата, отидете на раздела Advanced .
 2. Отидете на разширени настройки, за да активирате USB Legacy Support в опцията AMI BIOS

 3. В този раздел използвайте елемента „USB портове“ . Изберете опцията „Всички USB устройства“ , която преминава в позиция „Разрешено“ .
 4. Активиране на USB Legacy Support за флаш устройства в опцията AMI BIOS

 5. Ако е необходима поддръжка за Legacy за USB устройства, използвайте раздела Boot .
  Активиране на USB Legacy Support за периферни устройства в опцията AMI BIOS
  Необходимата опция се нарича „UEFI / BIOS Boot Mode“ - тя трябва да бъде настроена на „Legacy“ .

Активиране на USB Legacy Support за флаш устройства в AMI BIOS

Обърнете внимание! Взаимно изключващи се режими: UEFI флаш памети няма да работят, когато Legacy е активен!

Други опции на BIOS
В по-рядко срещаните версии на интерфейс на фърмуера, трябва да се съсредоточите върху възможното местоположение на описаната опция - раздел „Разширени“ или „USB портове“ .
Пример за активиране на USB Legacy Support в нестандартен BIOS

Също така си струва да се има предвид, че в някои случаи поддръжката на USB Legacy в BIOS на настолен компютър или лаптоп може просто да няма - обикновено това може да бъде намерено в някои сървърни решения, OEM платки или продукти от доставчици на второ ниво.

заключение

Разбрахме какво е USB Legacy Support, идентифицирахме задачите за тази опция и разгледахме как да я активирате в общи BIOS или UEFI варианти.