WINLOGON.EXE е процес, без който не можете да стартирате операционната система Windows и нейната по-нататъшна работа. Но понякога под неговата форма се крие вирусна заплаха. Нека да разберем какви са задачите на WINLOGON.EXE и каква опасност може да дойде от него.

Информация за процеса

Този процес винаги може да се види, като се стартира "Task Manager" в раздела "Процеси" .

Процесът WINLOGON.EXE в Windows Task Manager

Какви функции изпълнява и защо?

Основни задачи

Първо, нека да се занимаем с основните задачи на този обект. Основната му функция е да осигури достъп до и излизане от системата. Това обаче не е трудно да се разбере дори от самото му име. WINLOGON.EXE се нарича програма за вход. Той отговаря не само за самия процес, но и за диалога с потребителя по време на процедурата за вход чрез графичния интерфейс. Всъщност скрийнсейвъри при влизане и излизане от Windows, както и прозорец при смяната на текущия потребител, който виждаме на екрана, са продукт на дейността на конкретния процес. Отговорността на WINLOGON е да покаже полето за въвеждане на парола, както и да провери автентичността на въведените данни, ако влизането под специфичното потребителско име е защитено с парола.

Стартира процеса WINLOGON.EXE SMSS.EXE (Мениджър на сесии). Той продължава да функционира във фонов режим през цялата сесия. След това самият WINLOGON.EXE активира LSASS.EXE (Local Security Authentication Service) и SERVICES.EXE (Service Control Manager).

За да се обадите на активния прозорец WINLOGON.EXE, в зависимост от версията на Windows, се използват комбинации Ctrl + Shift + Esc или Ctrl + Alt + Del . Също така, приложението активира прозореца, когато потребителят се отпише от системата или когато потребителят се рестартира.

Изключете системата от менюто "Старт" в Windows

Ако WINLOGON.EXE се разбие или се прекрати насилствено, различни версии на Windows реагират различно. В повечето случаи това води до син екран. Но, например, в Windows 7 има само излизане от системата. Най-честата причина за неправилно спиране на процеса е препълването на C- устройството. След почистване, като правило, програмата за влизане работи добре.

Местоположение на файла

Сега нека разберем къде е физически разположеният файлът WINLOGON.EXE. Това ще ни е нужно в бъдеще да отделим настоящия обект от вируса.

 1. За да определите местоположението на файла чрез Управление на задачите, първо трябва да преминете към него в режим на показване на процесите на всички потребители, като натиснете съответния бутон.
 2. Активиране на режима за показване на всички процеси на потребителите в Windows Task Manager

 3. След това щракнете с десния бутон върху името на елемента. В отворения списък изберете "Properties" .
 4. Отидете на свойствата на процеса WINLOGON.EXE чрез контекстното меню в мениджъра на задачите на Windows

 5. В прозореца с свойства отидете в раздела Общи . Обратно на надписа "Местоположение" е местоположението на файла за търсене. Почти винаги този адрес е:

  C:WindowsSystem32

  Местоположението на файла WINLOGON.EXE в прозореца на свойствата на процеса

  В много редки случаи процесът може да се отнася до следната директория:

  C:Windowsdllcache

  В допълнение към тези две директории, местоположението на файла не може да бъде намерено никъде другаде.

Освен това от диспечера на задачите можете да отидете директно до местоположението на файла.

 1. В режима за показване на процесите на всички потребители щракнете с десния бутон върху елемента. В контекстното меню изберете "Отваряне на хранилище на файлове" .
 2. Отидете до местоположението на файла WINLOGON.EXE чрез контекстното меню в Windows Task Manager

 3. След това Explorer ще се отвори в директорията на твърдия диск, където се намира желаният обект.

Мястото, където файлът WINLOGON.EXE се съхранява в прозореца на Windows Explorer

Заместване на зловреден софтуер

Но понякога процесът WINLOGON.EXE, наблюдаван в Task Manager, може да бъде злонамерена програма (вирус). Нека видим как да разграничим истинския процес от фалшивия.

 1. На първо място, трябва да знаете, че може да има само един WINLOGON.EXE процес в Task Manager. Ако наблюдавате повече, тогава един от тях е вирус. Обърнете внимание, че полето "Потребител" в полето Потребител е зададено на "System" ( "SYSTEM" ). Ако процесът се изпълнява от името на който и да е друг потребител, например от името на текущия потребителски профил, можем да заявим факта, че се занимаваме с вирусна активност.
 2. WINLOGON.EXE потребителско име процес в Windows Task Manager

 3. Също така проверете местоположението на файла по някой от изброените по-горе методи. Ако се различава от тези два варианта адреса за този елемент, които са позволени, тогава отново имаме вирус. Доста често вирусът е в основата на директорията "Windows" .
 4. Вирусът WINLOGON.EXE се намира в папката на Windows

 5. Вашата бдителност трябва да бъде причинена от факта, че този процес води до висока степен на използване на системните ресурси. При нормални условия тя е почти неактивна и активирана само в момента на влизане / излизане от системата. Поради това се консумират много малко ресурси. Ако WINLOGON започне да зарежда процесора и консумира голямо количество RAM, тогава става въпрос за вирус или за някакъв вид повреда в системата.
 6. Консумация на ресурси от процеса WINLOGON.EXE в Windows Task Manager

 7. Ако е налице поне един от изброените подозрителни знаци, изтеглете и стартирайте компютърната програма на компютъра Dr.Web CureIt , Тя ще сканира системата и, ако бъде открита, ще я третира.
 8. Сканиране на системата с антивирусната програма Dr.Web CureIt

 9. Ако помощната програма не помогна, но виждате, че WINLOGON.EXE обектите в диспечера на задачите са две или повече, след това прекратете този обект, който не отговаря на стандартите. За да направите това, щракнете с десния бутон върху него и изберете "End Process" .
 10. Отидете на приключването на процеса WINLOGON.EXE чрез контекстното меню в Windows Task Manager

 11. Отваря се малък прозорец, където ще трябва да потвърдите намеренията си.
 12. Потвърждение на завършването на процеса WINLOGON.EXE в мениджъра на задачите на Windows

 13. След като процесът приключи, преминете към папката за местоположението на файла, за който се отнася, щракнете с десния бутон върху файла и изберете Изтриване от менюто. Ако системата го поиска, потвърдете намеренията си.
 14. За да изтриете файла вирус WINLOGON.EXE чрез контекстното меню в Windows Explorer

 15. След това изчистете системния регистър и проверете повторно помощната програма на компютъра, тъй като често достатъчно файлове от този тип се зареждат с команда от регистъра, предписана от вируса.

  Ако не можете да спрете процеса или да разрушите файла, тогава влезте в безопасен режим и изпълнете процедурата за деинсталиране.

Както можете да видите, WINLOGON.EXE играе важна роля във функционирането на системата. Той е пряко отговорен за влизането и излизането от него. Макар че почти през цялото време, докато потребителят работи на компютър, този процес е в пасивно състояние, но когато е принуден да продължи, е невъзможно да продължи работата в Windows. Освен това има вируси, които имат подобно име, прикрито като даден обект. Важно е да ги изчислите и унищожите колкото е възможно по-скоро.