Как да инсталирате антивирусна програма за сървъра

Сървърът е специализиран компютър, чиито действия се извършват без активното участие на потребителя. Обикновено сервизният софтуер се инсталира там, за да изпълнява определени задачи. Чрез такъв компютър се обменят данни, започват действия, се правят математически изчисления и много други. Всички сървъри се различават по видове, например има игра, уеб, поща и прокси сървъри. Всяко такова устройство изпълнява ясна задача. Често за безопасна работа на такава машина е инсталиран антивирус, така че бихме искали да разкажем повече за такъв софтуер, подчертавайки няколко конкретни решения.

Avast Business Antivirus Pro

Платформа: Windows Server

Известна на много антивирусни компании, Avast пуска модула специално за сървъри, предоставяйки допълнителни полезни инструменти. Например, обърнете внимание на функцията "Унищожаване на данни" . Тя се изпълнява по такъв начин, че да презаписва произволно генерирана информация във всички изтрити данни, което няма да позволи пресъздаването на първоначалното състояние на файла, когато се опитва да го възстанови. В допълнение, има "анализ на поведението" - инструмент, който е отговорен за сканиране на бизнес приложения за подозрителна дейност. Ако ноутбукът се опита да получи достъп до същата уеб камера, такава заявка ще бъде незабавно блокирана. Разбира се, такъв пример е прост, но функцията работи на по-високо ниво.

Появата на програмата Avast Business Antivirus Pro

В Avast Business Antivirus Pro има вградена защитна стена, инструмент за интелигентно сканиране, защита срещу спам, защита с парола и опростяване на влизането в профилите. Налице е също постоянно сравнение на вероятните заплахи с текущата вирусна база данни, използвайки технология на защитника на софтуера. Тя ви позволява да взаимодействате само с валидирани данни. От своя страна инструментът CyberCapture ще изпрати подозрителни обекти в лабораторията за изследване на заплахите.

Изтеглете Avast Business Antivirus Pro от официалния сайт

Avira Antivirus Server

Платформа: Windows Server

Avira Antivirus Server е специално решение на компанията за разработка на сървъри с операционната система Windows. Създателите обещават най-ефективната работа с ниска консумация на системни ресурси, висока степен на откриване на заплахи и лекота на използване. Монтажът добавя инструменти за защита на достъпа, т.е. следи текущите процеси по време на достъпа до тях от други приложения. Има и ръчно сканиране, което ви позволява да изпълните анализ на посочената медия или отделна директория по всяко време.

Външен вид на Avira Antivirus Server

Още веднъж отбелязваме, че разработчикът поставя особено ударение върху ниската консумация на компютърни ресурси и лесното управление на антивирусните програми. Обещани и постоянни безплатни иновации и актуализации на вирусната база данни. Ако се интересувате от запознаване с този продукт, можете да получите безплатна версия за 30-дневен период на официалния сайт, като попълните съответния формуляр. По време на тестването ще бъдат на разположение всички инструменти и функции, както и възможна безплатна връзка с клиентите.

Изтеглете Avira Antivirus Server от официалния сайт

ESET File Security

Платформа: Windows Server, Linux

ESET File Security е проектиран да работи на Windows и Linux сървъри и осигурява многостепенна защита, благодарение на допълнителен компонент на ESET Dynamic Threat Defense облак пясък. Системата за защита на облака автоматично предпазва от нови заплахи, без да чака механизмът за откриване да се актуализира (посоченото средно време за актуализация е 20 минути). Вградената защита срещу мрежови атаки разпознава известни уязвимости на мрежово ниво и при използване OneDrive Office 365 OneDrive Storage ще се погрижи за сканирането му. Трябва да се обърне внимание и на предотвратяването на влиянието на ботнет-мрежите. Инструментът не само открива злонамерена връзка, но също така открива същите процеси, незабавно блокира опасни дейности и информира потребителя за това.

Появата на програмата ESET File Security

За да управлявате ESET File Security, потребителят е подканен да инсталира конзолата на Windows или Linux, а за да опрости конфигурацията, има виртуално устройство за импортиране. Можете да се запознаете с цялата функционалност на този антивирусен софтуер, да опитате безплатната му версия и да закупите пълната версия на официалния сайт на разработчиците.

Изтеглете ESET File Security от официалния сайт.

Kaspersky Security

Платформа: Windows Server, Linux

Kaspersky Security за сървъри е включен в сборките - Total, Endpoint Security за бизнес, Kaspersky Security за виртуални и облачни среди и Kaspersky Security за Storage Systems. Закупувайки една от тези версии, получавате надеждна защита на вашия сървър от най-новото поколение злонамерен софтуер. Въпросният софтуер има засилена защита на сървъра и осигурява защита срещу експлойти, защита на терминални сървъри, наблюдава външния трафик, целостта на системата и непрекъснато защитава системите за съхранение с инструмент на много нива. Вградените системи за администриране на администраторски права осигуряват лекота на управление, уведомяване, както и интеграция със системите SIEM и управление на мрежовия екран на Windows.

Външен вид на Kaspersky Security

Бих искал да отбележа, че Kaspersky Security има отделни системни изисквания за конкретни платформи за съхранение на данни, например за NetApp - Clustered Data ONTAP 8.x и 9.x и Data ONTAP 7.x и 8.x в 7-режим и за EMC Isilon - Серия IBM System Storage N. Можете да се запознаете със списъка на всички изисквания, когато изтегляте антивирусна програма на уебсайта на Kaspersky.

Изтеглете Kaspersky Security от официалния сайт

McAfee VirusScan Enterprise

Платформа: Windows Server, Linux

Преди това потребителите инсталираха McAfee Endpoint Security на своите сървъри, но разработчиците решиха да надстроят този продукт с по-нататъшна промяна в името си. Сега това е VirusScan Enterprise. Всеки, който преди това е използвал този антивирус, се предлага да извършва безплатна миграция. Официалният уебсайт предоставя всички необходими инструкции и уроци по този въпрос. Основните инструменти на новата версия включват: защитна стена, инструменти за уеб контрол за споделяне на информация за заплахи, задължителна антивирусна защита и опции за предотвратяване на използването на уязвимости.

Появата на програмата McAfee VirusScan Enterprise

McAfee VirusScan Enterprise използва съвременни методи за машинно обучение. Тези технологии позволяват откриването на злонамерен код чрез статични и поведенчески атрибути. Задържането на зловреден софтуер се осъществява по време на проникването му в системата, като не му позволява да зарази други процеси. Технологията за откриване на крайни точки и Tesponse е отговорна за откриването и реагирането на крайни точки - това ще позволи да се отговори на заплахите с едно кликване на мишката.

Изтеглете McAfee VirusScan Enterprise от официалния сайт.

Comodo Antivirus за Linux

Платформа: Linux

Разработчиците на Comodo Antivirus представиха отделна версия за операционни системи, базирани на ядрото на Linux. Тази програма се поддържа от повечето 32-битови и 64-битови дистрибуции, от които бих искал веднага да посоча филтър за поща, който е съвместим с популярните пощенски агенти: Postfix, Qmail, Sendmail и Exim MTA. Производителят гарантира надеждна защита в реално време, лесна инсталация и липса на сложни конфигурационни действия. Анти-спам системата може да бъде напълно редактирана ръчно, но стандартните настройки ще осигурят добро филтриране. Ако потребителят иска да получи още по-голям контрол над файловете, функцията „анализ на поведението в реално време“ е достъпна за включване. Всички подозрителни обекти ще бъдат изпратени на сървъра за анализ на поведението в облака.

Появата на програмата Сomodo Antivirus за Linux

За удобно използване на Comodo Antivirus се нуждаете от мощен компютър с минимална честота на процесора от 2 GHz и 2 GB свободна RAM. Не можете да се притеснявате за сканирането: достатъчно е да настроите плана си само веднъж, а в бъдеще те ще стартират автоматично. Можете да започнете анализа във всеки удобен момент, като натиснете само един бутон. Разглежданият антивирус е с отворен код, разпространяван безплатно и изтеглен от официалния сайт.

Изтеглете Сomodo Antivirus за Linux от официалния сайт

Chkrootkit

Платформа: Linux

Chkrootkit (Check Rootkit) е програма, използвана от системните администратори за защита на операционната система от известни руткити. Rootkit е колекция от компоненти, като скриптове, изпълними файлове или конфигурационни файлове, които изпълняват функцията за маскиране, управление и събиране на данни. Използвайки тези инструменти, нападателите проникват в операционната система и получават цялата необходима информация. Горепосоченият софтуер е предназначен да предпази компютъра от този вид дейност. Chkrootkit не изисква инсталация и може да се стартира от живо CD. Работата в нея се осъществява чрез всяка удобна конзола, а управлението е ясно дори на неопитен потребител.

Работа в софтуера на Chkrootkit

Chkrootkit работи доста бързо, се справя със задачата си, не заема много място на диска, но в същото време съдържа огромен брой модули за всеки тип потребители. На официалния сайт има сборки на програмата в различни разширения, а изтеглянето е достъпно от директен източник или няколко огледала.

Изтеглете Chkrootkit от официалния сайт

Запознати сте с антивирусни решения, които ще бъдат най-доброто решение за различни типове сървъри. Както виждате, всеки софтуер има свои характеристики, така че ще бъде най-полезен в определени ситуации.