Браузъри, поддържащи Java

На практика всеки потребител при работа с компютър се сблъсква с необходимостта от инсталиране на Java компоненти. Този плъгин се използва активно в браузъри за възпроизвеждане на медийно съдържание и стартиране на различни уеб приложения. Тази технология се използва само в някои браузъри, където се реализира архитектурата на приставката NPAPI (Netscape Plugin Application Programming Interface). В днешната статия бихме искали да говорим за популярни браузъри, които са съвместими с Java и го поддържат в момента.

сафари

Браузърът Safari е издаден от 2003 г. и първоначално е бил предназначен за платформата MacOS. Няколко години по-късно се появи пълноценна версия за Windows, но през 2012 г. актуализациите бяха преустановени и на тези OS Safari вече не се актуализира. Потребителите могат да работят само в по-стари версии или да преминат към алтернативи. Предимството на старата версия на този браузър е да поддържа Java и други популярни плъгини.

Външен вид на уеб браузъра Safari

Благодарение на използването на компонента, който се разглежда днес, Safari прави отлична работа с възпроизвеждане на видео, отваряне на изображения и стартиране на приложения. Веднага си струва да се отбележи, че подобно на всички останали браузъри, Safari изисква Java инсталиран на вашия компютър. Само тогава взаимодействието с този инструмент ще се изпълнява нормално и няма да има проблеми със сърфирането в мрежата.

Изтеглете Safari

UC Browser

Първоначално мобилното приложение UC Browser излезе по-късно за компютри с операционни системи Windows. Потребителите познават много от функциите на този браузър, включително вградения рекламен блокер и компресирането на данни. Сред всички присъстващи функции е подчертана и поддръжката на Java средата, която осигурява нормално възпроизвеждане на медийно съдържание.

Външен вид на UC Browser

В допълнение, висококачественото функциониране на съдържанието осигурява наличието на два двигателя - Chromium и Trident, така че завинаги можете да забравите за всички проблеми със съвместимостта с материала, представен на сайтовете. UC Browser, както повечето уеб браузъри, е безплатна и достъпна за изтегляне на официалния уебсайт.

Изтеглете UC Browser

Google хром

Google Chrome е един от най-популярните браузъри в света днес. Компанията-разработчик е активно ангажирана не само в поддържането на своя продукт, но и винаги се опитва да го развие. Преди няколко години, с пускането на стабилната версия 45, Google Chrome изостави модулите за програмиране на приложения за приложения на Netscape, което означава прекратяване на поддръжката на Java. Ако искате да използвате Chrome с този компонент, ще трябва да изтеглите по-стара версия на него, тъй като новите работят с мултимедийно съдържание, използвайки други технологии.

Изглед на уеб браузър на Google Chrome

Що се отнася до взаимодействието с този уеб браузър, мненията на потребителите са разделени. Той е доста доволен от някои, но за други се счита за недостатъчно функционален и засяга производителността на компютъра поради силното потребление на системни ресурси. Особено натоварването се усеща с активното включване на допълнителни разширения и разнообразни раздели.

Изтеглете Google Chrome

Mozilla firefox

Mozilla Firefox е друг доста добре познат браузър, който се използва активно на различни платформи, например, той е стандартен в много дистрибуции на Linux. Преди версия 52, която беше пусната през март 2017 г., Mozilla поддържаше NPAPI, но след като беше изрязан, модулът Java също бе премахнат. Всеки, който желае да използва тази технология в предишната си форма, се препоръчва да изтегли по-стари стабилни версии.

Външен вид на уеб браузъра Mozilla Firefox

Въпреки това, съществува специална сбирка ESR, създаден специално за организации, които изискват подкрепа за масово разполагане. Тази версия на браузъра запазва възможността за използване на NPAPI, затова Java също ще бъде на разположение там. За да определите дали модулът ESR в момента е активен, помогнете на специален елемент в менюто с настройки, където се показва съответният идентификатор.

Изтеглете Mozilla Firefox

Бледа луна

Много от собствениците на слаби компютри се сблъскаха с препоръки за използването на Pale Moon като постоянен браузър. Той е напълно оптимизиран за стар хардуер, но разработчиците не трябваше да жертват цялостната функционалност, за да постигнат този резултат. Сред списъка с налични функции има съвместимост с Java, която ви интересува. Това се отнася за всички версии и досега производителят не смята да се откаже от модулите за програмиране на приложения за приложения на Netscape, като активно подкрепя тази технология за сглобки на всички платформи.

Външен вид на браузъра Пале Луна

В Windows работата на Java в Pale Moon е активирана веднага след инсталирането на най-новия компонент на компютъра, но собствениците на дистрибуции, базирани на ядрото на Linux, ще трябва да добавят библиотеки чрез стандартна конзола, за да осигурят нормално взаимодействие на инструментите. Подробности за изпълнението на тази процедура са записани в официалната документация за всяка платформа.

Свали безплатно Pale Moon

Tor браузър

Tor Browser е познат на много потребители като анонимен браузър, който ви позволява да направите сигурна връзка, която преминава през няколко мрежови адреса до крайната точка. Такава цел е изградена от активните сесии на браузъра и се провежда не само в различни градове, но и в страни. Разбира се, поради това скоростта на връзката намалява значително, но надеждността на такава връзка е над средната. В допълнение, TOR лесно отваря връзки към псевдо-домейни от най-високо ниво .onion, които не са индексирани от стандартните търсачки.

Външен вид на уеб браузъра на Tor интерфейс

Java се поддържа тук, но много активни потребители деактивират този компонент или преминават в режим на максимална защита, където инструментът се изключва сам по себе си. Факт е, че създава уязвимости, които нарушават цялостната сигурност на връзката. Това обаче не ни пречи да оставим Java включен и да преминем към изпълнението на необходимите задачи.

Изтеглете Tor Browser

Netscape навигатор

Netscape Navigator не може да бъде засегната в тази статия, тъй като модулите за програмиране на приложения за приложения на Netscape първоначално бяха разработени за този уеб браузър, а плъгините бяха създадени за първи път. Що се отнася до функционалността на тази програма, тя е почти същата като в началото на Mozilla Firefox, тъй като те са базирани на този браузър с отворен код.

Външен вид на уеб браузъра Netscape Navigator

Поддръжката на Java беше включена във всичките четири известни версии на Netscape Navigator и функционираше там без никакви неуспехи. За съжаление, разработката на софтуер бе преустановена през 2007 г., което може да доведе до проблеми със съвместимостта на новите версии на операционни системи. Препоръчваме на собствениците на стари компютри да обърнат внимание на този представител, за да се запознаят най-малко с неговия интерфейс и принципа на взаимодействие.

Изтеглете Netscape Navigator от официалния сайт.

Богоявление (уеб)

Предишните браузъри са съвместими с Linux и Windows платформи, но Web е съвместим само с Linux-базирани дистрибуции. По подразбиране той е вграден в GUI на GNOME и е напълно интегриран с десктоп средата, което е неговото предимство. Разбира се, за такъв инструмент, поддръжката на Java определено е необходима, което Linux има. Потребителят не трябва да инсталира допълнителни компоненти и да изпълнява настройки, защото всичко работи веднага след инсталацията.

Външен вид на уеб браузър

В допълнение, Epiphany има огромен брой допълнителни разширения, които го правят още по-гъвкав и удобен. За да инсталирате този браузър в случай на негово отсъствие, дори не трябва да изтегляте нищо от уебсайта, достатъчно е да напишете sudo apt install epiphany-browser за Linux Mint, Debian или Ubuntu в конзолата. За други дистрибуции има TAR.GZ или RPM пакети в потребителските хранилища.

Изтеглете Epiphany (Web) от официалния сайт

Konqueror

Последният от нашия списък днес ще бъде друг уеб браузър за Linux, вграден в GUI на KDE. Konqueror се различава от конкурентите в своята модулност. Използваната в него технология ви позволява да вграждате компоненти от друг софтуер, който осигурява свободно възпроизвеждане на различно медийно съдържание или например работа с текст.

Външен вид на уеб браузъра на Konqueror

С този набор от функции се изисква поддръжка на Java. Този инструмент се активира веднага след инсталирането на браузъра, но когато изтегляте дистрибуции, обърнете внимание на изграждането, защото сега често разработчиците са започнали да отказват Konqueror, изграждайки други уеб браузъри.

Изтеглете Konqueror от официалния сайт

Има голям брой браузъри с поддръжка на Java, тъй като това е необходим инструмент за много потребители. Понякога обаче има ситуации, в които разработчиците отказват да поддържат модули в нови сборки на браузъри и Java вече не е налична. Препоръчваме ви винаги да четете документацията за иновациите, за да сте наясно с всички промени. Освен това, нищо не ви пречи да използвате старата версия на браузъра, ако не искате да преминете към новата.