SSD

Собствениците на лаптопи често се чудят дали твърд диск или твърд диск е по-добре. Това може да се дължи на необходимостта да се подобри производителността или неизправността на компютъра.

Нека се опитаме да разберем кой е по-добър. Ще се сравняват параметри като скорост на работа, шум, срок на експлоатация и надеждност, интерфейс на връзката, обем и цена, консумация на енергия и дефрагментиране.

Работна скорост

Основните компоненти на твърдия диск са кръгли плочи, изработени от магнитен материал, които се въртят с помощта на електрически мотор и глава, която записва и чете информация. Това причинява известни закъснения в операциите за данни. За разлика от SSD, SSD използва нано или микрочипове и не съдържа движещи се части. Те обменят данни почти без забавяне и, за разлика от CDD, се поддържа мулти-стрийминг.

твърд диск и SSD устройство

Същевременно производителността на SSD може да бъде мащабирана с броя на успоредните NAND флаш чипове, използвани в устройството. Поради това такива устройства са по-бързи от традиционните твърди дискове, средно 8 пъти според тестовете на производителите.

Сравнителни характеристики на двата вида дискове:

HDD: четене - 175 IOPS, писане - 280 IOPS
SSD: четене - 4091 IOPS (23х) , писане - 4184 IOPS (14x)
IOPS - I / O операции в секунда.

Обем и цена

Доскоро SSD бяха твърде скъпи и на тях бяха произведени преносими компютри, насочени към бизнес сегмента на пазара. Понастоящем такива устройства обикновено се приемат за средна ценова категория, докато HDD се използват в почти целия потребителски сегмент.

Що се отнася до силата на звука, SDS стандартният размер е 128 GB и 256 GB, а при твърдите дискове - от 500 GB до 1 TB. HDD се предлагат с максимален капацитет от около 10 TB, а възможността за увеличаване размера на устройствата на флаш паметта е почти неограничена и вече има 16 TB модела. Средната цена на гигабайт за твърд диск е 2-5 стр., Докато за твърдия диск този параметър варира от 25-30 стр. По този начин, по отношение на разходите за единица обем, МЧР понастоящем печели над ИЛБ.

интерфейс

Говорейки за задвижването, не е възможно да не споменаваме интерфейса, чрез който се предава информацията. Двата типа устройства използват SATA, но SSD са налични и за mSATA, PCIe и M.2. В ситуация, в която лаптопът поддържа последния конектор, например M.2, ще бъде по-добре да спрете избора му.

SATA-mSATA-M2 интерфейс

шум

Твърдите дискове произвеждат достатъчно шум, защото имат въртящи се елементи. Освен това 2.5-инчовите дискове са по-тихи от 3.5. Средно нивото на шума варира от 28-35 dB. SSD са интегрални схеми без движещи се части, поради което по време на работа не създават шум.

Устойчивост и надеждност

Наличието на механични части на твърд диск увеличава риска от механична повреда. По-специално, това се дължи на високите скорости на въртене на плочите и главата. Друг фактор, който влияе върху надеждността, е използването на магнитни пластини, които са уязвими за мощни магнитни полета.

За разлика от твърдия диск, SSD нямат горните проблеми, тъй като те напълно нямат механични и магнитни компоненти. Все пак трябва да се отбележи, че такива задвижвания са чувствителни към неочаквано прекъсване на електрозахранването или късо съединение в електрическата мрежа и това е изпълнено със своя неуспех. Поради това не се препоръчва да включите лаптопа директно в мрежата без батерия. Като цяло, можем да заключим, че надеждността на SSD е по-висока.

формула rasscheta-Sroka-sluzhbyi-SSD

Този параметър все още се свързва с надеждността, експлоатационния живот на диска, който за CDM е около 6 години. Подобна стойност за SSD е 5 години. На практика всичко зависи от условията на работа и най-вече от циклите на записване / пренаписване на информация, количеството съхранявани данни и т.н.

Повече подробности: Колко време има SSD?

дефрагментиране

I / O операциите са много по-бързи, ако файлът се съхранява на диска на едно място. Обаче, операционната система не може да напише целия файл в една област и е разделена на части. Оттук и фрагментацията на данните. В случая на твърдия диск, това влияе неблагоприятно върху скоростта на работа, тъй като има закъснение, свързано с необходимостта от четене на данни от различни блокове. Поради това е необходимо периодично дефрагментиране, за да се ускори работата на устройството. В случая на SSD, физическото местоположение на данните няма значение и следователно не оказва влияние върху производителността. За такъв диск не се изисква дефрагментиране, освен това е дори вредно. Работата е, че по време на тази процедура много операции са презаписани файлове и техните фрагменти, а това, от своя страна, оказва неблагоприятно влияние върху ресурса на устройството.

Консумирана мощност

Друг важен параметър за лаптопите е консумацията на енергия. При натоварване HDD консумира около 10 вата захранване, докато SSD консумира 1-2 вата. По принцип животът на батерията на лаптопа със SSD е по-висок, отколкото при използване на класически диск.

тегло

Важно свойство на SSD е ниското им тегло. Това се дължи на факта, че такова устройство е направено от леки неметални материали, за разлика от твърдия диск, който използва метални компоненти. Средната маса на SSD е 40-50 g, а CDD - 300 g. По този начин използването на SSD има положителен ефект върху общата маса на лаптопа.

заключение

В статията направихме сравнителен преглед на характеристиките на твърдите и твърдотелни устройства. В резултат на това е невъзможно да се каже недвусмислено кой от драйверите е по-добър. HDD досега печели по отношение на цената за размера на съхраняваната информация, а SSD осигурява понякога подобрена производителност. При достатъчен бюджет трябва да дадете предимство на MIC. Ако не си струва задачата да увеличите скоростта на компютъра и има нужда да съхранявате големи файлове, тогава вашият избор е твърд диск. В случаите, когато лаптопът ще се използва при нестандартни условия, например на пътя, се препоръчва да се даде предпочитание и на SSD, тъй като неговата надеждност е значително по-висока от тази на твърдия диск.

Вижте също: Каква е разликата между магнитните дискове и твърдото състояние