SSD

При избора на устройство за тяхната система, потребителите все повече предпочитат SSD. Като правило това се влияе от два параметъра - висока скорост и отлична надеждност. Съществува обаче друг, не по-малко важен параметър - това е животът. И днес ще се опитаме да разберем колко дълго може да продължи един твърд диск.

Колко дълго може да се движи в твърдо състояние

Преди да пресметнете колко време ще работи дискът, нека поговорим малко за видовете SSD памет. Както е известно, в момента за съхранение на информация се използват три вида флаш памет: SLC, MLC и TLC. Цялата информация в тези типове се съхранява в специални клетки, които могат да съдържат един, два или три бита съответно. По този начин всички типове памет се различават както по отношение на плътността на записването на данни, така и по скоростта, с която се четат и записват. Друга важна разлика е броят на циклите за пренаписване. Това е този параметър, който определя продължителността на живота на диска.

Прочетете още: Сравнение на типовете флаш памети NAND

Формула за изчисляване на живота на устройството

формула за изчисляване на жизнения цикъл на SSD
Сега нека видим колко дълго SSD може да се справи с използвания тип MLC памет. Тъй като тази памет най-често се използва в SSD устройства, ще я вземем като пример. Знаейки броя на циклите за пренаписване, изчисляването на броя на дните, месеците или годините на работа няма да бъде трудно. За целта използваме простата формула:

Количество циклов * Емкость диска / Объем записываемой информации в день

В резултат на това получаваме броя на дните.

Изчисляване на експлоатационния срок

Така че, нека да започнем. Според техническите данни средният брой цикли на пренаписване е 3000. Например, вземете устройство с капацитет 128 GB и среднодневен капацитет на запис 20 GB. Сега прилагайте нашата формула и получите следния резултат:

3000 * 128 / 20 = 19200 дней

За да опростим възприемането на информацията, ще преведем дните в години. За да направите това, полученият брой дни ще бъде разделен на 365 (броя дни в годината) и ще получим около 52 години. Този брой обаче е от теоретично естество. На практика животът ще бъде много по-малък. Поради характеристиките на SSD, средният дневен обем на записаните данни се увеличава с 10 пъти, така че изчисляването може да бъде намалено със същата сума.

В резултат на това получаваме 5,2 години. Това обаче не означава, че след пет години устройството ви просто ще спре да работи. Всичко зависи от това колко интензивно използвате SSD. Поради тази причина някои производители, като цял живот, посочват общото количество данни, записани на диска. Например, за X25-M устройства, Intel дава гаранция за количеството данни в 37 терабайта, което при 20 GBytes на ден дава период от пет години.

заключение

За да обобщим, да кажем, че животът е доста зависим от интензивността на движението. Също така, въз основа на формулата, не най-малко роля се възпроизвежда от обема на самото устройство за съхранение на данни. Ако сравните с HDD, които работят средно около 6 години, SSD са не само по-надеждни, но и по-дълго за собственика си.

Прочетете още: Какво отличава магнитните дискове от твърдо състояние