Сега времето на CD и DVD постепенно се изразходва, все повече и повече производители на лаптопи отказват да инсталират устройство в своите продукти в полза на намаляване на дебелината на устройството или добавяне на по-полезни компоненти. Моделите с дискови устройства обаче все още са често срещани. Някои потребители имат проблеми при четене на дискове на оборудването си. Днес ще говорим за два начина за решаване на този проблем, всеки от които е подходящ в различни ситуации.

Решете проблема с четене на дискове в лаптоп

Възникна грешка по една от двете причини - неизправност в операционната система или физическо увреждане на устройството / носителя. Предлагаме ви да се запознаете с всички методи на решаване и да изберете най-подходящия. След това можете да следвате предоставените инструкции и да коригирате грешката без никакви проблеми.

Метод 1: Коригирайте системните грешки

Най-често въпросният проблем възниква поради неизправност или неизправност в операционната система. Например, устройството може да бъде изключено в "Task Manager" или драйверите, за да не работи правилно. Такива грешки са по-лесни за решаване, отколкото разпознаване на физически неизправности на устройството или носителя за съхранение. Ето защо, препоръчваме Ви преди всичко да се обърнете към статиите в линковете по-долу, за да откриете, че има някои прости начини за корекция на дисковете в операционната система.

Диск в Диспечера на устройства

Продължение: Корекция на проблеми при показването на CD / DVD-ROM устройството в Windows 7 , Windows 10

Метод 2: Решаване на физически неизправности

Сега ще обсъдим ситуации, когато дискът не се вижда в устройството на лаптопа поради различни повреди или разрушения на оборудването. Първо, препоръчваме ви да проверите носителя за драскотини или чипове, може би грешката е точно в него. Също така, ако е възможно, поставете друг диск в устройството, за да проверите неговата ефективност. Освен това има и други причини за този проблем. Подробни инструкции за решаване на физически проблеми можете да намерите в другия ни материал на следната връзка.

Появата на лаптоп диск

Повече подробности: Причините за невъзможността на устройството да работи на лаптоп

Както можете да видите, има много фактори, които могат да предизвикат разглеждания проблем на мобилния компютър. Това се дължи на неправилно функциониране на операционната система или самия хардуер. Препоръчваме Ви първо да определите точно причината за грешката и след това да продължите да извършвате манипулациите, дадени в нашите статии.

Вижте също: Инсталиране на твърд диск вместо CD / DVD устройство в лаптоп