По-голямата част от модерните лаптопи по подразбиране са оборудвани с универсално устройство, което ви позволява да работите с дискове от различни видове. Също така се случва, че дисковете не се четат от лаптоп или устройството отказва да работи изобщо. В рамките на статията ще говорим за възможни решения на тези проблеми.

Устройството не работи на лаптопа

Има няколко причини устройството да работи правилно на лаптоп. В повечето случаи всичко се свежда до разрушения на устройствата или замърсяване на лещите.

Причина 1: Физически неизправности

На първо място, трябва да проверите дали устройството работи правилно на лаптоп и дали е видимо като хардуер в "Device Manager" . Изпълнете стъпките, описани в други статии на сайта, и ако не се получи, отидете в следващата секция.

Прегледайте списък с устройства в диспечера на устройствата

Повече подробности:
Компютърът не вижда устройството
Не могат да се четат дискове в Windows 7

Точно както на компютър, можете да замените дефектното устройство без никакви проблеми, първо като намерите и купите подходящ заместител за него. Освен това, ако желаете, вместо оптично устройство може да се инсталира допълнителен твърд диск.

Процесът на премахване на устройството от лаптопа

Повече подробности:
Как да разглобим лаптоп
Как да подмените устройството на твърдия диск

Причина 2: Лазерно замърсяване

В този случай, ако устройството е правилно свързано и конфигурирано, но лошо или не на всички четящи дискове, проблемът може да е заразяване на лазерната глава. За да отстраните проблема, отворете устройството и избършете обектива с леки движения.

Забележка: Почистването трябва да се извърши, когато лаптопът е изключен или след изключването на устройството от лаптопа.

Процесът на отваряне на устройството на лаптоп

Вижте също: Начини за отваряне на устройството

За да премахнете праха, най-добре е да използвате памучни тампони, предварително намокрени с изопропилов алкохол. След почистването, оставете останалия алкохол от фокусната леща без да отслабвате.

Използване на памучен тампон и изопропилов алкохол

Не използвайте импровизирани разтвори за замяна на алкохол, защото това устройство може да бъде повредено повече от преди. Също така, опитайте да не докосвате обектива с ръце, без да използвате памучен тампон.

Почистване на обектива на устройството от лаптопа

След приключване на процеса на почистване лаптопът трябва да се включи и да провери устройството. Ако дисковете все още не се четат, възможно е да се повреди лазерната глава. В този случай, единственото решение е да се замени дефектното устройство.

Причина 3: Медии

Третата причина за неуспеха на устройството на лаптопа се дължи на липсата на поддръжка за определен тип медийно устройство. Това се случва рядко, тъй като оптичното устройство на лаптопа е предназначено за всички видове дискове.

Стикер върху диска на лаптоп с формати

В допълнение към липсата на подкрепа, проблемът може да бъде, че самата среда за съхранение е повредена и затова нейното четене е невъзможно. Поради относително ниското ниво на надеждност на задвижването този феномен не е необичаен.

Пример за зле повреден оптичен диск.

Можете да проверите за наличие на неизправност с помощта на други дискове или устройство, което може да чете оптични носители.

Причина 4: Неправилно записване

При опит за четене на информация от презаписваеми носители могат да възникнат грешки, които обаче нямат нищо общо с грешки в оптичното устройство. Единствената опция тук е неправилно да напишете файлове.

Използване на Ashampoo Burning Studio

Този проблем може да бъде отстранен чрез форматиране и презаписване на информация, например чрез използване на програмата Студио за изгаряне Ashampoo , В този случай вече записаните файлове ще бъдат напълно изтрити от носителя без възможност за възстановяване.

Забележка: Понякога този софтуер предотвратява правилното функциониране на устройството.

Вижте също: Програми за писане на изображение на диск

заключение

Причините и методите за поправяне на дефектите на устройството, описани в статията, са достатъчни, за да се решат трудностите, които възникват. За отговори на допълнителни въпроси по тази тема, моля, свържете се с нас в коментарите.