Много лаптопи имат CD / DVD устройства, които всъщност почти никой от обикновените съвременни потребители не се нуждае. На мястото на компактдисковете отдавна идват други формати на информация за записване и четене, във връзка с които дисковете са станали неотносими.

За разлика от настолния компютър, където могат да се инсталират няколко твърди диска, лаптопите нямат резервни кутии. Но ако има нужда от увеличаване на дисковото пространство, без да свързвате външен твърд диск с лаптопа, можете да направите по-трудно - инсталирайте твърдия диск вместо DVD устройството.

Прочетете още: Как да инсталирате SSD вместо DVD-устройство в лаптоп

Инструменти за замяна на HDD на твърдия диск

Първата стъпка е да подготвите и вземете всичко, което трябва да заместите:

 • Адаптер-адаптер DVD> HDD;
 • Формат на твърдия диск 2.5;
 • Комплект отвертки.

Съвети:

 1. Имайте предвид, че ако вашият лаптоп все още е в гаранционния период, тогава такива манипулации автоматично ви лишават от тази привилегия.
 2. Ако искате да инсталирате твърд диск вместо DVD, е по-добре да направите това: инсталирайте твърдия диск в кутията за устройството и SSD на мястото му. Това се дължи на разликата в скоростта на SATA портове в устройството (по-малко) и на твърдия диск (повече). Размерите на HDD и SSD за лаптопа са идентични, така че в това отношение няма да има разлика.
 3. Преди да закупите адаптер, се препоръчва първо да разглобите лаптопа и да извадите устройството. Факт е, че те идват с различни размери: много тънки (9.5 mm) и обикновени (12.7). Съответно адаптерът трябва да бъде закупен въз основа на размера на устройството.
 4. Прехвърлете OS на друг твърд диск или SSD ,

Процесът на подмяна на устройството с твърд диск

Когато сте подготвили всички инструменти, можете да продължите да включвате устройството в слот за HDD или SSD.

 1. Изключете лаптопа и извадете батерията.
 2. Обикновено, за да отделите устройството, няма нужда да сваляте целия капак. Достатъчно е да развиете само един или два винта. Ако не можете да определите как да го направите сами, намерете лична инструкция в Интернет: въведете заявката "как да премахнете устройството от (по-точно задайте модела на лаптопа)".

  Развийте винтовете за задвижване

  След като развиете винтовете, внимателно извадете устройството.

  Премахване на устройството от преносимия компютър

 3. Ако решите да инсталирате твърд диск вместо DVD устройство, което в момента е в лаптопа ви и на него поставете SSD, то трябва да бъде премахнато след DVD устройството.

  Урокът: Как да заменим твърдия диск в лаптоп

  Е, ако не планирате да направите това, и просто искате да инсталирате втори твърд диск вместо диска в допълнение към първия, след това прескочете тази стъпка.

  След като извадите стария твърд диск и вместо това инсталирате SSD, можете да започнете да инсталирате твърдия диск в адаптера.

 4. Вземете устройството и го извадете от него. Той трябва да бъде инсталиран на подобно място като адаптера. Необходимо е адаптерът да бъде фиксиран в кутията на ноутбука. Този монтаж вече може да бъде свързан с адаптера и изглежда така:

  Монтирайте за DVD към HDD адаптер

 5. Инсталирайте твърдия диск в адаптера и го свържете към SATA конектора.

  Инсталиране на твърдия диск в адаптера

 6. Поставете дистанционния елемент, ако такъв е включен в адаптера, така че да се намира след твърдия диск. Това ще позволи на устройството да получи опора вътре и да не излиза там и там.
 7. Ако комплектът съдържа стрък, инсталирайте го.
 8. Монтажът е завършен, адаптерът може да бъде инсталиран вместо DVD устройството и да бъде закрепен с винтове на задния капак на лаптопа.

В някои случаи потребителите, които са инсталирали SSD вместо стария твърд диск, може да не могат да намерят свързания твърд диск в BIOS, вместо в DVD устройството. Това е типично за някои лаптопи, но след инсталирането на операционната система на SSD, пространството на твърдия диск, свързан чрез адаптера, ще бъде видимо.

Ако вашият лаптоп вече има два твърди диска, горепосочената информация не ви засяга. Не забравяйте да инициализирате твърдия диск след свързването, за да може Windows да го "види".

Прочетете повече: Как да инициализираме твърд диск