Компанията Yandex има повече от 80 DNS адреса, които са в Русия, страните от ОНД и Европа. Всички заявки от потребители се обработват в най-близките сървъри, което позволява да се увеличи скоростта на отваряне на страниците. В допълнение, сървърите DNS на Yandex ви позволяват да филтрирате трафика, за да защитите компютъра и потребителите си.

Да се ​​запознаем по-близо до DNS сървъра на Yandex.

Характеристики на DNS сървъра Yandex

Yandex предлага безплатно използване на своите DNS адреси, като същевременно осигурява висока и стабилна скорост на интернет. Всичко, от което се нуждаете, е да конфигурирате маршрутизатора или връзката си на персонален компютър.

Режими на Yandex DNS Server

В зависимост от целта можете да изберете три режима на работа на DNS сървър - Basic, Safe и Family. Всеки от тези режими има свой собствен адрес.

Basic е най-простият режим, гарантиращ висока скорост на връзката и ограничения на трафика.

Safe - режим, който не позволява инсталирането на злонамерени програми на компютъра ви. За да блокирате вирусния софтуер, се използва антивирус върху алгоритмите Yandex, използващи подписите на Sophos. Веднага щом нежелана програма се опита да влезе в компютъра, потребителят ще получи предупреждение за блокирането му.

Освен това, безопасният режим включва защита от ботове. Компютър, дори и без ваше знание, може да е част от мрежа от нарушители, които чрез специален софтуер могат да изпращат спам, пароли и атакуващи сървъри. Безопасният режим блокира работата на тези програми, като не ви позволява да се свързвате със сървъри за управление.

Семейният режим има всички характеристики на сигурността, като разпознава и блокира уебсайтове и реклами с порнография, които отговарят на необходимостта от много родители да защитават себе си и децата си от сайтове с еротично съдържание.

Конфигуриране на Yandex DNS сървъра на компютъра

За да използвате сървъра DNS на Yandex, трябва да зададете DNS адреса според режима в настройките за връзка.

1. Отидете на контролния панел, изберете "Преглед на мрежовото състояние и задачи" в секцията "Мрежа и интернет".

Преглед на DNS сървъра Yandex 1

2. Кликнете върху активната връзка и щракнете върху Свойства.

Преглед на DNS сървъра Yandex 2

3. Изберете "Internet Protocol version 4 (TCP / IPv4)" и кликнете върху бутона "Properties".

Преглед на DNS сървъра Yandex 3

4. Отидете на сайта DNS сървъри и изберете подходящия за вас режим. Номерата под имената на режимите са предпочитаните и алтернативни DNS сървъри. Въведете тези номера в свойствата на интернет протокола. Кликнете върху OK.

Преглед на DNS сървъра Yandex 4

Преглед на DNS сървъра Yandex 5

Конфигуриране на Yandex DNS сървъра на маршрутизатора

DNS сървърът Yandex поддържа работа с маршрутизаторите Asus, D-Link, Zyxel, Netis и Upvel. Инструкции за конфигуриране на всеки от тези маршрутизатори ще намерите в долната част на главната страница на DNS сървъра, като щракнете върху името на рутера. Там ще намерите и информация как да конфигурирате сървъра на маршрутизатор от друга марка.

Преглед на DNS сървъра Yandex 6

Конфигуриране на Yandex DNS сървъра на смартфон и таблет

Подробни указания за настройване на устройства в Android и iOS можете да намерите на главната страница DNS сървър , Кликнете върху "Устройство" и изберете типа на устройството и неговата операционна система. Следвайте инструкциите.

Преглед на DNS сървъра Yandex 7

Прочетете още: Как да създадете профил в Yandex

Разгледахме характеристиките на DNS сървъра на Yandex. Може би тази информация ще направи вашия интернет сърфиране по-качествено.