Трябва да се договори, че на официалния клиент ICQ дори и днес не всеки може да разпознае идеала. Винаги искате нещо по-голямо или по-различно - алтернативен интерфейс, повече функции, по-дълбоки настройки и т.н. За щастие има достатъчно аналози и те могат да бъдат заменени с оригинален ICQ клиент.

Компютърни аналози

Веднага е необходимо да се направи резервация, че фразата "аналогов ICQ" може да бъде разбрана по два начина.

  • Първо, това са програми, които работят с протокола ICQ. Това означава, че потребителят може да се регистрира тук, използвайки своята сметка за тази комуникационна система, и да съответства. Тази статия ще бъде за този тип.
  • На второ място, могат да бъдат алтернативни пратеници, които са подобни на ICQ на принципа на използване.

Както вече беше споменато, ICQ е не само инстанция, но и протокол, използван в нея. Името на този протокол е OSCAR. Това е функционална система за обмен на бързи съобщения, които могат да включват както текстови, така и различни медийни файлове, а не само. Следователно, други програми могат да работят с него.

Трябва да се разбере, че макар че сега се увеличава модата за използване на посланици за общуване вместо социални мрежи, ICQ все още е далеч от възстановяването на предишната си популярност. Така че по-голямата част от аналозите на класическата програма за съобщения са почти връстниците на оригинала, с изключение на това, че някои от тях все още се подобриха по някакъв начин и стигнаха до наши дни в поне някаква реална форма.

QIP

Лого на QIP

QIP - един от най-популярните аналози ICQ. Първата версия (QIP 2005) бе пусната през 2005 г., последната актуализация на програмата настъпи през 2014 г.

Имаше и клон за известно време - QIP Imfium, но в крайна сметка беше прекратена с QIP 2012, която в момента беше единствената версия. Изпращачът се счита за работещ, но очевидно не се извършва разработване на актуализации. Приложението е многофункционално и поддържа много различни протоколи - от ICQ до VKontakte, Twitter и др.

QIP2012

Сред предимствата са голямо разнообразие от настройки и гъвкавост при индивидуализирането, простотата на интерфейса и ниското натоварване на системата. Сред недостатъците са желанието да се интегрира търсещата си машина във всички браузъри по подразбиране компютри, принуждавайки да регистрира @ qip.ru сметка и близостта на кода, което дава малко възможности за създаване на персонализирани ъпгрейди.

Miranda

Логото на Миранда

Miranda IM е един от най-простите, но гъвкави пратеници. Програмата има система за поддръжка за широк спектър от приставки, които значително разширяват функционалността, персонализират интерфейса и много други.

Miranda е клиент за работа с широк спектър от протоколи за незабавни съобщения, включително ICQ. Струва си да се отбележи, че първоначално програмата беше наречена Miranda ICQ и работи само с OSCAR. В момента има две версии на този пратеник - Miranda IM и Miranda NG.

Miranda IM

  • Miranda IM е исторически първият, издаден през 2000 г. и се развива и до днес. Вярно е, че всички съвременни актуализации не са насочени към мащабно подобрение на процеса, но са по-често корективни. Често разработчиците пускат лепенки, които по принцип определят всеки малък аспект от техническата част.

    Изтеглете Miranda IM

  • Miranda NG е разработен от разработчици, които са се отделили от основния екип поради несъгласия в бъдещия курс на разработване на програми. Целта им е да създадат по-гъвкав, отворен и функционален пратеник. В момента много потребители се признават за по-добра версия на оригиналната Miranda IM и днес оригиналът не може да надмине никого от своите потомци.

    Изтеглете Miranda NG

неправилен говор на чужд език

Логото на Пиджин

Pidgin - доста древен пратеник, чиято първа версия бе освободена през 1999. Програмата обаче продължава да се развива активно и днес поддържа много съвременни функции. Най-известният факт за Pidgin е, че програмата многократно е променила името си, преди да го спре.

Най-важната характеристика на проекта е работата с най-широк списък от протоколи за комуникация. Това включва както старите ICQ, Jingle и други, така и съвсем модерни - Telegram, VKontakte, Skype ,

неправилен говор на чужд език

Програмата е много добре оптимизирана за различни операционни системи, има много дълбоки настройки.

Изтегляне на Pidgin

R & Q

R & Q е наследникът на & RQ, както може да се разбере от трансформираното име. Този пратеник не е актуализиран от 2015 г., е значително остарял в сравнение с други аналози.

Но това не отменя основната функция на клиента - тази програма първоначално е създадена изключително преносима и може да се използва директно от външна среда - например от USB флаш устройство. Програмата не изисква никаква инсталация и се разпространява незабавно в архива, без да е необходима инсталация.

R & Q

Също така сред основните предимства потребителите винаги са отбелязвали мощна анти-спам система с възможност за фина настройка, запазване на контактите на сървъра и устройството на отделна основа и много други. Въпреки че пратеникът е твърде стар, но все още е функционален, удобен и най-важното - той ще отговаря на хората, които пътуват много.

Изтеглете R & Q

IMadering

Импрегнато лого

Работата на вътрешния програмист, базирана на клиента & RQ, и в много отношения, напомня на QIP. Сега програмата като такава е мъртва, тъй като нейният автор през 2012 г. престава да работи с проекта, като предпочита разработването на нов пратеник, който ще бъде по-склонен към QIP и ще поддържа широк набор от съвременни протоколи за съобщения.

IMadering

IMadering е безплатна програма с отворен код. Така че в мрежата можете да намерите както оригиналния клиент, така и безкраен брой потребителски версии с различни интерфейсни, функционални и технически промени в интерфейса.

Що се отнася до оригинала, все още се счита от много потребители за един от доста успешните аналози за работа със същия ICQ.

Изтегляне на IMadering

допълнително

Освен това, заслужава да се отбележат и други опции за използване на ICQ протокола, с изключение на компютър като специална програма. Трябва да се отбележи предварително, че такива области се развиват малко и много програми сега не работят или работят неправилно.

ICQ в социалните мрежи

Различните социални мрежи (VKontakte, Съученици и няколко чуждестранни) имат възможността да използват ICQ клиента, вграден в системата на сайта. Обикновено се намира в секцията приложения или игри. Освен това ще са необходими данни за разрешаване, списък с контакти, емотикони и други функции.

ICQ VKontakte

Проблемът е, че някои от тях отдавна са престанали да бъдат обслужвани и сега или изобщо не работят, или работят периодично.

ICQ Грешка Vkontakte

Функцията има съмнителна полезност, тъй като ще е необходимо приложението да остане в отделен раздел на браузъра, за да съответства в социалната мрежа и в ICQ. Въпреки че тази опция е много полезна за много пътници.

Форум с VKontakte

ICQ в браузъра

Има специални приставки за браузъри, които ви позволяват да интегрирате ICQ клиента директно в уеб браузъра. Това могат да бъдат както частни занаяти, базирани на програми с отворен код (същото Imadering), така и специални издания от известни фирми.

Например, най-известният пример за клиент на браузъра ICQ е IM +. Сайтът изпитва някои проблеми със стабилността, но е добър работен пример за онлайн месинджър.

Уебсайт IM +
im +

Независимо от това, опцията ще бъде изключително полезна за тези, които се чувстват комфортно да комуникират в ICQ и други протоколи, без да бъдат разсеяни от работата в браузъра или нещо друго.

ICQ на мобилни устройства

По време на популярността на протокола OSCAR, ICQ е по-популярен на мобилни устройства. В резултат на това на мобилни устройства (дори на съвременни таблети и смартфони) има много широк избор от всички видове приложения, които използват ICQ.

Има едновременно уникални творения и аналози на известни програми. Например, QIP. Има и официално приложение ICQ. Така че и тук има много да избирате.

qip мобилен телефон

Що се отнася до QIP, заслужава да се отбележи, че много устройства вече могат да изпитват проблеми с използването им. Факт е, че последният път, когато това приложение бе драстично променено във време, когато на Android три главни контролни бутони бяха "Назад", "Дом" и "Настройки". В резултат на това можете да въведете настройките, като натискате бутон със същото име и на много устройства не е налице днес. Така че дори мобилната версия постепенно се отдръпва на заден план, защото дори не е надстроена до модерен Android.

Ето някои от най-популярните клиенти за ICQ на мобилни устройства, базирани на Android:

Изтеглете ICQ
Изтеглете QIP
Изтегляне на IM +
Изтеглете мандарин IM

заключение

Както можете да видите, дори ако не можете да намерите клиента на вашите мечти, можете да го създадете сами на базата на няколко варианта, предложени по-горе, използвайки разнообразието от всички видове браузъри и откритостта на кода на някои пратеници. Съвременният свят също не ограничава възможността за използване на ICQ в движение с телефон или таблет. Използването на този протокол за незабавни съобщения става много по-лесно и по-функционално от преди.