В момента има много търсачки, най-популярните и известни от които са Yandex и Google. Това важи особено за потребители от Русия, където Yandex е единственият достоен конкурент на Google, предоставяйки по някакъв начин по-полезни функции. Ще се опитаме да сравним тези търсачки и да определим обективни оценки за всеки важен елемент.

Начална страница

И за двете търсачки началната страница е първата важна подробност, на която обръщат внимание повечето хора. Тя е много по-добре реализирана от Google, където този прозорец се състои от лого и поле за въвеждане на заявка, без да се зарежда потребителя с ненужна информация. В същото време съществува възможност за преминаване към всякакви услуги на компанията.

Начална страница за търсене с Google

На началната страница на Yandex ситуацията е точно обратната на Google. В този случай, когато посетите сайта, можете да прочетете последните новини и прогноза за времето в съответствие с региона, сметката в портфейла и непрочетената поща, да се насладите на няколко рекламни единици и много други елементи. За повечето потребители това количество информация на една страница е очевидно търсене.

Започнете страницата за търсене Yandex

Вижте също: Как да направите Yandex или Google начална страница

Google 1: 0 Yandex

интерфейс

Интерфейсът, и по-специално страницата с резултатите от търсещата машина на Google, включва всичко необходимо с добро местоположение на информационните блокове. При проектирането на този ресурс няма и контрастиращи елементи, поради което изучаването на резултатите е малко по-удобно. В този случай дизайнът е еднакво добре подбран не само при търсене на информация, но и при използване на допълнителни инструменти.

Google интерфейс за търсене

В процеса на използване на Yandex търсене, информационни и рекламни блокове са разположени доста удобно, което ви позволява да изучавате много полезен материал преди да посетите конкретни обекти. Както в Google, полето за търсене заема малка част от пространството и е фиксирано в заглавната част на сайта по време на превъртане. Неприятният аспект се свежда само до ярка селекция на тази линия.

Интерфейс за търсене на Yandex

Google 2: 1 Yandex

реклама

Независимо от търсачката, и двете търсачки имат реклами по темата на заявката. Разграничението на Google от конкурент в това отношение е началната страница, посочена отделно.

Примери за реклама в търсенето с Google

На Yandex, реклама се намира не само текст, но и с използването на банери. Въпреки това, поради ограничения брой реклами и спазването на предмета на искането, е трудно да го наречем недостатък.

Примери за реклама в търсене Yandex

Рекламата се е превърнала в норма за съвременния интернет и затова и двете услуги заслужават точка за относително ненатрапчиви и сигурни реклами.

Google 3: 2 Yandex

инструменти

Освен резултатите, базирани на текст, можете също да намерите изображения, видеоклипове, покупки, местоположения на карти и др. В сайта за търсене на Google. Всеки вид желаният материал се сортира с помощта на панела в долната част на лентата за търсене, като в някои случаи автоматично преминава от една услуга към друга. Този параметър на тази система се прилага на високо ниво.

Пример за допълнителен инструмент в търсенето с Google

Yandex е оборудван с подобни функции, които ви позволяват да изключите резултатите за определен тип. В същото време търсачката е малко по-ниска от Google и това се дължи на налагането на услуги за деца. Най-поразителният пример ще бъде пазаруването.

Пример за допълнителен инструмент в търсенето на Yandex

Google 4: 2 Yandex

Разширено търсене

Допълнителните инструменти за търсене, по същество свързани с предишния елемент, не са толкова удобни за използване в Google, колкото на Yandex, поради премахването им на отделна страница. В същото време броят на предоставените полета, които позволяват стесняване на списъка с резултати, намалява недостатъка.

Пример за разширено търсене в Google

В Yandex, разширено търсене се състои от няколко допълнителни полета, които се появяват на страницата без пренасочване. И тук ситуацията е напълно обратна на услугата на Google, тъй като броят на възможните уточнения е сведен до минимум. С оглед на това и в двата случая предимствата и недостатъците се изглаждат взаимно.

Пример за разширено търсене от Yandex

Вижте също: Използване на разширено търсене Yandex и Google

Google 5: 3 Yandex

Гласово търсене

Този тип търсене е по-популярен сред потребителите на мобилни устройства, но може да се използва и на персонални компютри. В Google се изразяват някои резултати, които често са удобни. Някои критични недостатъци в процеса на работа не бяха забелязани, предвид относително високото качество на микрофона.

Използване на Google Voice Search

За разлика от Google, гласовото търсене на Yandex е по-отзивчиво към запитванията на руски език, като превежда думи от други езици в много ситуации. Системата работи на високо ниво, за достъп до която е необходимо всеки път да се използва специален бутон.

Използване на гласово търсене Yandex

Google 6: 4 Yandex

резултати

Google ще обработи всяка заявка със същата точност, предоставяйки информация в близост до темата. В същото време, описанието на ресурсите, показани под връзката към един или друг сайт, оставя много да се желае. Поради това търсенето до голяма степен е „сляпо“, особено ако не сте посещавали предишните страници.

Пример за описване на резултатите от търсенето с Google

Сайтът на Яндекс предоставя по-пълно описание на намерените ресурси, взети от страниците. В същото време услугата автоматично показва официалните уебсайтове в първите редове, дава резюмета от Уикипедия и други образователни ресурси в съответствие с темата.

Пример за описване на резултатите в търсенето на Yandex

Google 6: 5 Yandex

Качество на търсенето

Последният важен параметър в този вид сравнение е качеството на търсенето. Услугата на Google има по-голям обхват на резултатите и се актуализира много по-бързо от Yandex. Поради това, за да не започнете да търсите, връзките винаги ще бъдат стриктно по темата. Това е особено вярно за актуални новини. Въпреки това, поради положителното качество под формата на покритие, понякога е необходимо време за търсене на информация между няколко страници с резултати.

Примерни резултати от търсенето с Google

Yandex в това отношение практически не се различава от Google, понякога предоставяйки допълнителни елементи, които опростяват търсенето. Покритието на сайта е малко по-малко, поради което всички важни резултати обикновено са на първа, втора страница и възможно най-близо до темата. Единственият неприятен момент е в приоритетите - мачовете по вътрешните услуги на Yandex винаги ще бъдат по-високи от другите ресурси.

Пример за резултати от търсенето в Yandex

Google 7: 6 Yandex

заключение

В нашето сравнение бяха взети предвид главно потребителите на персонални компютри. Ако вземете предвид и мобилната аудитория, по отношение на популярността на Google е много по-висока от Yandex, докато втората система има обратната статистика. Имайки това предвид, и двете търсения са равни.