В повечето случаи проблемите с показването на кирилица в цялата операционна система Windows 10 или в отделни програми се появяват веднага след инсталирането му на компютъра. Има проблем с неправилно зададени параметри или неправилна работа на кодовата страница. Нека започнем да обмисляме два ефективни метода за коригиране на ситуацията.

Коригирайте показването на руски букви в Windows 10

Има два начина за решаване на проблема. Те са свързани с редактиране на системни настройки или определени файлове. Те се различават по сложност и ефективност, така че ще започнем с белия дроб. Ако първата опция не донесе резултат, отидете на втората и внимателно следвайте инструкциите, описани там.

Метод 1: Промяна на езика на системата

Преди всичко бих искал да спомена тази настройка като "Регионални стандарти" . В зависимост от състоянието му текстът се показва допълнително в много програми и програми на трети страни. Можете да го редактирате под руски език, както следва:

 1. Отворете менюто "Старт" и въведете "Контролен панел" в лентата за търсене. Кликнете върху показания резултат, за да отидете в това приложение.
 2. Отворете менюто за приложения Контролен панел чрез Старт в Windows 10

 3. Сред настоящите елементи намерете "Регионалните стандарти" и кликнете с левия бутон върху тази икона.
 4. Отидете при задаването на регионални стандарти в Windows 10

 5. Ще се появи ново меню с няколко раздели. В този случай се интересувате от "Разширени" , където трябва да кликнете върху бутона "Промяна на езика на системата ..." .
 6. Отваряйте разширени настройки за регионални стандарти в Windows 10

 7. Уверете се, че руската (Русия) позиция е избрана, ако не е, след това я изберете в изскачащото меню. Можем също да препоръчаме активирането на бета версията на Unicode - понякога също така засяга правилното показване на кирилицата. След всички редакции кликнете върху "OK" .
 8. Променете текущия език на Windows 10

 9. Корекциите ще влязат в сила само след рестартиране на компютъра, за което ще бъдете уведомени, когато излезете от менюто с настройки.
 10. Рестартирайте компютъра след смяна на Windows 10

Изчакайте рестартирането на компютъра и вижте дали е възможно проблемът да бъде решен с руски букви. Ако не, преминете към следващото по-сложно решение на този проблем.

Метод 2: Редактиране на кодовата страница

Кодовите страници изпълняват функцията на съвпадащите знаци с байтове. Има много разновидности на такива маси, всеки от които работи с определен език. Често причината за появата на krakozyabrov е точно грешната страница. След това описваме как да редактираме стойностите в редактора на системния регистър.

Преди да изпълните този метод, силно ви препоръчваме да създадете точка за възстановяване, тя ще ви помогне да върнете конфигурацията преди да направите промените си, ако нещо се обърка след тях. Можете да намерите подробно ръководство по тази тема в нашия друг материал на връзката по-долу.

Повече подробности: Инструкции за създаване на точка за възстановяване на Windows 10

 1. Натиснете комбинацията Win + R, за да стартирате приложението Run, въведете regedit в реда и натиснете OK .
 2. Прозорецът за редактиране на системния регистър съдържа много директории и настройки. Всички те са структурирани и папката, от която се нуждаете, се намира в следния път:

  HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlNls

 3. Изберете "CodePage" и отидете надолу, за да намерите името "ACP" . В графата "Стойност" ще видите четири цифри, в случай че не е 1251 , щракнете двукратно върху линията.
 4. Намерете низов параметър в редактора на системния регистър Windows 10

 5. Двукратно щракване с левия бутон на мишката отваря прозореца за промяна на низ настройката, където трябва да зададете стойността на 1251 .
 6. Редактирайте настройката ACP в регистъра на Windows 10

Ако стойността вече е 1251 , трябва да се предприемат малко по-различни действия:

 1. В същата папка "CodePage" отидете в списъка и намерете низов параметър с името "1252". Вдясно ще видите, че стойността му е s_1252.nls . Тя трябва да бъде коригирана чрез поставяне на единица вместо последните две. Кликнете два пъти върху линията.
 2. Намерете 1252 в Windows 10 Редактор на системния регистър

 3. Ще се отвори прозорец за редактиране, в който ще се извърши желаната манипулация.
 4. Променете стойността на 1252 в редактора на системния регистър Windows 10

След като приключите работата с редактора на системния регистър, не забравяйте да рестартирате компютъра си, за да влезе в сила всички настройки.

Подмяна на кодова страница

Някои потребители не искат да редактират регистъра по определени причини или смятат, че тази задача е твърде трудна. Друга алтернатива за промяна на кодовата страница е да я замените ръчно. Той се произвежда буквално в няколко действия:

 1. Отворете "Този компютър" и отидете на пътя C:WindowsSystem32 , намерете файла С_1252.NLS в папката, щракнете с десния бутон върху него и изберете "Properties" .
 2. Отворете свойствата на файла 1252 в Windows 10

 3. Отворете раздела Сигурност и намерете бутона "Разширени ".
 4. Отворете файловете за разширени настройки за защита 1252 в прозорци 10

 5. Трябва да зададете името на собственика, за това кликнете върху съответната връзка в горната част.
 6. Промяна на собствеността на файловете в Windows 10

 7. В празното поле въведете името на активния потребител с административни права, след което кликнете върху "OK" .
 8. Посочете собственика на файла Windows 10

  Вижте също: Управление на правата върху профили в Windows 10

 9. Ще бъдете отведени отново в раздела " Сигурност" , където трябва да настроите настройките за администраторски достъп.
 10. Отворете файловия достъп в Windows 10

 11. Маркирайте линията "Администратори" и им предоставете пълен достъп, като отметнете съответния елемент. Когато сте готови, не забравяйте да приложите промените.
 12. Дайте пълен достъп до файловете в Windows 10

 13. Върнете се в директорията, която вече беше отворена, и преименувайте редактирания файл, като промените разширението му от NLS например на TXT. Освен това, при натискане на CTRL , изтеглете елемента "C_1251.NLS" нагоре, за да създадете копие от него.
 14. Копиране на 1251 файл в операционната система Windows 10

 15. Кликнете с десния бутон върху създаденото копие и преименувайте обекта на C_1252.NLS .
 16. Преименуване на копие на файл 1251 Windows 10

Това е лесният начин за заместване на кодови страници. Остава само да рестартирате компютъра и да се уверите, че методът е ефективен.

Както можете да видите, два сравнително лесни метода помагат да се коригира грешката с показване на руски текст в операционната система Windows 10. По-горе сте се запознали с всеки. Надяваме се, че ръководството, предоставено от нас, е помогнало да се справим с този проблем.

Вижте също: Промяна на шрифта в Windows 10