Има случаи, при които стандартният начин за премахване на антивирусната програма на Avast е невъзможен. Това може да се случи по различни причини, например, ако файлът за деинсталиране е повреден или изтрит. Но преди да кандидатствате за професионалисти с искането: "Помощ, не може да премахнете Avast!", Можете да опитате да коригирате ситуацията със собствените си ръце. Нека да разберем как.

Изтегляне на софтуер Avast Free Antivirus

Деинсталиране на помощната програма за деинсталиране на Avast

На първо място, трябва да опитате Avast Uninstall Utility, което е помощна програма за разработчици на Avast.

За да направите това, отидете в системата в безопасен режим, стартирайте програмата и в отворения прозорец кликнете върху бутона за изтриване.

Стартиране на помощната програма за деинсталиране на Avast

Помощната програма изпълнява процеса на деинсталиране и рестартира компютъра.

Рестартирайте компютъра с помощта на Avast Uninstall Utility

Изтеглете софтуер Avast Uninstall Utility

Принудително отстраняване на Avast

Ако този метод не помогне, има още една опция. Има специални приложения за принудително премахване на програми. Един от най-добрите от тях е инструментът за деинсталиране на помощни програми.

Стартирайте инструмента за деинсталиране. В отворения списък с програми търси името Avast Free Antivirus. Кликнете върху бутона "Принудително отстраняване".

Стартиране на принудителното деинсталиране Avast в Unistall Tool

Появява се предупреждение. Той казва, че използването на този метод за изтриване няма да стартира програмата за деинсталиране на програмата, а ще изтрие всички налични файлове, папки и записи в системния регистър, свързани с това приложение. В някои случаи това премахване може да не е правилно, затова трябва да се използва само когато всички други методи не дават очаквания резултат.

Да предположим, че наистина не можем да премахнем Avast по други начини, така че в диалоговия прозорец кликнете върху бутона "Да".

Потвърждение на принудителното изтриване на Avast в инструмента Unistall

Сканирането на компютъра за наличието на антивирусни елементи на Avast започва.

Сканиране на системата Unistall Tool за наличие на файлове Avast

След като сканирането завърши, получавате списък с папки, файлове и записи в системния регистър, които са свързани с този антивирус. Ако е необходимо, можем да премахнем отметката от всеки елемент, като по този начин отменим отстраняването му. Но това не се препоръчва на практика, защото ако решихме да премахнем програмата по този начин, е по-добре да го направим напълно, без никакви остатъци. Така че просто кликнете върху бутона "Изтриване".

Файлове за принудително деинсталиране Avast в инструмента Unistall

Има процес на изтриване на файловете на Avast. Най-вероятно, за пълно деинсталиране, инструментът за деинсталиране ще изисква да рестартирате компютъра. След рестартирането Avast ще бъде напълно премахната от системата.

Изтегляне на инструмента за деинсталиране

Както можете да видите, има няколко начина за премахване на Avast, ако тя не се премахва по стандартния метод. Но използването на принудително отстраняване се препоръчва само в най-екстремния случай.