Ефективността на всеки маршрутизатор, както и нивото на производителност и набор от функции, достъпни за потребителите, се определят не само от хардуерните компоненти, но и от фърмуера (фърмуера), вграден в устройството. В по-малка степен, отколкото за други устройства, но все пак софтуерната част на всеки маршрутизатор изисква поддръжка и понякога възстановяване след откази. Обмислете как самостоятелно да внедрите фърмуера на популярния модел TP-Link TL-WR841N.

Независимо от факта, че актуализирането или преинсталирането на фърмуера на маршрутизатор в нормална ситуация е проста процедура, предвидена и документирана от производителя, е невъзможно да се осигурят гаранции за безпроблемен процес. Затова помислете:

Всички описани по-долу манипулации се извършват от читателя на собствена опасност и риск. Управлението на сайта и материалите не са отговорни за каквито и да било проблеми с рутера, произтичащи от процеса или в резултат на спазването на препоръките по-долу!

обучение

Подобно на положителния резултат от всяка друга работа, успешният фърмуер на рутера изисква известно обучение. Прочетете предложените препоръки, научете как да извършвате най-простите манипулации и да подготвите всичко, от което се нуждаете. С този подход процедурите за актуализиране, повторно инсталиране и възстановяване на фърмуера на TL-WR841N няма да причинят проблеми и няма да отнеме много време.

TP-Link TL-WR841N Подготовка за фърмуера на маршрутизатора

Административен панел

В общия случай (когато маршрутизаторът работи), настройките на устройството, както и манипулирането на неговия фърмуер, се управляват чрез административния панел (т.нар администраторски панел). За достъп до тази страница с настройки въведете следния IP адрес в адресната лента на всеки уеб браузър и натиснете "Enter" на клавиатурата:

192.168.0.1

TP-Link TL-WR841N IP адрес на уеб интерфейса на рутера

В резултат на това, формулярът за оторизация ще се покаже в административния панел, където трябва да въведете потребителското си име и парола в съответните полета (по подразбиране: администратор, администратор),

TP-Link TL-WR841N разрешение в администраторския панел на рутера

и след това кликнете върху "Вход" .

TP-Link TL-WR841N интерфейс на административния панел на маршрутизатора

Одит на хардуера

Модел TL-WR841N е много успешен продукт TP-Link, който се оценява от степента на разпространение на решението. Разработчиците непрекъснато подобряват хардуерните и софтуерните компоненти на устройството, като пускат нови версии на модела.

TP-Link TL-WR841N хардуерни ревизии на маршрутизатора

По време на това писане има 14 ревизии на хардуера на TL-WR841N, а познаването на този параметър е много важно при избора и изтеглянето на фърмуера за конкретно копие на устройството. Можете да откриете ревизията, като разгледате етикета, разположен в долната част на устройството.

TP-Link TL-WR841N как да разберете хардуерния одит

В допълнение към стикера информацията за хардуерната версия задължително се показва на опаковката на рутера и се показва на страницата "Статус" в администраторския панел.

TP-Link TL-WR841N преглежда хардуерната версия в уеб интерфейса

Фърмуер версии

Тъй като TL-WR841N от TP-Link се продава навсякъде по света, фърмуерът, вграден в продукта, се различава не само във версии (дата на пускане), но и в локализацията, при която потребителят ще спазва езика на интерфейса, след като влезе в административния панел на рутера. За да откриете номера на инсталацията на фърмуера, инсталиран понастоящем в TL-WR841N, трябва да отидете в уеб интерфейса на рутера, да кликнете върху "Status" в лявото меню и да видите стойността на елемента "Версия на фърмуера:" .

TP-Link TL-WR841N определя версията на фърмуера в администратора на устройството

И двете версии на фърмуер "руски" и "английски" на най-новите версии за почти всички ревизии на TL-WR841N са достъпни за сваляне от официалния сайт на производителя (как да изтеглите софтуерните пакети е описано по-късно в статията).

TP-Link TL-WR841N заменя английски фърмуер с руски език

Настройки за архивиране

В резултат на извършването на фърмуера, стойностите на параметрите на TL-WR841N, зададени от потребителя, могат да бъдат възстановени или изгубени, което ще доведе до неспособността на кабелните и безжичните мрежи, центрирани в маршрутизатора. Освен това понякога е необходимо да принудите устройството да се върне към фабричното състояние, както е описано в следващия раздел на този материал.

TP-Link TL-WR841N Настройки на резервен маршрутизатор преди да мига

Във всеки случай запазването на резервно копие на параметрите няма да бъде излишно и ще ви позволи бързо да възстановите достъпа до интернет през маршрутизатор в много ситуации. Архивирането на параметрите на TP-Link устройствата се създава, както следва:

 1. Влезте в уеб интерфейса на устройството. След това отворете секцията "Системни инструменти" в лявото меню и кликнете върху "Архивиране и възстановяване" .

  TP-Link TL-WR841N архивни параметри

 2. Кликнете върху "Архивиране" и задайте пътя за запазване на резервния файл на диска на компютъра.

  TP-Link TL-WR841N изберете пътя за запазване на настройките на резервния файл

 3. Остава да чакаме малко, докато резервният файл се запази на компютъра.

  TP-Link TL-WR841N настройките за резервно копиране на файлове в компютъра

  Архивирането е завършено.

  TP-Link TL-WR841N настройките за архивиране, съхранени на вашия компютър

Ако е необходимо, възстановете параметрите:

 1. С помощта на бутона "Избор на файл" в същия раздел, където бе създаден архивът, задайте местоположението на архива.

  TP-Link TL-WR841N възстановява настройките от архивиране

 2. Кликнете върху "Възстановяване" , потвърдете заявката за готовност за зареждане на параметрите от файла.

  TP-Link TL-WR841N възстановяване на стойностите на параметрите от архивиране

  В резултат на това TP-Link TL-WR841N автоматично ще се рестартира и настройките му ще бъдат възстановени до стойностите, съхранени в архива.

  TP-Link TL-WR841N възстановява настройките, рестартира

Нулиране на параметрите

Ако достъпът до уеб интерфейса е затворен поради предишния променен IP адрес на маршрутизатора, както и вход и / или парола на администраторския панел, възстановяването на настройките на TP-Link TL-WR841N до фабричните стойности може да помогне. Наред с други неща, връщането на параметрите на маршрутизатора до състоянието "по подразбиране", а след това настройването на настройките "от нулата" без преливане, често позволява да се премахнат грешките, които възникват по време на работа.

TP-Link TL-WR841N нулиране на маршрутизатора до фабричните настройки Твърдо нулиране

За да върнете въпросния модел до състояние "извън кутията" във връзка с интегрирания софтуер по два начина.

Ако достъпът до уеб интерфейса е :

 1. Влезте в администраторския панел на рутера. В менюто с опции отляво кликнете върху "Системни инструменти" и след това изберете "Фабрични настройки" .

  TP-Link TL-WR841N настройки за нулиране от секцията за уеб интерфейс Системни инструменти - фабрични настройки по подразбиране

 2. На отварящата се страница кликнете върху "Възстановяване" и след това потвърдете заявката, за да сте готови да стартирате процедурата за нулиране.
  TP-Link TL-WR841N връща фабричните настройки на маршрутизатора

 3. Изчакайте процедурата да върне параметрите на фабричните настройки и да рестартира TP-Link TL-WR841N, като спазва лентата за изпълнение на изпълнението.

  TP-Link TL-WR841N нулира маршрутизатора в резултат на успешно нулиране

 4. След нулиране, а след това и разрешение в администраторския панел, ще можете да конфигурирате настройките на устройството или да ги възстановите от резервно копие.

  TP-Link TL-WR841N завърши настройките за нулиране, разрешението в администраторския панел

Ако липсва достъп до администратора :

 1. Ако не можете да влезете в уеб интерфейса на маршрутизатора, можете да използвате бутона RESET на хардуера на устройството, за да се върнете към фабричните настройки.

  TP-Link TL-WR841N Бутон WPS-RESET за нулиране на настройките

 2. Без да изключвате силата на рутера, кликнете върху "WPS / RESET" . Задръжте бутона за повече от 10 секунди, докато гледате светодиодите. Освободете "RESET" на ревизиите на устройството, докато настъпи десети след като индикаторът "SYS" започне да мига най-напред бавно и бързо. Фактът, че рестартирането е завършено и можете да спрете въздействието върху бутона, ако имате работа с маршрутизатор V10 или по-висок, ще бъде подтикнат от всички индикатори, осветени едновременно.

  msgstr "ширина =

 3. Изчакайте рестартирането на TL-WR841N. След стартиране, параметрите на устройството ще бъдат възстановени до фабричните стойности, можете да влезете в областта за управление и да извършите конфигурацията.

препоръки

Няколко съвета, след които можете почти напълно да защитите маршрутизатора от повреда по време на процеса на фърмуера:

 1. Много важен момент, който трябва да бъде осигурен чрез внедряването на фърмуера на мрежовото оборудване, е стабилността на захранването на рутера и компютъра, използван за манипулациите. В идеалния случай и двете устройства трябва да бъдат свързани към непрекъсваемо захранване (UPS), сякаш по време на процеса на пренаписване на паметта на рутера електрическото захранване е загубено, то може да причини повреда на устройството, което понякога не е фиксирано у дома.

  Вижте също: Избор на непрекъсваемо захранване за компютъра

 2. Независимо от факта, че инструкциите за надстройване на фърмуера на TL-WR841N, представени в статията по-долу, могат да се изпълняват без компютър, например чрез смартфон, свързан към маршрутизатора чрез Wi-Fi, препоръчително е да използвате кабелна връзка за фърмуера.

  Вижте също: Свързване на компютър към маршрутизатора

 3. Ограничете използването на функциите на устройството от потребители и програми, като прекъснете свързването на интернет кабела от порта WAN за времетраенето на фърмуера.
  TP-Link TL-WR841N порт WAN на гърба на устройството

вмъкване

След като описаните по-горе подготвителни манипулации са извършени и тяхното изпълнение е усвоено, можете да продължите да преинсталирате (актуализирате) фърмуера на TP-Link TL-WR841N. Изборът на метода на фърмуера е продиктуван от състоянието на софтуера на рутера. Ако устройството функционира нормално, използвайте първата инструкция, ако във фърмуера е възникнала сериозна повреда и следното "Метод 1" не е осъществимо, продължете да възстановите софтуера "Метод 2" .

TP-Link TL-WR841N начини да мигате рутера на всички хардуерни ревизии

Метод 1: Уеб интерфейс

Така че, почти винаги, фърмуерът на маршрутизатора се актуализира и фърмуерът се преинсталира, като се използват функциите на административния панел.

 1. Изтеглете компютъра на диска и подгответе версията на фърмуера, съответстваща на хардуерната версия на маршрутизатора. За това:
  • Отидете на страницата за техническа поддръжка на официалния модел на уеб сайта на TP-Link чрез връзката:

   Изтеглете фърмуера за маршрутизатора TP-Link TL-WR841N от официалния сайт

   TP-Link TL-WR841N модел за техническа поддръжка на официалния сайт

  • Изберете ревизия на хардуера на рутера от падащия списък.

   TP-Link TL-WR841N избор на ревизия в офиса. уеб сайт за изтегляне на фърмуера

  • Кликнете върху "Firmware" .

   TP-Link TL-WR841N Firmware - страницата за изтегляне на най-новите версии на фърмуера

  • След това превъртете страницата надолу, за да се покаже списък с най-новите версии на фърмуера, налични за маршрутизатора. Кликнете върху името на избрания фърмуер, което ще доведе до началото на изтеглянето на архива заедно с него на диска на компютъра.

   TP-Link TL-WR841N изтегляне на фърмуера от официалния сайт

  • Когато изтеглянето завърши, отидете в директорията за съхранение на файлове и разопаковайте получения архив. Резултатът трябва да е папка, която съдържа файла "wr841nv ...... .bin" - това е фърмуер, който ще бъде инсталиран в рутера.

   TP-Link TL-WR841N съдържа архивно съдържание с фърмуер

 2. Влезте в администраторския панел на маршрутизатора и отворете страницата "Firmware Upgrade" от секцията "System Tools" в менюто с опции отляво.

  TP-Link TL-WR841N Раздел за ъпгрейд на фърмуера за инсталиране на фърмуера

 3. Кликнете върху бутона "Избор на файл", намиращ се до "Фирмена файлова пътека": и посочете пътя за местоположението на изтегления фърмуер. С надпис "bin " кликнете върху "Open".

  TP-Link TL-WR841N Firmware фърмуер чрез уеб интерфейс, изберете файла на фърмуера

 4. За да започнете да инсталирате фърмуера, кликнете върху "Надстройване" и потвърдете входящата заявка.

  TP-Link TL-WR841N стартира инсталирането на фърмуера

 5. След това изчакайте приключването на процеса на пренаписване на паметта на маршрутизатора и рестартиране на устройството.

  TP-Link TL-WR841N процес на обновяване на фърмуера чрез уеб интерфейс, рестартиране

 6. Това завършва преинсталирането / актуализирането на фърмуера на TP-Link TL-WR841N. Започнете да използвате устройството, което сега работи под фърмуера на новата версия.

  TP-Link TL-WR841N актуализацията на фърмуера чрез уеб интерфейс е завършена

Метод 2: Възстановяване на официалния фърмуер

В случай, че по време на повторното инсталиране на фърмуера по гореописания метод възникнаха неочаквани повреди (например електричеството беше прекъснато, кабелът за кръпка и т.н. беше свален от компютъра или конектора на маршрутизатора), рутерът може да спре да показва признаци на оперативност. В такава ситуация се изисква възстановяване на фърмуера, като се използват специализирани софтуерни инструменти и специално приготвени фърмуерни пакети.

TP-Link TL-WR841N възстановяване след неуспешен фърмуер

В допълнение към възстановяването на софтуера за рутърен рутер, инструкциите по-долу дават възможност за връщане на фабричния софтуер след инсталиране на неофициални решения - OpenWRT, Gargoyle, LEDE и други - и също така да се прилагат, когато не е възможно да се разбере какво е инсталирано по-рано в рутера. устройството престана да функционира правилно.

 1. Като инструмент, достъпен за обикновените потребители, при възстановяване на фърмуера на TL-WR841N се използва помощната програма TFTPD32 (64). Номерата в името на инструмента означават дълбочината на битовете на операционната система Windows, за която е предназначена тази версия на TFTPD. Изтеглете комплекта за комунални услуги за вашето издание на Windows от официалния източник на уеб програмисти:

  Изтеглете TFTP сървър от официалния сайт

  TP-Link TL-WR841N Изтеглете TFTPD Server, за да възстановите фърмуера от официалния сайт

  Инсталирайте инструмента

  TP-Link TL-WR841N стартира инсталирането на TFTPD за възстановяване на фърмуера

  изпълнявайки файла от връзката по-горе

  TP-Link TL-WR841N инсталационен път за TFTPD полезност

  и следвайте инструкциите на монтажника.

  TP-Link TL-WR841N TFTPD инсталацията е завършена

 2. За да възстановите софтуерната част на маршрутизатора TL-WR841N, се използва фърмуер, изтеглен от официалния сайт на производителя, но за тази цел са подходящи само състави, които не съдържат думата "boot" .

  Изборът на файла, използван за възстановяване, е много важен момент! Презаписването на паметта на маршрутизатора с данните за фърмуера, съдържащи зареждащото устройство ("boot"), в резултат на следващите стъпки, инструкциите най-често водят до окончателната неспособност на устройството!

  За да получите "правилния" бин файл, изтеглете всички налични хардуерни актуализации за актуализации на фърмуера на фърмуера от страницата за техническа поддръжка, разопаковайте архивите и намерете изображението, което НЕ съдържа в името ви "boot" .

  TP-Link TL-WR841N фърмуер, подходящ за възстановяване на маршрутизатор чрез TFTP

  Ако фърмуерът без буутлоудър не може да бъде намерен на официалния уеб ресурс на TP-Link, използвайте връзката по-долу и изтеглете готовия файл, за да възстановите редакцията на рутера.

  Изтеглете фърмуера без bootloader (зареждане), за да възстановите маршрутизатора на TP-Link TL-WR841N

  Копирайте получената директория в помощната програма TFTPD (по подразбиране е C:Program FilesTftpd32(64) ) и преименувайте файла bin на "wr841nv X _tp_recovery.bin", където X е номерът на редакцията на вашия потребителски интерфейс.

  TP-Link TL-WR841N преименува файла на фърмуера за възстановяване в папката TFTPD

 3. Конфигурирайте мрежовия адаптер, използван за възстановяване на компютъра, както следва:
  • Отворете "Център за мрежи и споделяне" от контролния панел на Windows.

   TP-Link TL-WR841N Контролен панел - Център за мрежи и споделяне

  • Кликнете върху връзката "Промяна на настройките на адаптера", намираща се в дясната част на прозореца "Център" .

   ТР-Линк TL-WR841N Център за мрежов контрол - Промяна на настройките на адаптера

  • Обадете се в контекстното меню на мрежовия адаптер, използван за свързване на маршрутизатора, като поставите курсора на мишката върху иконата му и натиснете десния бутон на мишката. Изберете "Свойства" .

   TP-Link TL-WR841N свойства на мрежовата карта, за да конфигурирате при възстановяване на фърмуера на маршрутизатора

  • В следващия прозорец кликнете върху елемента "Internet Protocol Version 4 (TCP / IPv4)" , след което щракнете върху "Properties" .

   TP-Link TL-WR841N свойства на IP протокол версия 4 (TCP IPv4)

  • В прозореца за настройки преместете превключвателя на "Използване на следния IP адрес:" и въведете следните стойности:

   192.168.0.66 - в полето "IP адрес:" ;

   255.255.255.0 - "Маска на подмрежата" .

   TP-Link TL-WR841N IP адрес и подмрежова маска на мрежовата карта за фърмуера на маршрутизатора чрез TFTP

 4. Задръжте за известно време работата на антивирусната и защитната стена, работещи в системата.

  Повече подробности:
  Как да деактивирате антивирусите
  Деактивиране на защитната стена в Windows

 5. Изпълнете помощната програма Tftpd като администратор.

  TP-Link TL-WR841N изпълнява TFTPD полезност като администратор

  След това конфигурирайте инструмента:

  • В падащия списък "Сървърни интерфейси" изберете мрежовия адаптер, за който IP адресът е настроен на 192.168.0.66 .

   TP-Link TL-WR841N фърмуер чрез TFTPD избор на мрежов адаптер

  • Кликнете върху "Покажи Dir" и изберете "bin файл wr841nv X _tp_recovery.bin", поставен в директорията с TFTPD в резултат на стъпка 2 от това ръководство. След това затворете прозореца "Tftpd32 (64): directory".

   TP-Link TL-WR841N фърмуер чрез TFTPD избор на файл за писане на рутера

 6. Изключете TL-WR841N, като преместите бутона "Power" на устройството на съответното му положение. Свържете всеки LAN порт на маршрутизатора (жълт) и конектора на мрежовия адаптер на компютъра с кабел за кръпка.

  TP-Link TL-WR841N процедура за свързване с компютър за възстановяване

  Пригответе се да гледате светодиодите TL-WR841N. Натиснете "WPS / RESET" на маршрутизатора и докато държите този бутон, включете захранването. Веднага щом светне един индикатор, обозначен с изображение за заключване ( "QSS" ), освободете "UPU / RESET" .

  TP-Link TL-WR841N е готов за изтегляне на фърмуера чрез TFTP

 7. В резултат на предишните инструкции автоматичното копиране на фърмуера към маршрутизатора трябва да започне, не правете нищо, просто изчакайте. Процесът на прехвърляне на файлове се извършва много бързо - лентата за напредъка се появява за кратко време и след това изчезва.

  TP-Link TL-WR841N процесът на възстановяване на фърмуера на маршрутизатора чрез TFTPD

  TL-WR841N автоматично ще се рестартира - това може да се разбере от светодиодните индикатори, които ще мигат по време на нормална работа на устройството.

  TP-Link TL-WR841N автоматично рестартиране на маршрутизатора след мигането на TFTPD

 8. Изчакайте 2-3 минути и изключете маршрутизатора, като натиснете бутона "Power" на кутията.
 9. Върнете настройките на мрежовата карта на компютъра, който е променен, изпълнявайки стъпка 3 от това ръководство, до първоначалното състояние.
 10. TP-Link TL-WR841N възстановява настройките на мрежовата карта в първоначалното им състояние

 11. Включете рутера, изчакайте да се зареди и отидете в административния панел на устройството. Това завършва възстановяването на фърмуера, сега можете да актуализирате софтуера до най-новата версия, като използвате първия метод, описан по-горе в статията.

  TP-Link TL-WR841N влиза в административния панел на рутера след възстановяване на фърмуера

Посочените по-горе две инструкции описват основните методи за взаимодействие със софтуерната част на маршрутизатора TP-Link TL-WR841N, които са достъпни за изпълнение от обикновени потребители. Разбира се, възможно е да се премине към разглеждания модел и да се възстанови неговият работен капацитет в много случаи с помощта на специални технически средства (програмист), но такива операции са достъпни само в условията на сервизни центрове и се изпълняват от опитни специалисти, които трябва да се решават при сериозни повреди и неизправности в работата на устройството.