Ако искате да научите как да създавате музика си "от и за", да смесвате и да песните песни, е много важно да намерите програма, която е както проста, така и удобна, но в същото време удовлетворява всички изисквания и желания на възбуждащ композитор. FL Studio - една от най-добрите програми за създаване на музика и уредби у дома. Еднакво активно се използва от професионалисти, работещи в големи звукозаписни студия и писане на музика за известни художници.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Софтуер за редактиране на музика
Програми за създаване на минус такива

FL Studio - цифрова електронна станция (Digital Work Station) или просто DAW, програма, създадена да създава електронна музика от различни жанрове и посоки. Този продукт има почти неограничен набор от функции и възможности, позволявайки на потребителя да направи всичко по себе си, че в света на "чудесната" музика може да се направи цял екип от професионалисти.

Препоръчваме ви да се запознаете с: Програми за създаване на музика
Урокът: Как да създадете музика на вашия компютър

Стъпка по стъпка създаване на композиция

Процесът на създаване на собствен музикален състав, в по-голямата си част, се осъществява в два основни прозореца на FL Studio. Първата се нарича "шаблон".

Модели в FL Studio

Вторият е "Плейлист".

работа с плейлист в FL Studio

На този етап ние ще се занимаваме с първия по-подробно. Тук се добавят различни видове инструменти и звуци, които "разпространяват", което на площадите на модела можете да създадете собствена мелодия. Трябва да се отбележи, че този метод е подходящ за перкусия и перкусия, както и за други единични звуци (еднократна проба), но не и за пълноправни инструменти.

Барабани в студиото FL Studio

За да напишете мелодия на всеки музикален инструмент, трябва да го отворите от прозореца на шаблона в Piano Roll.

отворете Piano Roll в FL Studio

В този прозорец можете да подредите инструмента с бележки, да "нарисувате" мелодия. Можете да използвате мишката за тези цели. Също така можете да включите записа и да възпроизведете мелодия на клавиатурата на компютъра си, но е много по-добре да свържете MIDI клавиатура към компютъра и да използвате този конкретен инструмент, който напълно може да замести пълния синтезатор.

Пиано ролка в FL Studio

Така че, постепенно, инструментът зад инструмента, можете да създадете пълна композиция. Струва си да се отбележи, че дължината на модела не е ограничена, но е по-добре да не стават твърде големи (16 цикъла ще са достатъчни за отмъщение), а след това да се съчетаят помежду си в полето на плейлиста. Броят на моделите също не е ограничен и най-добре е всеки отделен инструмент / музикална част да отдели отделен модел, тъй като всички от тях трябва да бъдат добавени към плейлиста.

Работа със плейлист

Всички тези парчета от композицията, които създадохте по моделите, могат и трябва да бъдат добавени към плейлиста, като се поставят удобно за вас и, разбира се, как трябва да звучи според вашата идея.

Плейлист в FL Studio

вземане на проби

Ако възнамерявате да създавате музика в жанра на хип-хопа или друг електронен жанр, при който използването на мостри е приемливо, FL Studio има в стандартния си набор доста добър инструмент за създаване и изрязване на мостри. Нарича се Slicex.

Slicex в FL Студио

Предварително изрязайте подходящ фрагмент от произволен състав в който и да е аудио редактор или директно в самата програма, можете да го хвърлите в Slysex и да разпръснете бутоните на клавиатурата, клавишите MIDI клавиатура или барабанните машини, тъй като това ще бъде удобно за вас. взета проба за създаване на собствена мелодия.

вземане на проби в Slicex в FL Studio

Така например, класическият хип-хоп се създава точно на този принцип.

сериозно

FL Studio има много удобен и многофункционален миксер, в който се създава подреждане на композицията, написана от вас като цяло и всичките му части. Тук всеки звук може да се обработва със специални инструменти, което прави неговия звук идеален.

Еквалайзер в FL Studio

За тези цели можете да използвате еквалайзера, компресора, филтъра, реверберацията и много други. Разбира се, не трябва да забравяме, че всички съставни инструменти трябва да бъдат координирани една с друга, но това е отделна тема.

Смесител в FL Studio

Поддръжка за VST плъгини

Независимо от факта, че FL Studio има в арсенала си доста различни инструменти за създаване, подреждане, редактиране и обработка на музика, този DAW също така поддържа VST плъгини от трети страни. По този начин е възможно значително да се разшири функционалността и възможностите на тази забележителна програма.

VST plug-in в FL Studio

Подкрепа за проби и бримки

FL Studio съдържа в своя комплект определен брой единични проби (еднократни звуци), проби и цикли (вериги), които можете да използвате за създаване на музика. Освен това има много библиотеки от трети страни със звуци, проби и цикли, които могат да бъдат намерени в интернет и добавени към програмата, и след това извлечени от браузъра. И ако планирате да направите уникална музика, без всичко това, както и без VST-приставки, определено не можете да направите.

Браузър в FL Studio

Експортиране и импортиране на аудио файлове

По подразбиране проектите в FL Studio се записват в собствения формат на програмата .flp, но завършената песен, както и всяка част от нея, като всяка песен в плейлиста или в канала на миксера, може да бъде експортирана като отделен файл. Поддържани формати: WAV, MP3, OGG, Flac.

Експортиране на файлове в FL Studio

По същия начин, всеки аудиофайл, MIDI файл или например пример може да бъде импортиран в програмата, като се отвори съответната част от менюто "Файл".

Импортиране на файлове в FL Studio

Възможност за запис

FL Studio не може да се нарече професионална програма за запис, същата Adobe Audition за такива цели се вписва много повече. Въпреки това, тази възможност е предоставена тук. Първо, можете да записвате мелодия, възпроизведена от компютърна клавиатура, инструмент MIDI или барабанна машина.

Запис в FL Studio

На второ място, можете да записвате гласа от микрофона и след това да го припомните в миксера.

Предимства на FL Studio

1. Една от най-добрите програми за създаване на музика и аранжименти.
2. Поддръжка за добавки и звукови библиотеки на VST от трети страни.
3. Огромен набор от функции и възможности за създаване, редактиране, обработка, смесване на музика.
4. Простота и лекота на използване, интуитивен, интуитивен интерфейс.

Недостатъци на FL Studio

1. Липса на руски език в интерфейса.
2. Програмата не е безплатна, а нейната най-проста версия струва $ 99, пълната версия - $ 737.

FL Studio е един от малкото признати стандарти в света за създаване на музика и изпълнения на професионално ниво. Програмата предоставя толкова възможности, колкото може да изисква композиторът или производителят от такъв софтуер. Между другото, интерфейсът на английски език не може да се нарече недостатък, тъй като всички уроци и ръководства са насочени специално към английската версия.

Изтеглете пробна версия на FL Studio безплатно

Изтеглете последната версия на програмата от официалния сайт