Total Commander е с право смятан за един от най-добрите файлови мениджъри, като дава на потребителите пълната гама от възможности, които дадена програма от този тип трябва да има. Но, за съжаление, лицензионните условия на тази услуга поемат платената й употреба след месец на безплатна пробна експлоатация. Има ли достойни свободни конкуренти на програмата Total Commander? Нека разберем кои други файлови мениджъри са достойни за вниманието на потребителите.

Мениджър на FAR

Навигиране във файловата система в Far Manager

Един от най-известните аналози на Total Commander е файлов мениджър на FAR Manager. Това приложение всъщност е клона на най-популярната програма за управление на файлове в средата MS-DOS - Norton Commander, адаптирана за операционната система Windows. FAR Manager е създаден през 1996 г. от известния програмист Юджийн Рошал (разработчик на архивен формат и програма на RAR WinRAR ) и за известно време наистина се бори за лидерство на пазара с Total Commander. Но след това Юджийн Рошал насочи вниманието си към други проекти, а мозъчната му дъщеря за управлението на файловете постепенно започна да изостава от главния конкурент.

Точно като Total Commander, FAR Manager има интерфейс с два прозореца, наследен от приложението Norton Commander. Това ви позволява бързо и удобно да премествате файлове между директории и да ги управлявате. Програмата може да изпълнява различни манипулации с файлове и папки: изтрива, премества, преглежда, преименува, копира, променя атрибути, извършва групова обработка и т.н. В допълнение, приложението може да свърже повече от 700 плъгини, което значително разширява функционалността на FAR Manager.

Сред основните недостатъци е, че полезността все още не се развива толкова бързо, колкото главния й конкурент, Total Commander. В допълнение, много потребители се възпират от липсата на графичен интерфейс за програмата, ако има само конзолна версия.

Изтегляне на FAR мениджъра

FreeCommander

Програма "FreeCommander"

Когато превеждате на руски името на файловия мениджър на FreeCommander, веднага става ясно, че е предназначен за свободна употреба. Приложението има и двуслойна архитектура, а интерфейсът е много подобен на външния вид на Total Commander, което е предимство в сравнение с конзолния интерфейс FAR Manager. Отличителна черта на приложението е възможността да се стартира от сменяеми носители, без да се инсталира на компютър.

Помощната програма има всички стандартни функции на файловите мениджъри, които са описани в описанието на програмата FAR Manager. Освен това с него можете да преглеждате и записвате ZIP и CAB архиви, както и да четете архиви във формат RAR. Версията за 2009 г. има вграден FTP клиент.

Трябва да се отбележи, че в момента разработчиците са отказали да използват FTP клиента в стабилна версия на програмата, което е очевидно минус в сравнение с Total Commander. Но тези, които желаят, могат да инсталират бета версията на приложението, в която е налице тази функция. Също така минусът на програмата в сравнение с други файлови мениджъри е липсата на технология за работа с разширения.

Двойният командир

Двойният командир

Друг представител на двупанелните файлови мениджъри е Double Commander, чиято първа версия бе пусната през 2007 година. Тази програма е различна, тъй като може да работи не само на компютри, работещи с операционната система Windows, но и на други платформи.

Интерфейсът на приложението още повече прилича на външния вид на Total Commander от дизайна на FreeCommander. Ако искате да имате файлов мениджър възможно най-близо до TC, препоръчваме ви да обърнете внимание на тази програма. Той не само поддържа всички основни функции на по-популярния си колега (копиране, преименуване, преместване, изтриване на файлове и папки и т.н.), но и работа с плъгини, написани за Total Commander. По този начин в момента това е най-приблизителният аналог. Double Commander може да изпълни всички процеси във фонов режим. Той поддържа работата с голям брой архивни формати: ZIP, RAR, GZ, BZ2 и т.н. Във всеки от двата панела за приложения, ако желаете, можете да отворите няколко раздела.

File Navigator

File Navigator

За разлика от двата предишни помощни програми File Navigator изглежда по-скоро интерфейсът на FAR Manager, отколкото Total Commander. Въпреки това, за разлика от FAR Manager, този файлов мениджър използва графична, а не конзолна обвивка. Програмата не изисква инсталация и може да работи с подвижни носители. Поддържайки основните функции, присъщи на файловите мениджъри, File Navigator може да работи с архиви ZIP, RAR, TAR, Bzip, Gzip, 7-Zip и т.н. Помощната програма има вграден FTP клиент. За да се увеличи вече доста разширената функционалност, плъгините могат да бъдат свързани към програмата. Но въпреки това приложението се отличава с изключителната простота на работата на потребителя с него.

В същото време, сред недостатъците може да се нарече липсата на синхронизация на папките с FTP и наличието на групово преименуване само с помощта на стандартни инструменти за Windows.

Командир в полунощ

Командирът на среднощната нощ

Приложението Midnight Commander има типичен конзолен интерфейс, подобен на файловия мениджър на Norton Commander. Тази програма не е обременена с прекомерна функционалност, която обаче, с изключение на стандартните функции на файловите мениджъри, може да бъде свързана чрез FTP връзка към сървъра. Първоначално тя е разработена за операционни системи, подобни на UNIX, но в крайна сметка тя е адаптирана за Windows. Това приложение ще се хареса на онези потребители, които ценят простотата и минимализма.

В същото време липсата на много функции, които се използват за потребителите на по-напреднали файлови мениджъри, прави Midnight Commander слаб конкурент на Total Commander.

Нереален Командир

Нереален Командир

За разлика от предишните програми, които не се отличават със специален интерфейс, ръководителят на файлове Unreal Commander има оригинален дизайн, който обаче не надхвърля общата типология на проектирането на двупанелни програми. Ако желаете, потребителят може да избере една от няколкото налични опции за създаване на помощната програма.

За разлика от външния вид, функционалността на това приложение съответства на възможностите на Total Commander, включително поддръжка на подобни приставки с разширения WCX, WLX, WDX и работа с FTP сървъри. В допълнение, приложението взаимодейства с архивите на следните формати: RAR, ZIP, CAB, ACE, TAR, GZ и други. Има функция, която гарантира безопасното изтриване на файлове (WIPE). По принцип полезността е много подобна на програмата Double Commander, въпреки че външността им е значително различна.

Сред недостатъците на приложението е фактът, че той ще зареди процесора повече от Total Commander, което отрицателно влияе върху скоростта на работа.
Това не е пълен списък на всички възможни безплатни аналози на приложението Total Commander. Взехме най-популярните и функционални такива. Както можете да видите, ако искате, можете да изберете програма, която да е възможно най-близо до личните предпочитания и да се доближи до функционалността на Total Commander. Въпреки това, нито една друга програма за операционната система Windows не е в състояние да надхвърли възможностите на този мощен файлов мениджър на повечето индикатори.