Когато стартирате компютъра, той винаги проверява за различни проблеми със софтуера и хардуера, по-специално с BIOS. И ако има такива, потребителят ще получи съобщение на екрана на компютъра или ще чуе бипкане.

Стойността на грешката "Моля, въведете настройката, за да възстановите настройката на BIOS"

Когато вместо да стартирате операционната система, на екрана се показва логото или дънната платка на производителя на BIOS с текст "Моля, въведете настройката за възстановяване на настройките на BIOS" , това може да означава, че имаше проблеми със софтуера при стартирането на BIOS. Това съобщение показва, че компютърът не може да стартира с текущата BIOS конфигурация.

Може да има много причини за това, но най-важните са следните:

  1. Проблеми със съвместимостта на някои устройства. По принцип, ако това се случи, потребителят получава малко по-различно съобщение, но ако инсталирането и стартирането на несъвместим елемент предизвика софтуерна грешка в BIOS, потребителят може да види предупреждението "Моля, въведете настройката за възстановяване на настройките на BIOS" .
  2. Изключване на батерията на CMOS. На старите дънни платки често можете да намерите такава батерия. Той съхранява всички BIOS настройки за конфигурация, което помага да се избегне загубата им, когато компютърът е изключен от мрежата. Ако обаче батерията е разредена, те се нулират, което може да доведе до невъзможност за правилно зареждане на компютъра.
  3. Неправилни настройки на BIOS, направени от потребителя. Най-често срещаният сценарий.
  4. Неправилно затваряне на контакт. Някои дънни платки имат специални CMOS контакти, които трябва да бъдат затворени за нулиране на настройките, но ако сте ги затворили неправилно или сте забравили да се върнете в първоначалната си позиция, най-вероятно вместо да стартирате операционната система, ще видите такова съобщение.

Коригиране на проблема

Процесът на връщане на компютъра в работно състояние може да изглежда малко по-различен в зависимост от ситуацията, но тъй като най-честата причина за тази грешка е неправилната настройка на BIOS, всичко може да бъде решено чрез просто възстановяване на фабричните настройки.

Урокът: Как да нулирате настройките на BIOS

Ако проблемът е свързан с хардуера, препоръчително е да използвате следните съвети:

  • Когато има подозрение, че компютърът не се стартира поради несъвместимост на определени компоненти, след това премахнете проблемния елемент. Като правило проблемите с стартирането започват веднага след инсталирането му в системата, затова не е трудно да се идентифицира дефектна компонента;
  • При условие, че вашият компютър / лаптоп е на повече от 2 години и на дънната му платка има специална CMOS батерия (прилича на сребърна палачинка), това означава, че тя трябва да бъде заменена. Намерете и направете замяна не е трудно;
  • CMOS батерия

  • Ако има специални контакти на дънната платка за възстановяване на настройките на BIOS, проверете дали джъмпера е инсталиран правилно на тях. Правилната подредба може да бъде намерена в документацията за дънната платка или намерена в мрежата за вашия модел. Ако не можете да намерите диаграма, където е изчертано правилното местоположение на джъмпера, опитайте да го пренаредите, докато компютърът не работи правилно.
  • Jumper Clear CMOS на дънната платка

Урокът: Как да промените батерията на дънната платка

Решаването на този проблем не е толкова трудно, колкото изглежда на пръв поглед. Ако обаче нищо от тази статия не ви е помогнало, препоръчваме ви да предоставите компютъра на сервизен център или да се консултирате с специалист, тъй като проблемът може да е по-дълбок, отколкото при разгледаните варианти.