Потребителите на лаптопи понякога се натъкват на проблеми със звуковите устройства. Например, след известно действие или без видима причина, системата отказва да възпроизвежда звук на свързани външни устройства, по-специално на слушалки. В същото време вградените високоговорители функционират нормално. Ще обсъдим как да поправим ситуацията в тази статия.

Няма звук в слушалките

Проблемът, който ще бъде обсъден днес, може да бъде причинен от различни повреди в софтуера или операционната система, повреда на електронните компоненти, съединители и кабели, или на самото устройство. Най-често самите потребители са пряко или косвено отговорни за проблемите, тъй като те започват след някои действия, като инсталиране на драйвери, програми или преинсталиране на системата. Има и други фактори, които могат да се наричат ​​външни. По-долу ние анализираме най-честите причини и даваме начини да ги премахнем.

Причина 1: Софтуер или неизправност на операционната система

Първото действие в случай на проблеми е баналното рестартиране на Windows. По време на изпълнението му, услугите и драйверите на устройства се спират и рестартират. За да постигнете желания резултат, е по-добре напълно да изключите системата, т.е. да включите лаптопа, вероятно с премахнатата батерия, и след това да го включите отново. Така че можем да гарантираме пълното разтоварване на данни от RAM. Ако цялата грешка в софтуерната част, а след това след рестартиране всичко ще попадне на мястото си.

Рестартирайте лаптопа с помощта на клавиатурата в Windows 8

Вижте също:
Как да рестартирате Windows 7 от "командния ред"
Как да рестартирате Windows 8
Как да рестартираме лаптоп с помощта на клавиатурата

Причина 2: Настройки на звука на системата

Ако рестартирането не помогне да се отървете от проблема, преди да предприемете по-решителни действия, трябва да проверите настройките за звука в съответната секция, тъй като те могат да бъдат променяни от програми или други потребители. Има няколко опции тук:

 • Нивото на възпроизвеждане в смесителя за силата на звука или настройките на самия уред се намалява до нула.

  Настройки на звука в миксера на силата на звука в Windows 10

 • Устройството е деактивирано.

  Включване на възпроизвеждащото устройство в конзолата за управление на звука в Windows 10

 • Слушалките нямат статус "по подразбиране" .

  Задаване на стандартни устройства за звук в конзолата за управление на звука в Windows 10

 • Включени припокриващи ефекти, някои от които изискват рестартиране на драйвера или рестартиране на системата.

  Деактивиране на специални ефекти в конзолата за управление на звука в Windows 10

Решението тук е проста (от техническа гледна точка): трябва внимателно да проверите параметрите на звука и да включите устройството, ако е изключено, да настроите необходимите стойности на силата на звука, да зададете по подразбиране и / или да премахнете пишката близо до ефектите в съответния раздел.

Повече подробности: Как да регулирате звука на компютъра

Причина 3: Инсталиране на софтуер или драйвери

В някои случаи актуализирането на драйвери (не само за аудио устройства) или инсталирането на програми, които са специално създадени за подобряване или подобряване на звука, могат да доведат до конфликти и в резултат до неуспехи.

Вижте също: Програми за усилване на звука , настройките на звука

Ако проблемите започнат след описаните действия, то най-правилното решение би било да възстановите системата до състоянието, в което тя е била преди инсталирането.

Възстановете операционната система, като използвате стандартна програма в Windows 7

Повече подробности: Опции за възстановяване на Windows

Причина 4: Вируси

Един от външните фактори, влияещи върху работата на устройствата и системата като цяло, е зловредният софтуер. Тяхната идентификация и елиминиране е следващият етап в диагностицирането и решаването на днешния проблем. Вирусите могат да проникнат в системни файлове или драйвери и в някои случаи да ги заменят със собствени, да доведат до неправилно функциониране на устройството, провал на настройките и дори физически неизправности. След като проверите параметрите на звука и обръщането на Windows, трябва да сканирате вредители.

Сканиране на системата с помощта на безплатна помощна програма за вируси Kaspersky

Повече подробности: Борба с компютърните вируси

Причина 5: Физически неизправности

Ако не е било възможно да решите проблема с помощта на софтуерни методи, тогава трябва да помислите за възможността за физическа неизправност както на самите слушалки, така и на съответния конектор на лаптопа. Кабелът или щепселът също могат да станат неизползваеми. Проверете ефективността на тези компоненти, както следва:

 • Свържете известни добри слушалки към жака. Ако звукът се възпроизвежда нормално, тогава има срив на устройството. Ако няма звук, случаят е в конектора или звуковата карта.
 • Свържете "ушите" си с друг лаптоп или компютър. Неработещото устройство ще покаже липсата на звук.

В зависимост от причината можете да решите проблема, като закупите нова слушалка, външна звукова карта или се свържете с сервизен център за поправка на една и съща карта или конектор. Между другото, най-често гнездото е неуспешно, тъй като това е доста силно въздействие.

заключение

Не се обезсърчавайте и дори още повече паника в случай на проблеми със слушалките. Всичко има свои собствени причини и е необходимо методично и щателно да се проверят всички възможни варианти. Решенията по свой начин са доста прости и не изискват специални знания и умения от страна на потребителя. Единственото изключение е коригирането на конекторите или диагностиката на хардуерните повреди.