Без уменията на работа със слоеве е невъзможно да взаимодействате напълно с Photoshop. В основата на програмата е принципът на "пухкавата торта". Слоевете са отделни нива, всяка от които съдържа свое собствено съдържание.

С тези "нива" можете да произвеждате огромна гама от действия: дублирайте, копирайте изцяло или частично, добавете стилове и филтри, коригирайте непрозрачността и т.н.

Урокът: Работа във Photoshop със слоеве

В този урок ще се съсредоточим върху опциите за премахване на слоевете от палитрата.

Премахване на слоевете

Има няколко такива опции. Всички те водят до един и същ резултат, като се различават само по начините за достъп до функцията. Изберете най-удобния за себе си, влак и употреба.

Метод 1: менюто "Слоеве"

За да приложите този метод, отворете менюто "Слоеве" и намерете там елемент, наречен "Изтриване" . В допълнителното контекстно меню можете да изтриете избраните или скритите слоеве.

Изтриване на слой от менюто във Photoshop

След като кликнете върху един от елементите, програмата ще ви помоли да потвърдите действието, като покажете следния диалогов прозорец:

Прозорец за потвърждаване на премахването на слоеве в Photoshop

Метод 2: контекстното меню на палитрата на слоевете

Тази опция включва използването на контекстното меню, което се появява след като кликнете с десния бутон върху целевия слой. Точката, от която се нуждаем, е в горната част на списъка.

Премахнете слой от палитрата в Photoshop

В този случай ще трябва да потвърдите действието.

Метод 3: кошницата

В долната част на слоя панели има бутон с иконата на кошницата, която изпълнява съответната функция. За да завършите действието, просто кликнете върху него и потвърдете решението му в диалоговия прозорец.

Изтриване на слой, като кликнете върху кошницата в Photoshop

Друга възможност за използване на кошчето е да преместите слоя в иконата му. Заличаването на слоя в този случай се извършва без известяване.

Изтриване на слой чрез плъзгане в кошницата в Photoshop

Метод 4: клавиш DELETE

Вероятно вече сте разбрали от заглавието, че в този случай слоят се изтрива след натискане на клавиша DELETE на клавиатурата. Както при преместването в кошчето, не се показват диалогови прозорци, не се изисква потвърждение.

Изтриване на слой с клавиша DELETE във Photoshop

Днес ние разгледахме няколко начина да премахнем слоевете във Photoshop. Както вече споменахме, всички те изпълняват една функция, но една от тях може да е най-удобната за вас. Опитайте различни варианти и решете какво ще използвате, тъй като преквалификацията ще бъде много по-дълга и по-трудна.