Операционната система на Microsoft има толкова често проблеми, че отдавна се правят шеги и шеги с нея. В тази статия ще научите как да разрешите един от тях - грешка „DPC_WATCHDOG_VIOLATION“ в Windows 10.

Разрешаване на грешка „DPC_WATCHDOG_VIOLATION“

Съобщението за неизправността, посочено в името, може да се появи под формата на така наречения „син екран на смъртта“ (BSOD) или като редовно известие на работния плот. И двата случая изглеждат така:

Пример за грешка DPC_WATCHDOG_VIOLATION в Windows 10

И в двете ситуации всичко накрая замръзва и рестартира компютъра. Невъзможно е да се определи точната причина за тази грешка. Затова ще изброим основните методи за решаване на проблема, които в повечето случаи помагат.

Метод 1: Актуализации на Windows

Много потребители са скептични относно инсталирането на актуализации на Windows 10, но не може да се отрече, че те поправят голям брой грешки и грешки. Една от тези актуализации може да ви помогне да се отървете от грешката „DPC_WATCHDOG_VIOLATION“... Направете следното:

 1. Натиснете клавишите заедно "Windows" и "Аз", да отвориш "Настроики" операционна система.
 2. В прозореца, който се показва, щракнете с левия бутон върху раздела Актуализация и сигурност.
 3. Придвижване до Актуализация и сигурност чрез Настройки на Windows 10

 4. Това ще отвори раздела Актуализация на Windows... Тя е това, от което се нуждаем. Проверете дали в дясната част на прозореца има съобщения за неуспешно инсталиране на актуализации или известия за налични изтегляния. Ако има, щракнете върху бутона, който съответства на необходимото действие - „Повторение“, "Провери за актуализации" или Изтеглете и инсталирайте сега.
 5. Стартирайте проверка за актуализации и изтегляне на пакети през настройките на Windows 10

  Вашата задача е да инсталирате всички сборни пакети, които системата препоръчва. След това рестартирайте компютъра си. Ако срещнете проблеми по време на процеса на изтегляне или инсталиране, вижте нашето ръководство за отстраняване на неизправности.

  Повече информация:
  Решаване на проблема със изтеглянето на актуализации в Windows 10
  Отстранете проблемите с инсталирането на актуализации на Windows 10

Метод 2: Драйвери

Често причината за грешката „DPC_WATCHDOG_VIOLATION“ водачът се срива. Това може да бъде абсолютно всеки драйвер, но в почти една трета от всички известни случаи устройството е виновникът. "SATA AHCI контролер"... Опитайте следното:

 1. На бутона „Старт“ щракнете с десния бутон и изберете елемента в контекстното меню „Диспечер на устройства“.
 2. Отидете на Device Manager от менюто Start в Windows 10

 3. В прозореца, който се отваря, намерете клона "IDE ATA / ATAPI контролери" и го отворете. Намерете оборудване с написаното име "Стандартен контролер"и щракнете с десния бутон върху него. В менюто, което се отваря, изберете „Актуализиране на драйвера“... Моля, обърнете внимание, че в нашия случай има само едно такова устройство, но може да имате няколко и с различни имена.
 4. Актуализиране на драйвера за IDE контролер чрез Device Manager в Windows 10

 5. След това кликнете върху реда „Търсене на драйвери на този компютър“.
 6. Намиране на драйвер на вашия компютър за IDE контролер в Windows 10

 7. В следващия прозорец кликнете върху елемента „Изберете драйвер от списъка с налични драйвери на вашия компютър“.
 8. Бутон за преглед на наличните драйвери за IDE контролера в Windows 10

 9. В резултат на това ще видите списък с драйвери, които са налични за избраното устройство. Уверете се, че до реда има отметка „Само за съвместими устройства“... Ако списъкът съдържа драйвери, които не са стандартни (това е посочено в името), след това ги изберете и щракнете върху бутона "По-нататък"... В противен случай изберете единствения наличен.
 10. Избор на наличен драйвер за IDE контролера в Windows 10

 11. Инсталирането на драйвера ще започне и когато приключи, ще видите прозорец с известие, че операцията е завършена. Щракнете върху бутона в същия прозорец Близо и рестартирайте компютъра си.
 12. Завършване на инсталирането на драйвер за IDE контролер в Windows 10

  Ако резултатът е отрицателен или въобще нямате желания контролер „Диспечер на устройства“ (това също може да бъде), след това опитайте да използвате специална програма за намиране и инсталиране на драйвери. Има много от тях, така че изберете този, който ви харесва най-много.

  Повече информация: Най-добрият софтуер за инсталиране на драйвери

  Инсталирайте всички драйвери, които софтуерът ще предлага след проверка.

Метод 3: Бърз старт

Режим "Бърз старт" активиран по подразбиране в Windows 10. Всеки път, когато компютърът се изключи, системата записва основна информация в един файл.Когато компютърът се стартира, този файл се чете и от него се извличат всички данни. Това е един вид хибернация. Прекъсване "Бърз старт" в някои случаи помага да се отървете от грешката „DPC_WATCHDOG_VIOLATION“... Ще ви трябва следното:

 1. Щракнете върху бутона „Старт“ щракнете с десния бутон и изберете от менюто, което се отваря "Управление на енергията".
 2. Отидете на Управление на захранването от менюто "Старт" в Windows 10

 3. След това превъртете дясната страна на прозореца, който се появява до дъното. Кликнете върху линията там „Допълнителни опции за захранване“.
 4. Незадължителни опции за захранване в настройките на Windows 10

 5. Следващата стъпка е да кликнете върху линията Действия с бутона за захранване.
 6. Отидете в менюто за действие на бутона за захранване чрез Windows 10 Power Settings

 7. След това натиснете линията Промени на параметри, които в момента не са налични в прозореца, който се отваря.
 8. Променете недостъпните опции на бутона за захранване в настройките на Windows 10

 9. Сега остава само да премахнете отметката от квадратчето до реда „Активиране на бързото стартиране“ и натиснете бутона "Запазите промените".
 10. Деактивирайте бързото стартиране в Windows 10

  Рестартирайте компютъра си и се опитайте да възпроизведете стъпките, които са причинили грешката.

Метод 4: Редактор на системния регистър

Един от методите за решаване на проблема е промяната / създаването на специални ключове в системния регистър. В този случай ще активираме игнорирането на събития, поради които се появява грешката. Бъдете внимателни и правете всичко според инструкциите, за да не нарушите работата на системата.

 1. Натиснете клавишната комбинация „Win + R“ и напишете командата в полето regeditи след това натиснете "Enter".
 2. Стартиране на редактора на системния регистър чрез помощната програма Run в Windows 10

 3. От лявата страна на прозореца, който се отваря, отидете на следния път:

  HKEY_LOCAL_MACHINESYSTEMCurrentControlSetControlWHEAPполитики

  Моля, обърнете внимание, че папката "WHEA" може да не е в директорията "Контрол"... В този случай, бидейки в него ("Контрол"), щракнете с десния бутон и изберете елемента „Създаване“, и тогава "Раздел"... Дайте му име "WHEA".

 4. Създайте WHEA ключ в регистъра на Windows 10

 5. По същия начин създайте папка с име "Политики" в каталога "WHEA"... Внимавайте, тъй като папките трябва да бъдат вложени, а не в същия списък.
 6. Създайте папка Policies в Windows 10 Registry Editor

 7. След това щракнете с десния бутон върху директорията "Политики" и изберете реда от менюто „Създаване“, и тогава "DWORD параметър (32 бита)"... Дайте му име "IgnoreDummyWrite".
 8. Създайте стойност на DWORD в системния регистър на Windows 10

 9. Отворете създадения файл, като щракнете двукратно върху левия бутон на мишката. В полето "Стойност" записвам «1»и след това натиснете "ДОБРЕ".
 10. Променете стойността в ключа IgnoreDummyWrite в редактора на системния регистър на Windows 10

 11. Сега затворете прозореца "Редактор на регистъра" и рестартирайте компютъра си. Ако това не коригира грешката, съветваме ви да изтриете създадените файлове и папки.

Метод 5: възстановете целостта на файла

Този метод ще провери системните файлове и ще ги възстанови, ако е необходимо. Всички действия ще бъдат извършени през Командна линия Windows 10. Трябва да направите следното:

 1. Отворете менюто „Старт“... Превъртете до дъното от лявата страна на прозореца. Отворете папката "Системни инструменти - Windows", и в него щракнете с десния бутон върху помощната програма "Командна линия"... В контекстното меню изберете редовете един по един „Освен това“"Изпълни като администратор".
 2. Стартирайте командния ред като администратор чрез менюто "Старт" в Windows 10

 3. Сега трябва да въведете следните команди на свой ред:

  DISM.exe / Online / Cleanup-image / Restorehealth
  sfc / scannow
  chkdsk / f

  Моля, обърнете внимание, че всяка операция отнема известно време, за да завърши. Препоръчваме ви да не ги прекъсвате и да изчакате до края на процеса.

 4. Изпълнение на команди за проверка на целостта на файловете в Windows 10

 5. Когато приключите, рестартирайте компютъра си и проверете дали грешката се появява.

По този начин научихте за начините за отстраняване на грешката „DPC_WATCHDOG_VIOLATION“... В заключение бихме искали да ви напомним, че много грешки възникват поради вируси, така че не забравяйте редовно да проверявате системата.

Повече информация: Сканиране на вашия компютър за вируси без антивирус