Разберете кой процесор е инсталиран на компютър или лаптоп е много лесно. Това може да се постигне както чрез стандартните методи на Windows, така и чрез използване на софтуер от трети страни. Почти всички методи са еднакво ефективни и лесни за изпълнение.

Най-очевидните начини

Ако сте съхранили документацията от покупката на компютъра или самия процесор, лесно можете да намерите всички необходими данни от производителя до серийния номер на вашия процесор.

В документите в компютъра намерете секцията "Основни характеристики" , а там има и елемент "Процесор" . Тук ще видите основната информация за него: производител, модел, серия, тактова честота. Ако все още имате документация от покупката на самия процесор или поне една кутия от него, можете да откриете всички необходими характеристики, като просто разгледате опаковката или документацията (всичко е написано на първия лист).

Можете също така да разглобите компютъра и да погледнете процесора, но за това ще трябва да демонтирате не само капака, но и цялата охладителна система. Също така трябва да премахнете топлинната паста (можете да използвате памучен диск, леко навлажнен с алкохол), и след като научите името на процесора, трябва да го приложите на нова.

Прочетете още:
Как да премахнете охладителя от процесора
Как да нанесете топлинна паста

Метод 1: AIDA64

AIDA64 Програма, която ви позволява да научите всичко за състоянието на компютъра. Софтуерът е платен, но има пробен период, който ще бъде достатъчен, за да научи основната информация за неговия CPU.

За да направите това, използвайте тази мини-инструкция:

  1. В главния прозорец използвайте менюто отляво или иконите, за да отидете в секцията "Компютър" .
  2. По аналогия с елементите от 1 м, отидете на "DMI" .
  3. След това разгънете елемента "Процесор" и кликнете върху името на процесора, за да получите основна информация за него.
  4. Пълното име може да се види в реда "Версия" .
  5. Моделът на процесора в AIDA64

Метод 2: CPU-Z

C CPU-Z това е още по-лесно. Този софтуер е напълно безплатен и напълно преведен на руски език.

Цялата основна информация за CPU се намира в раздела "CPU" , който се отваря по подразбиране с програмата. Можете да намерите името и модела на процесора в елементите "Модел процесор" и "Спецификация" .

Информация за процесора в CPU-Z

Метод 3: Стандартни инструменти за Windows

За да направите това, просто отидете в "Моят компютър" и кликнете върху празното пространство с десния бутон на мишката. Изберете " Свойства" от падащото меню.

свойства

В отворения прозорец намерете елемента "Система" и след това "Процесор" . Противоположно на това ще бъде предписана основната информация за CPU - производител, модел, серия, честота на часовника.

Свойства на системата

Можете да стигнете до свойствата на системата малко по-различно. Кликнете с десния бутон върху иконата "Старт" и изберете "Система" от падащото меню. Ще стигнете до прозореца, където ще бъде написана същата информация.

система

За да научите основната информация за вашия процесор е много лесно. За да направите това, дори не е необходимо да изтегляте допълнителен софтуер, достатъчно ресурси на системата.