Как да направите екранна снимка на телефона си
Доста често потребителите на мобилни устройства трябва да създадат екранна снимка - екранна снимка на екрана, на който ще бъде заснето това или онова изображение. Производителите на телефони, работещи на Android и iOS, отлично разбират търсенето на тази функция и затова я предоставят по подразбиране, а разработчиците на трети страни предлагат редица допълнителни функции. Всяка от наличните опции, които да използва, всеки решава сам, но днес накратко ще ги разгледаме всички.

Направете екранна снимка на телефона

Как може да се направи екранна снимка зависи от характеристиките на конкретно мобилно устройство и неговата операционна система. Така че в Android, освен възможностите, които са почти универсални за всички смартфони, има и такива, които са заложени директно от производителя или разработчиците на трети страни. Ако говорим за iPhone, разликите са продиктувани от генерирането на ябълковото устройство и наличието или отсъствието на хардуерния бутон Home върху него. Плюс това има алтернативни решения.На следващо място - малко повече подробности за нюансите на създаване на екранна снимка.

андроид

Независимо коя версия на операционната система си Android телефон , първоначално разполага с поне една опция за скрийншот. Същността му се състои в използването на два (а понякога и три, например, на стари смартфони на Samsung и някои устройства на Lenovo) хардуерни (физически) бутони. В допълнение, най-често се предлагат още две опции, които се реализират буквално с чифт плъзгане и натиснете върху екрана на устройството и / или чрез натискане на бутон и избор на подходяща опция.

Така че, за да направите екранна снимка на Android, използвайте един от следните методи:

  • В същото време задръжте хардуерните бутони за захранване ( включване / изключване / рестартиране) и бутона за намаляване на силата на звука ;
  • Спуснете завесата , ако е необходимо, превъртете списъка с елементи, представени в нея, намерете и кликнете върху бутона „Снимка на екрана“ ;
  • Задръжте бутона за захранване, докато се появи менюто, след което изберете „Снимка на екрана“ в него .

Как да направите екранна снимка на телефон с Android
Както беше казано в самото начало на статията, в допълнение към стандартните методи за създаване на екранна снимка, реализирани на ниво операционна система, има много алтернативни решения. И така, в необятната Google Play Store Представени са много приложения от трети разработчици, които често предоставят значително повече функции и функции (например редактиране на получени изображения и бързо копиране / изпращане им). Всичко това е написано в отделна статия на нашия уебсайт.
Снимки на екрана в Google Play Store за Android
Повече подробности: Как да направите екранна снимка на Android

IOS

За разлика от разгледаната по-горе Android мобилна ОС, можете да направите екранна снимка със стандартни инструменти на Apple iPhone само по един начин, поне ако говорим за тези, които първоначално са били налични. За да направите това, трябва да използвате хардуерни контроли, но веднага трябва да се отбележи една важна точка: на iPhone до версия 7 и след него (включително) за тези цели се използват различни бутони. Това е продиктувано от факта, че бутонът Home първо е престанал да бъде механичен, а след това е напълно премахнат. Така че, за да направите екранна снимка на телефона от Apple, имате нужда от следното:

  • iPhone 6S и предишни версии: едновременно задържайте бутоните за захранване и Начало ;
  • iPhone 7 и по-нови: задържайте едновременно бутоните за захранване и увеличаване на силата на звука.

Как да направите екранна снимка на телефон с iPhone
Разбира се, много приложения от трети разработчици също са създадени за устройства с ябълки, които решават подобен проблем и са представени в App Store. В допълнение, има в IOS и уникална функция, която не е налична на устройства с Green Robot, е отдалеченото създаване на скрийншоти на компютър, за което се използва iTools , Последното е по-функционална алтернатива. качи , Повече подробности за всички тези и някои други методи са описани в отделна статия на нашия уебсайт.
Създаване на екранна снимка чрез iTools
Повече подробности: Как да направите екранна снимка на iPhone

заключение

Сега знаете точно как да направите екранна снимка на телефона, независимо коя операционна система е инсталирана на него и кой е нейният производител.