На компютър, на който няколко физически лица имат достъп, в дадена директория може да се съхранява поверителна информация или сервизна информация на конкретен потребител. В този случай, за да няма данни, които се намират там, да бъдат разсекретени или погрешно променени от някого, има смисъл да мислим как да ограничим достъпа до тази папка на други хора. Най-лесният начин да направите това е да зададете парола. Нека да разберем по какъв начин можете да поставите паролата в директорията в Windows 7.

Прочетете още: Как да скриете файл или папка на компютър с Windows 7

Начини за задаване на парола

Можете да защитите директорията в определената операционна система, като използвате специален софтуер за налагане на парола или като използвате архив на приложения. За съжаление няма специални инструменти, специално предназначени за налагане на парола в директорията на операционната система Windows 7. Но в същото време има опция, чрез която можете да правите без софтуер на трета страна, за да решите задачата. Сега нека да разгледаме всички тези методи по-подробно.

Метод 1: Папка за печат на Anvide

Една от най-удобните програми за задаване на парола за директорията е Anvide Seal Folder.

Изтеглете папката Anvide Seal

 1. Стартирайте изтегления инсталационен файл на папката Anvide Seal Folder. На първо място, трябва да изберете езика за инсталиране. Обикновено инсталаторът я избира според настройките на операционната система, така че просто кликнете върху "OK" .
 2. Прозорецът за избор на език, когато инсталирате програмата Anvide Lock Folder

 3. След това се отваря " Shell Wizard" . Кликнете върху Напред .
 4. Добре дошли в помощника за инсталиране на Anvide Lock Folder

 5. Обвивката започва, където трябва да потвърдите съгласието си с текущото лицензионно споразумение на разработчика. Поставете радио бутона в позиция "Приемам условията на споразумението" . Кликнете върху Напред .
 6. Приемете лицензионното споразумение в съветника за заключване на папката Anvide

 7. В новия прозорец трябва да изберете инсталационната директория. Препоръчваме да не променяте този параметър, т.е. да изпълнявате инсталацията в стандартната папка за съхранение на програми. Кликнете върху Напред .
 8. Избиране на инсталационната папка за програмата в Anvide Lock Folder

 9. Следващият прозорец е конфигуриран да създава икона на "Desktop" . Ако искате да го гледате в тази област, просто кликнете върху "Напред" . Ако нямате нужда от този пряк път, първо махнете отметката от квадратчето "Създаване на икона на работния плот" , след което кликнете върху съответния бутон.
 10. Избиране, за да създадете икона на работния плот в съветника за настройка на папката за заключване на Anvide

 11. Процедурата за инсталиране на приложението работи, което отнема много време от вас.
 12. Процедурата за инсталиране на приложението в съветника за инсталиране на папка Lock Anvide

 13. В последния прозорец, ако искате незабавно да активирате приложението, оставете бележка близо до елемента "Start Anvide Seal Folder" . Ако искате да започнете по-късно, премахнете отметката от това поле. Кликнете върху "Завършване" .
 14. Изключване в съветника за настройка на папката за заключване на Anvide

 15. Понякога стартирането по описания по-горе начин през "Помощника за настройка" не е успешно и възникне грешка. Това се дължи на факта, че изпълнимият файл трябва да се изпълнява с административни права. Това може да се направи само като се кликне върху неговия пряк път на "Desktop" .
 16. Стартирайте програмата Anvide Lock Folder чрез прекия път на работния плот в Windows 7

 17. Ще се отвори прозорецът за избор на езика на програмния интерфейс. Кликнете върху флага на страната на опциите, езика, който искате да използвате, когато работите с приложението, и след това кликнете върху зеления отметка в долната част.
 18. Избиране на езика на интерфейса в програмата Anvide Lock Folder

 19. Отваря прозореца за използване на лицензионното споразумение. Той ще бъде на предварително избрания език. Прочетете го и ако сте съгласни, натиснете "приемете" .
 20. Съгласие с лицензионното споразумение в програмата Anvide Lock Folder

 21. След това функционалният интерфейс на приложението Anvide Seal Folder ще бъде пуснат директно. На първо място, трябва да зададете парола, за да влезете в приложението. Необходимо е да направите това, така че неупълномощен потребител да не може да влезе в програмата и да премахне защитата. Затова кликнете върху иконата "Парола за влизане в програмата" . Той се намира в най-лявата страна на лентата с инструменти и изглежда като заключване.
 22. Отидете в прозореца за задаване на паролата за отваряне на приложението чрез иконата на лентата с инструменти в програмата Anvide Lock Folder

 23. Отваря се малък прозорец, в който единственото поле трябва да въведете желаната парола и натиснете "OK" . След това, за да стартирате Anvide Lock Folder, непременно ще трябва да въведете този ключ.
 24. Въвеждане на паролата в прозореца за задаване на парола за отваряне на приложението в програмата Anvide Lock Folder

 25. Назад в главния прозорец на приложението, за да добавите директорията, която трябва да бъде защитена, кликнете върху иконата под формата на знак "+" под името "Добавяне на папка" в лентата с инструменти.
 26. Отидете в прозореца Добавяне на папка чрез иконата на лентата с инструменти в папката Anvide Lock

 27. Отваря се прозорецът за избор на директории. Преминавайки го, изберете директорията, в която искате да зададете паролата. След това кликнете върху зеления отметка в долната част на прозореца.
 28. Избиране на директория в прозореца Добавяне на папка в папката Anvide Lock

 29. Адресът на избраната папка ще се покаже в главния прозорец на Anvide Lock Folder. За да зададете парола за него, изберете този елемент и кликнете върху иконата "Затворен достъп" . Тя изглежда като икона под формата на затворена ключалка на лентата с инструменти.
 30. Отидете до затваряне на достъпа до папката в програмата Anvide Lock Folder

 31. Отваря се прозорец, където в две полета трябва да въведете два пъти паролата, която ще наложите върху избраната директория. След извършване на тази операция кликнете върху "Затваряне на достъпа" .
 32. Въвеждане на парола, за да затворите достъпа до избраната папка в програмата Anvide Lock Folder

 33. След това се отваря диалогов прозорец, който ви пита дали искате да зададете намек за паролата. Настройването на напомняне ще ви позволи да запомните кодовата дума, ако изведнъж я забравите. Ако искате да въведете намек, щракнете върху "Да" .
 34. Отидете на настройката на подканата за парола от диалоговия прозорец в програмата Anvide Lock Folder

 35. В новото поле въведете намек и кликнете върху OK .
 36. Въвеждане на намек за парола в папката Anvide Lock

 37. След това избраната папка ще бъде защитена, както е посочено от наличието на икона под формата на затворена ключалка отляво на нейния адрес в интерфейса на Anvide Lock Folder.
 38. Папката е защитена в програмата Anvide Lock Folder

 39. За да влезете в директорията, трябва да маркирате името на каталога в програмата и да кликнете върху бутона "Споделяне" като отворено заключване на лентата с инструменти. След това се отваря прозорец, в който трябва да въведете предварително зададената парола.

Преминете към премахването на паролата от папката в програмата Anvide Lock Folder

Метод 2: WinRAR

Друга възможност за защита на съдържанието на папката е да я архивирате и да я насложете върху архива на паролите. Това може да стане с помощта на архиватора WinRAR ,

 1. Стартирайте WinRAR. Използвайки вградения файлов мениджър, отидете в директорията на местоположението на папката, която ще съхраните. Изберете този обект. Кликнете върху бутона "Добавяне" в лентата с инструменти.
 2. Отидете при добавяне на папка към архива, като използвате бутона от лентата с инструменти в WinRAR

 3. Отваря прозореца за създаване на архива. Кликнете върху бутона "Задаване на парола ..." в него.
 4. Отворете прозореца за настройка на паролата от настройките Име и архив в програмата WinRAR

 5. Ще се отвори командата за въвеждане на парола. В две полета на този прозорец трябва да въведете един и същ ключов израз един по един, с който ще отворите папката, поставена в архива, защитен с парола. Ако искате допълнително да защитите директорията, проверете опцията "Шифроване на имена на файлове" . Кликнете върху OK .
 6. Въвеждане на ключов израз в прозореца Enter password в WinRAR

 7. Връщайки се в прозореца за настройки на резервното копие, кликнете върху "OK" .
 8. Стартирайте пакета на папката в прозореца за настройка на паролата в програмата WinRAR

 9. След като архивирането завърши, което води до файл с разширение RAR, трябва да изтриете оригиналната папка. Изберете указаната директория и кликнете върху бутона "Изтриване" на лентата с инструменти.
 10. Преминете към изтриването на папка, като използвате бутона от лентата с инструменти в WinRAR

 11. Появява се диалогов прозорец, в който искате да потвърдите намерението си да изтриете папката, като кликнете върху бутона "Да" . Каталогът ще бъде преместен в кошчето . За да се гарантира пълна конфиденциалност, не забравяйте да го почистите.
 12. Потвърждение за изтриване на папка в WinRAR

 13. Сега, за да отворите защитения с парола архив, който съдържа папката с данните, трябва да щракнете двукратно върху него с левия бутон на мишката ( LMB ). Ще се покаже формулярът за въвеждане на паролата, където ще въведете израза на ключовете и щракнете върху бутона "OK" .

Отваряне на защитен с парола архив в WinRAR

Метод 3: Създаване на файл с BAT

Можете също така да защитите папката в Windows 7, без да използвате програми на трети страни. Тази задача може да се извърши чрез създаване на файл с разширение за BAT в стандартния Notepad на посочената операционна система.

 1. На първо място, трябва да стартирате Notepad. Кликнете върху бутона Старт . След това изберете "Всички програми" .
 2. Отворете всички програми от менюто "Старт" в Windows 7

 3. Придвижете се до папката "Стандарт" .
 4. Отворете папката Стандарт от менюто "Старт" в Windows 7

 5. Отваря се списък с различни програми и помощни програми. Изберете името "Бележник" .
 6. Стартирайте Notepad в стандартната папка от менюто "Старт" в Windows 7

 7. Бележникът работи. Поставете следния код в прозореца на това приложение:

  cls
  @ECHO OFF
  title Secret folder
  if EXIST "Secret" goto DOSTUP
  if NOT EXIST Papka goto RASBLOK
  ren Papka "Secret"
  attrib +h +s "Secret"
  echo Folder locked
  goto End
  :DOSTUP
  echo Vvedite cod, chtoby otcryt catalog
  set/p "pass=>"
  if NOT %pass%== secretnyj-cod goto PAROL
  attrib -h -s "Secret"
  ren "Secret" Papka
  echo Catalog uspeshno otkryt
  goto End
  :PAROL
  echo Nevernyj cod
  goto end
  :RASBLOK
  md Papka
  echo Catalog uspeshno sozdan
  goto End
  :End

  Вместо израза "secretnyj-cod", въведете кодовия израз, който искате да инсталирате в тайната папка. Важно е да не го използвате, когато влизате в пространства.

 8. Скрипт текст в Notepad в Windows 7

 9. След това кликнете върху "Файл" в Notepad и кликнете върху "Запазване като ..." .
 10. Преместване, за да запазите кода в отделен файл в Notepad в Windows 7

 11. Отваря се прозорецът за запис. Отворете директорията, в която възнамерявате да създадете папката, защитена с парола. В полето "Тип файл" вместо опцията "Текстови файлове" изберете "Всички файлове" . В полето "Кодиране" изберете "ANSI" от падащия списък. В полето "Име на файл" въведете име. Основното условие е, че той завършва със следващото разширение - ".bat" . Кликнете върху "Запазване" .
 12. Съхраняване на файл с разширението BAT в прозореца за запис на файлове в Notepad в Windows 7

 13. Сега използвайте "Explorer", за да преминете към директорията, където сте поставили файла с разширението BAT. Кликнете върху него LMC .
 14. Пускане на файла BAT в Windows Explorer 7

 15. В същата директория като файла се създава директория, наречена "Papka" . Кликнете върху обекта BAT отново.
 16. Рестартиране на файла BAT в Windows Explorer 7

 17. След това името на създадената по-рано папка се променя на името "Secret" и след няколко секунди автоматично изчезва. Направете още едно кликване върху файла.
 18. Третото стартиране на файла BAT в Explorer в Windows 7

 19. Отваря се конзолата, в която можете да видите вписването: "Вдъхновена треска, отворен каталог" . Тук трябва да въведете кодовата дума, която сте записали преди това в файла BAT. След това кликнете върху Enter .
 20. Въвеждане на таен код в конзолата в Windows 7

 21. Ако въведете грешна парола, конзолата се затваря и трябва отново да кликнете върху файла BAT, за да го рестартирате. Ако кодът е въведен правилно, папката ще се покаже отново.
 22. Папката се показва в Windows 7

 23. Сега копирайте в тази директория съдържанието или информацията, която искате да откраднат, разбира се, след това го извадете от първоначалното му местоположение. След това скрийте папката с друго кликване върху файла BAT. Как да покажете отново директорията, за да получите достъп до съхраняваната там информация, вече е казано по-горе.

Както можете да видите, има доста широк спектър от възможности за осигуряване на папка в Windows 7. За тази цел можете да използвате редица програми, специално проектирани за посочените цели, да използвате криптиращи архиватори на данни или да създадете файл с BAT с подходящ код.