Windows.old е специална директория, която се появява на системното устройство или дял след смяната на операционната система с друга или по-нова версия. Той съдържа всички данни на системата "Windows". Това се прави така, че потребителят може да извърши "връщане назад" на предишната версия. Тази статия ще бъде посветена на това дали можете да изтриете такава папка и как да я направите.

Деинсталиране на Windows.old

Една директория със стари данни може да заема важно място на твърдия диск - до 10 GB. Има естествено желание да се освободи това пространство за други файлове и задачи. Това важи особено за собствениците на малки SSD устройства, на които в допълнение към системата са инсталирани програми или игри.

Ако погледнем напред, можем да кажем, че не всички файлове, съдържащи се в папката, могат да бъдат изтрити по обичайния начин. Ето два примера с различни версии на Windows.

Вариант 1: Windows 7

В папката "седем" може да се появи при превключване към друго издание, например от Professional до Ultimate. Има няколко начина за изтриване на директорията:

 • Системна помощ "Disk Cleanup" , в която има функция за изчистване на файлове от предишната версия.

  Премахване на старата папка в Windows, използвайки системната програма в Windows 7

 • Премахване от "командния ред" от името на администратора.

  Премахване на старата папка на Windows от командния ред в Windows 7

  Прочетете повече: Как да изтриете папката "Windows.old" в Windows 7

След като изтриете папка, препоръчваме да дефрагментирате устройството, на което е разположен, за да оптимизирате освободеното място (в случая на твърдия диск, препоръката за SSD не е от значение).

Прочетете повече:
Всичко, което трябва да знаете за дефрагментирането на твърдия диск
Как да дефрагментирам диска Windows 7 , Windows 8 , Windows 10

Вариант 2: Windows 10

"Десет", с цялата си модерност, с функционалност, недалеч от старата Win 7 и все още "твърди" хапчета, пише стари издания на OS. Най-често това се случва, когато актуализирате Win 7 или 8-10. Можете да изтриете тази папка, но в случай, че не възнамерявате да се върнете към стария "Windows". Важно е да знаете, че всички файлове, съдържащи се в него, "живеят" на компютъра точно за един месец, след което те безопасно изчезват.

Начините за почистване на мястото са същите като в "Седем":

 • Стандартните инструменти са " Почистване на диска" или " Команден прозорец" .

  Премахване на старата папка на Windows чрез стандартни инструменти за Windows 10

 • Използване на програмата CCleaner , в която има специална функция за премахване на старата инсталация на операционната система.

  Премахване на старата папка в Windows, използвайки CCleaner на Windows 10

Прочетете повече: Как да премахнете Windows.old на Windows 10

Както можете да видите, няма нищо сложно за премахване на излишната, доста тъпа директория от системния диск. Можете да го махнете и дори да се нуждаете от него, но само ако новото издание ви подхожда, и няма желание да "върнете всичко както беше".