Много от потребителите на програмата Excel се сблъскват с въпроса за заместването на точките със запетаи в таблицата. Това най-често се дължи на факта, че в англоезичните държави е обичайно да се разделят десетичните фракции от цяло число с точка и имаме запетая. Най-лошото от всичко е, че номерата с точка не се възприемат в руски език на Excel като цифров формат. Ето защо това направление на заместването е толкова важно. Нека да разберем как да променим точките в запетаи в програмата Microsoft Excel по различни начини.

Методи за промяна на точка до запетая

Има няколко доказани начина да промените точката на запетая в програмата Excel. Някои от тях са напълно разрешени с помощта на функционалността на това приложение, а други изискват използването на програми на трети страни.

Метод 1: Намерете и подменете инструмента

Най-лесният начин да замените точките със запетаи е да се възползвате от възможностите, предоставени от инструмента "Намери и замени" . Но и с него трябва да внимавате. В края на краищата, ако го използвате неправилно, всички точки на листа ще бъдат заменени, дори и в местата, където те наистина са необходими, например в дати. Ето защо е необходимо да използвате този метод внимателно.

 1. В раздела "Начало" в групата "Редактиране" на лентата кликнете върху бутона "Намиране и подчертаване" . В менюто, което се показва, кликнете върху "Замяна" .
 2. Отидете на подмяната в Microsoft Excel

 3. Отваря се прозорецът Find and Replace . В полето "Намери" въведете точката (.). В полето "Replace" - знака за запетая (,). Кликнете върху бутона "Опции" .
 4. Отворете опциите за замяна в Microsoft Excel

 5. Допълнителни опции за търсене и замяна са налични. Противоположно на параметъра "Замени с ..." кликнете върху бутона "Форматиране" .
 6. Отворете формат за замяна в Microsoft Excel

 7. Отваря се прозорец, в който можем незабавно да зададем формата на променената клетка, каквото и да е било преди. В нашия случай основното е да зададете формата на цифровите данни. В раздела "Номер" сред набор от цифрови формати изберете елемента "Цифров" . Кликнете върху бутона "OK" .
 8. Форматиране в Microsoft Excel

 9. След като се върнахме в прозореца "Намери и замени" , изберете целия диапазон от клетки в листа, където ще трябва да замените точката с запетая. Това е много важно, защото ако не изберете обхват, замяната ще се появи в целия лист, което не винаги е необходимо. След това кликнете върху бутона "Замяна на всички" .

Изпълнете подмяна в Microsoft Excel

Както можете да видите, замяната е успешна.

Замяната е завършена в Microsoft Excel

Урокът: заместване на символи в Excel

Метод 2: използвайте функцията SUBMIT

Друга опция за замяна на точка с запетая е да използвате функцията SUBSTITUTE. Въпреки това, когато използвате тази функция, замяната не е в оригиналните клетки, но се показва в отделна колона.

 1. Изберете клетката, която ще стане първата колона в колоната за показване на променените данни. Кликнете върху бутона "Вмъкване на функция" , който се намира отляво от местоположението на функционалната линия.
 2. Отидете в съветника за функции в Microsoft Excel

 3. Стартира съветникът за функции. В списъка, който се показва в отворения прозорец, търсим функцията SUBSTITUTE . Изберете го и кликнете върху бутона "OK" .
 4. Избиране на функцията SUBSECT в Microsoft Excel

 5. Прозорецът за функционални аргументи е активиран. В полето "Текст" трябва да въведете координатите на първата клетка на колоната, където се намират номерата с точките. Това може да стане просто като изберете тази клетка на листа с мишката. В полето "Star_text" въведете период (.). В полето "New_text" поставяме запетая (,). Полето "Entry_Number" не е необходимо. Самата функция ще има този шаблон: "= SUBSTRATE (клетъчен адрес;"; ";", ")" . Кликнете върху бутона "OK" .
 6. Аргументи на функцията SUBSECT в Microsoft Excel

 7. Както можете да видите, в новата клетка номерът вече има запетая вместо период. Сега трябва да направим подобна операция за всички останали клетки в колоната. Разбира се, не е нужно да въвеждате функция за всеки номер, има много по-бърз начин за извършване на преобразуването. Обръщаме се към десния долен край на клетката, който съдържа преобразуваните данни. Появява се дръжката за пълнене. Задръжте левия бутон на мишката, плъзнете го до долната граница на областта, съдържаща данните, които искате да преобразувате.
 8. Копиране на функцията SUBSECT в Microsoft Excel

 9. Сега трябва да присвоим формат на числата към клетките. Изберете цялата област на конвертираните данни. На лентата в раздела "Начало" търсим полето "Брой" . В падащия списък променете формата на цифров.

Задаване на цифров формат в Microsoft Excel

Това завършва трансформацията на данните.

Метод 3: Прилагане на макроса

Можете също да замените точка с запетая в Excel с макрос.

 1. На първо място, трябва активирайте макроси и раздела "Разработчик" , ако нямате такива.
 2. Активиране на макроси в Microsoft Excel

 3. Отидете в раздела "Програмист" .
 4. Отворете менюто за програмисти в Microsoft Excel

 5. Кликнете върху бутона "Visual Basic" .
 6. Отидете на Visual Basic в Microsoft Excel

 7. В отворения прозорец на редактора вмъкваме следния код:

  Sub Макрос_замены_точки_на_запятую()
  Selection.Replace What:=".", Replacement:=","
  End Sub

  Затворете редактора.

 8. Вмъкване на код в Microsoft Excel

 9. Изберете областта от клетки в листа, който искате да конвертирате. В раздела "Програмист" кликнете върху бутона "Макроси" .
 10. Отворете макроси в Microsoft Excel

 11. Отвореният прозорец съдържа списък с макроси. Изберете от списъка "Макро замяна на запетаи в точки" . Кликнете върху бутона "Пусни" .

Отидете на изпълнението на макроса в Microsoft Excel

След това точките се преобразуват в запетаи в избрания диапазон от клетки.

Моля, обърнете внимание! Много внимателно прилагайте този метод. Последствията от това макро действие са необратими, затова изберете само клетките, за които искате да го приложите.

Урокът: как да създадете макрос в Microsoft Excel

Метод 4: Използвайте Notepad

Следният метод включва копиране на данни в стандартния текстов редактор на Windows на Notepad и промяната им в тази програма.

 1. Изберете областта на клетките в Excel, в която искате да замените точката с запетая. Щракнете с десния бутон на мишката. В контекстното меню изберете елемента "Копирай" .
 2. Копиране на данни в Microsoft Excel

 3. Отваряне на Notepad. Кликваме с десния бутон на мишката, а в появяващия се списък кликнете върху елемента "Поставяне" .
 4. Вмъкнете в Notepad

 5. Кликнете върху елемента от менюто "Редактиране" . В списъка, който се показва, изберете "Замяна" . Или можете просто да въведете Ctrl + H на клавиатурата.
 6. Замяна в Notepad

 7. Отваря се прозорецът за търсене и замяна. В полето "Какво" поставяме период. В полето "Какво" е запетая. Кликнете върху бутона "Замяна на всички" .
 8. Подмяна на Notepad в програмата

 9. Изберете променените данни в Notepad. Кликнете с десен бутон и изберете "Copy" от списъка. Или натиснете Ctrl + C на клавиатурата.
 10. Копие на бележника

 11. Връщаме се в Excel. Изберете диапазона от клетки, където искате да замените стойностите. Кликнете с десния бутон върху него. В показаното меню в раздел "Параметри на вмъкване" кликваме върху бутона "Запиши само текста" . Или натиснете Ctrl + V.
 12. Вмъкване на данни в Microsoft Excel

 13. За целия диапазон от клетки задайте цифров формат по същия начин, както преди.

Форматиране в Microsoft Excel

Метод 5: Промяна на настройките на Excel

Като един от начините за преобразуване на точки в запетаи, можете да използвате настройките за промяна на програмата Excel.

 1. Отворете раздела "Файл" .
 2. Отворете раздела Файл в Microsoft Excel

 3. Изберете секцията "Опции" .
 4. Отидете на опциите в Microsoft Excel

 5. Отидете на "Още" .
 6. Отворете Разширени настройки в Microsoft Excel

 7. В секцията с настройки "Редактиране на параметрите" премахнете отметката от "Използване на системните разделители" . В активираното поле "Делител на цяло число и частична част" поставяме точка. Кликнете върху бутона "OK" .
 8. Промяна на настройките в Microsoft Excel

 9. Но данните няма да се променят сами по себе си. Копирайте ги в Notepad и ги поставете на същото място по обичайния начин.
 10. Данни в Notepad в Microsoft Excel

 11. След приключване на операцията се препоръчва да върнете настройките по подразбиране на Excel.

Връщане към настройките по подразбиране в Microsoft Excel

Метод 6: Промяна на системните настройки

Този метод е подобен на предишния. Само този път не променяме настройките на Excel. Системна настройка на Windows.

 1. Чрез менюто "Старт" влизаме в "Контролен панел" .
 2. Отидете в контролния панел

 3. В контролния панел отидете на раздела "Часовник, език и регион" .
 4. Отворете секцията Часовник в Microsoft Excel

 5. Обръщаме се към подраздел "Езикови и регионални стандарти" .
 6. Отидете на подраздел Език и регионални стандарти в Microsoft Excel

 7. В отворения прозорец в раздела "Формати" кликнете върху бутона "Разширени настройки" .
 8. Отидете на разширени опции в Microsoft Excel

 9. В полето "Цифров и частичен сепаратор" променете запетаята в период. Кликнете върху бутона "OK" .
 10. Промяна на системните настройки на Windows

 11. Ние копираме данните чрез Notepad в Excel.
 12. Вмъкване в Microsoft Excel

 13. Връщане на предишните настройки на Windows.

Връщане към предишни настройки на Windows

Последната точка е много важна. Ако не го изпълнявате, тогава не можете да изпълнявате обичайните аритметични операции с преобразуваните данни. Освен това други програми, инсталирани на компютъра, също могат да работят неправилно.

Както можете да видите, има няколко начина за замяна на точка с запетая в Microsoft Excel. Разбира се, повечето потребители предпочитат да използват най-лесния и удобен инструмент "Намери и замени" за тази процедура. Но, за съжаление, в някои случаи не може правилно да конвертира данните. Тогава други възможности за решаване на проблема могат да дойдат на помощ.