Вече имаме уебсайт материал за преглед на производителността на дънната платка , това е доста общо, така че в днешната статия искаме да разработим по-подробно диагностицирането на възможните проблеми с борда.

Ние извършваме диагностика на дънната платка

Необходимостта да се провери борда се появява, когато се подозира неизправност и основните са изброени съответната статия следователно няма да ги разгледаме, ще се съсредоточим само върху метода на проверка.

Всички следващи процедури трябва да се извършват само след разглобяване на системния модул. Някои методи ще трябва да свържат борда с електричество, затова ви напомняме за важността на спазването на правилата за безопасност. Диагностиката на дънната платка включва проверка на захранването, съединители и съединители, както и проверка за дефекти и проверка на настройките на BIOS.

Етап 1: Мощност

При диагностицирането на дънни платки е важно да се прави разлика между понятието "включване" и "стартиране". Дънната платка се включва, когато обикновено се захранва. Стартира, когато вграденият високоговорител даде сигнал и на свързания монитор се появи изображение. Следователно, първото нещо, което трябва да проверите, е дали електроенергията върви изцяло на дънната платка. Да се ​​определи това е съвсем проста.

 1. Изключете всички периферни устройства и карти от системната диаграма, като оставите само процесора, охладителя на процесора и захранващия блок, които трябва да са в действие.

  Вижте също: Как да проверите захранването без да се свързвате с таблото

 2. Опитайте се да включите борда. Ако светодиодите са включени и охладителят се върти, преминете към Стъпка 2. В противен случай прочетете.

Ако дънната платка не показва признаци на живот, проблемът най-вероятно е някъде в електрическата верига. Първото нещо, което трябва да проверите, е съединителите за захранване. Проверете конекторите за признаци на повреда, окисляване или замърсяване. След това отидете на кондензаторите и резервната батерия на BIOS. При наличие на дефекти (подуване или окисляване) елементът трябва да се смени.

В някои случаи включването изглежда се случва, но след няколко секунди захранването спира. Това означава, че дънната платка е късо съединение в случая на системния блок. Причината за такава късо съединение е, че закрепващите винтове пресичат платката твърде плътно към корпуса или липсват картонени или гумени изолационни уплътнения между винта, кутията и веригата.
Изолационни шайби за винтове за монтаж на дънната платка

В някои случаи източникът на проблема може да е повреден бутони Power и Reset. Подробностите за проблема и методите за справяне с него са разгледани в статията по-долу.

урок: Как да включите дъската без бутон

Етап 2: Стартиране

Уверете се, че захранването на таблото се захранва нормално, трябва да проверите дали той се стартира.

 1. Уверете се, че към него са свързани само процесора, охладителят и захранването.
 2. Свържете платката към мрежата и я включете. На този етап бордът ще сигнализира за липсата на други необходими компоненти (RAM и видео карта). Подобно поведение може да се счита за норма в тази ситуация.
 3. Сигналите на борда за отсъствието на компоненти или неизправности с тях се наричат ​​POST-кодове, те се подават чрез високоговорителя или специални управляващи диоди. Въпреки това някои производители в сегмента на дънната платка спестяват, като премахват двата диода и говорителя. За такива случаи има специални POST-карти, които обсъждахме в статията за основните проблеми на дънните платки.

Проблеми, които могат да възникнат по време на стартовата фаза, включват неизправности с процесора или физическа повреда на южните или северните мостове на борда. Проверете ги много лесно.

 1. Изключете платката и извадете охладителя от процесора.
 2. Включете борда и донесете ръката си на процесора. Ако са минали няколко минути и процесорът не генерира топлина - то или не е успешно, или е свързано неправилно.
 3. По същия начин проверете южния мост - това е най-големият чип на дъската, често покрит с радиатор. Приблизителното местоположение на южния мост е показано на изображението по-долу.
  Southbridge на дънната платка на компютъра
  Тук ситуацията е точно обратното на процесора: силното нагряване на тези елементи показва неизправност. По принцип мостът не може да бъде заменен и трябва да смените целия борд.

В случай че няма проблеми със стартирането на борда, преминете към следващия етап на потвърждаване.

Етап 3: Конектори и периферни устройства

Както показва практиката, най-честата причина за проблемите е повреден хардуер. Методът за определяне на виновника е съвсем прост.

 1. Свържете периферните устройства към платката в този ред (като запомните да изключите и включите бордовото табло - "горещата" връзка може да повреди и двата компонента!):
  • RAM;
  • Видеокарти;
  • Звукова карта;
  • Външна мрежова карта;
  • Твърд диск;
  • Магнитни и оптични дискови устройства;
  • Външни периферни устройства (мишка, клавиатура).

  Ако използвате POST карта, първо я свържете със свободен PCI слот.

 2. На един от етапите борда ще сигнализира за неизправност с вградените инструменти или данни на дисплея на диагностичната карта. Списък на POST кодовете за всеки производител на дънната платка може да бъде намерен в интернет.
 3. Използвайки диагностични данни, определете кое устройство причинява неизправността.

В допълнение към директно свързаните хардуерни компоненти, проблемите могат да бъдат причинени от проблеми със съответните конектори на дънната платка. Те трябва да бъдат инспектирани и, в случай на проблеми, да бъдат сменени или да се свържете със сервизния център.

На този етап има проблеми и с настройките на BIOS - например неправилен зареждащ носител е инсталиран или системата не може да го определи. В този случай картата POST и показва нейната полезност - от информацията, която се показва на нея, можете да разберете точно каква настройка причинява неуспех. Всички проблеми с параметрите на BIOS са най-лесни за отстраняване, като зададете отново настройките.

Повече подробности: Нулиране на настройките на BIOS

При тази диагноза дънната платка може да се счита за завършена.

заключение

И накрая, искаме да ви напомним важността на своевременното поддържане на системата на дънната платка и нейните компоненти - чрез редовно почистване на компютъра от прах и инспектиране на неговите елементи значително намалявате риска от неизправности.