Както всеки друг компонент на компютъра, дънната платка също е обект на повреди и неизправности. В статията по-долу препоръчваме да се запознаете с най-често срещаните грешки и методи за тяхното премахване.

Предлага дънна платка за диагностика

Вече имаме материал на сайта, който обсъжда как да изпробваме неговата ефективност.

Повече подробности: Проверете борда за наличие на откази

Към информацията, изложена в тази статия, добавяме следното. Не всички производители вграждат диагностика в дънната платка за диагностика, като например диоди за управление или звукови сигнали. Ако имате подозрения за проблем, трябва да потърсите източника на проблема "по око", което увеличава вероятността от грешка. Но има и друг начин - да закупите специална POST-карта - средство за проверка на дънната платка, която е свързана с подходящ слот на дънната платка, като правило от типа PCI. Тази карта изглежда така.

Примерна POST карта за отстраняване на проблеми с дънната платка

Той има дисплей за показване на кодове за грешка и / или високоговорител, които или заместват вградените инструменти, или значително опростяват диагностиката при липса на система POST. Тези карти са евтини, така че точката за придобиване е доста голяма.

Списък на основните проблеми

Преди да започнем да описваме недостатъците и възможностите за премахване на тях, ние отбелязваме важна точка. За да премахнете влиянието на външни фактори, първо трябва да изключите всички периферни устройства от таблото, като оставите само процесора, охладителя, ако има такъв, и захранването. Последното трябва очевидно да работи, точността на диагнозата зависи от него. Можете да проверите производителността на захранващия блок съгласно инструкциите по-долу. След тези процедури можете да започнете да проверявате дънната платка.

Повече подробности: Стартирайте захранването без дънна платка

Проблеми с електрическата верига
Една от най-честите неизправности е повредата на компонентите на електрическата верига на дънната платка - проводящи пътища и / или кондензатори. Знак за такава неизправност: бордът сигнализира за повреда на една от картите (видео, звук или мрежа), но този компонент функционира правилно. Справянето с повреда на електроенергия у дома не е лесно, но ако имате основни умения с мултицет и спойка, можете да опитате следното.

  1. Изключете компютъра от електрическия контакт.
  2. Използвайте мултицет, проверете всички подозрителни елементи. Освен това проверете визуална проверка на компонентите.
  3. Като правило основният източник на проблема е подут кондензатор или дори няколко. Те трябва да бъдат заменени: vypayat стари и спойка нови. Процедурата не е проста и изисква хирургическа точност. Ако не сте уверени във вашите способности, по-добре е да поверите манипулациите на специалист.

В повечето случаи сериозно увреждане на проводящите елементи не може да бъде поправено и ще бъде най-лесно да се замени дънната платка.

Повреда на бутона за захранване
Също така често срещан проблем. Основният симптом: натиснаха бутона, но дъската изобщо не реагира. Можете да научите повече за този проблем и възможностите за справяне с него от отделна статия.

Повече подробности: Как да активирате дънната платка без бутон

Повреда на слот за PCI слот или RAM

Този вид проблем е много лесен за диагностициране: свържете работна карта или RAM лента към подозрителния съединител и стартирайте платката. Кодът на POST ще сигнализира за проблем с свързания компонент, въпреки че е известно, че е работещ. За да се определи този вид провал е почти невъзможно - борда трябва да се промени.

Проблем с HDD конектора

Как проблемите с твърдия диск могат да повлияят на дънната платка, описани в тази статия. Ако връзката с друг компютър е потвърдила функционалността на твърдия диск, най-вероятно съответният съединител на дънната платка е неуспешен. За съжаление, това пристанище е трудно да се замени, така че най-доброто решение би било да се замени целия борд. Като временно решение можете да използвате SSD или да направите външния твърд диск.

Повече подробности: Как да направите външно устройство от твърдия диск

Проблеми с процесора

Може би един от най-сериозните проблеми, които могат да се срещнат. Да се ​​диагностицира този проблем е съвсем проста. Извадете охладителя от процесора и го свържете към мрежата. Включете го и вкарайте ръката си в процесора. Ако остане студено, най-вероятно проблемът е в гнездото или в самия процесор, или в проблеми със захранването. В някои случаи причината за проблема може да е несъвместимостта на процесора и борда, затова прочетете статията по-долу, за да разберете със сигурност. Освен това препоръчваме да прочетете инструкциите за инсталиране на процесорите.

Повече подробности:
Избираме дънната платка за процесора
Инсталирайте процесора на дънната платка

Понякога може да се реши проблемът с несъвместимостта на процесора и дънната платка BIOS актуализация ,

Повредените портове свързват периферни устройства
Последната често срещана причина за проблема е неизправността на един или повече съединители, към които са свързани външни устройства (LPT, PS / 2, COM, FireWire, USB). Най-лесният начин да идентифицирате този тип проблем е да свържете правилно функциониращо устройство с подозрителен порт. Ако няма връзка с връзката, портът определено не работи. Проблемните конектори могат да бъдат заменени - сами, ако имате определени умения или се свържете със сервизен център. В някои случаи замяната може да е неефективна, така че бъдете готови да закупите нова дъска.

заключение

Така че завършихме кратка проверка на основните недостатъци на дънната платка. Като резюме, ви напомняме - ако не сте уверени във вашите способности, по-добре е да поверите обслужването на системните компоненти на специалисти.