USB устройство или просто флаш устройство за днес е незаменим атрибут на нашия живот. Купувайки го, всеки от нас иска да продължи по-дълго. Но най-често купувачът обръща внимание на цената и външния си вид и рядко се интересува от техническите си характеристики.

Как да изберем USB флаш устройство

За правилния избор на устройството трябва да следвате следните критерии:

 • производител;
 • цел на употреба;
 • контейнер;
 • скорост на четене / запис;
 • защита на конекторите;
 • външен вид;
 • функции.

Ние ще анализираме характеристиките на всеки от тях поотделно.

Критерий 1: Производител

Всеки купувач има своята гледна точка относно коя фирма е лидер сред производителите на подвижни устройства. Но да се разчита само на марката във всеки случай не си заслужава. Разбира се, повечето популярни компании, които произвеждат медии, могат да се похвалят с качествени продукти. Производителите, изпитани по време, със сигурност заслужават голямо доверие. Чрез закупуване на флаш устройство на такава компания вероятността, че ще продължи по-дълго, се увеличава.

Сред разнообразието от продукти от тази категория, най-популярните и надеждни производители са Kingston, Adata, Transcend. Предимството им е, че те предлагат широк спектър от модели с различни ценови политики.

Обратно, често купувачите са скептични за китайските флаш устройства. Всъщност, поради лекотата на аксесоарите и лошото качество на запояване, те бързо се провалят. Ето кратка информация за някои популярни компании:

 1. A-данни . Флаш дисковете на тази компания се оказаха положителни. Фирмата предлага изчерпателен избор на флаш дискове и на официалната си страница дава пълно описание на произведените стоки. Там по-специално се посочва скоростта на четене и писане, както и моделът на използваните контролери и чипове. Това представлява както високоскоростни модели с USB 3.0 (говорим за най-бързо USB флаш устройство DashDrive Elite UE700), така и по-лесно USB 2.0 решение с чипове с един чип.

  Официален сайт A-данни

 2. Официален страница на Adata

 3. Kingston е най-популярният производител на устройства с памет. Флаш карта Kingston DataTraveler - това е най-яркият представител на тази марка. Няколко милиона потребители успешно използват услугите на flash drives DataTraveler в ежедневието си. За големи компании компанията предлага криптирани устройства, които надеждно защитават данните. И напълно нов - кара Windows To Go. Технологията, използвана в тези флаш устройства, помага на ИТ администраторите в Windows 8 Enterprise да осигурят сигурен достъп до корпоративни вътрешни данни.

  Фирмата Kingston непрекъснато предоставя подробна информация за своите устройства на официалния сайт. Този производител има различни модели, така че за бюджетни типове те не показват скорост, но просто пишат Standart. В моделите c USB3.0 се използват такива модерни контролери като Phison и Skymedia. Фактът, че производството на Kingston непрекъснато се подобрява, показва, че всеки модел се освобождава във времето с нови чипове с памет.

  Официален сайт на Кингстън

 4. Официален страница на Кингстън

 5. Transcend е популярна компания в Русия. Тя с право се смята за надежден производител. Тази компания е лидер на пазара в Тайван за производството на модули памет. Производителят оценява своя имидж и има безупречна репутация. Продуктите й отговарят на изискванията на ISO 9001. Тази компания е първата, която дава "гаранция за цял живот" за своите стоки. Разумната цена и максималната услуга привличат купувачите.

Тези компании са най-популярни по мнение на потребителите. За да разберем това, бяха проучени форуми и социални мрежи. Във всеки случай, закупувайки USB-устройства на добре познати марки, ще бъдете спокойни за качеството на стоките и за точността на декларираните характеристики.

Не купувайте флаш устройства от съмнителни компании!

Прочетете още: Създаване на стартиращо USB флаш устройство с Kaspersky Rescue Disk 10

Критерий 2: Капацитет на задвижването

Както знаете, размерът на флаш паметта се измерва в гигабайти. Най-често капацитетът на флаш-паметта се показва на кутията или опаковката. Често, когато купуват хора, ръководени от принципа "по-добре е повече". И ако средствата позволяват, те придобиват устройство за съхранение с по-голям капацитет. Но ако това не е необходимо, тогава този въпрос трябва да бъде разгледан по-конструктивно. Това ще помогне на следните препоръки:

 1. Количеството на подменяем носител под 4 GB е подходящо за съхраняване на обикновени текстови файлове.
 2. Устройства с капацитет от 4 до 16 GB - най-оптималната опция. За да съхранявате филми или дистрибуции на операционни системи, по-добре е да закупите устройство с размер от 8 GB или повече.
 3. Дисковете над 16 GB вече се продават на по-висока цена. Така че обемът на флаш дисковете от 128 GB в ценовия диапазон е сравним с външен твърд диск с капацитет 1 TB. Устройствата с USB с капацитет над 32 GB не поддържат FAT32, така че не винаги е препоръчително да купувате такова USB флаш устройство.

Също така трябва да се помни, че действителното количество USB хранилище винаги е малко по-малко от посочената сума. Това се дължи на факта, че няколко килобайта са заети със служебна информация. За да разберете истинския размер на флаш устройството, направете следното:

 • отворете прозореца "Този компютър" ;
 • кликнете върху стилуса с USB флаш памет с десния бутон на мишката;
 • изберете елемента от менюто "Свойства" .

Освен това новото USB устройство може да съдържа допълнителен софтуер.
Определяне на реалния размер на флаш устройство

Прочетете още: Инструкции за създаване на USB флаш устройство с много багаж

Критерий 3: Работна скорост

Скоростта на обмен на данни се характеризира с три параметъра:

 • интерфейсна връзка;
 • скорост на четене;
 • скоростта на записване.

Устройството за измерване на скоростта на флаш устройството е мегабайта в секунда - колко са записани за зададеното време. Скоростта на четене на сменяемо устройство е винаги по-висока от скоростта на запис. Следователно, ако закупеното устройство ще бъде използвано за файлове с малък размер, можете да закупите бюджетен модел. Той чете до 15 MB / s и пише до 8 MB / s. По-универсални са флаш устройствата със скорост на четене от 20 до 25 MB / s и запис от 10 до 15 MB / s. Такива устройства са подходящи за повечето задачи. Flash дисковете с висока скорост са по-привлекателни за работа, но също така струват повече.

За съжаление, информацията за скоростта на закупеното устройство не винаги присъства на опаковката. Следователно е трудно да се направи оценка на производителността на устройството предварително. Въпреки че някои компании за високоскоростни флаш памети показват специален рейтинг от 200x на пакети. Това означава, че такова устройство може да работи със скорост от 30 MB / s. Също така, наличието на опаковката на надпис като "Hi-Speed" показва, че флаш устройството е бързо.
Съвременна флаш памет
Интерфейсът за предаване на данни е технологията на взаимодействие на USB-устройство с компютър. Компютърното устройство може да има следния интерфейс:

 1. USB 2.0. Скоростта на такова устройство може да достигне 60 MB / s. В действителност тази скорост е много по-ниска. Предимството на този интерфейс е неговият малък товар върху компютърното оборудване.
 2. USB 3.0. Това е сравнително нов тип, предназначен специално за ускоряване на обмена на данни. Модерното флаш устройство с такъв интерфейс може да има скорост от 640 MB / s. За да закупите модел с този интерфейс, трябва да разберете, че за пълното му функциониране имате нужда от компютър, който поддържа USB 3.0.

Можете да разберете скоростта на обмена на данни на определен модел на официалния сайт на производителя. Ако моделът е с висока скорост, скоростта му ще бъде точно определена, а ако е стандартна , тогава това е стандартен модел със стандартна скорост. Скоростта на флаш устройството зависи от модела на инсталирания контролер и типа на паметта. При прости образци се използва MLC, TLC или TLC-DDR памет. За високоскоростни видове се използва DDR-MLC или SLC-памет.

Високоскоростните носители за съхранение несъмнено поддържат интерфейс 3.0. и операцията за четене се извършва със скорост до 260 MB / s. Като имате такъв диск, можете да изтеглите цял филм за него след няколко секунди.

Производителите постоянно подобряват своите продукти. И след определен период от време, същият модел на флаш устройството съдържа и други компоненти. Ето защо, ако искате да закупите скъпо USB устройство, трябва да намерите правилно информация за него, като се съсредоточите върху датата на покупката.

Полезно е да се запознаете с резултатите от тестването на флаш устройства на различни производители на сайта usbflashspeed.com , Тук можете също да видите резултатите от последните тестове.
Уебсайт с тестове
Да предположим, че сте закупили USB памет с голямо количество памет за запис на филми. Но ако скоростта на тази среда е ниска, тогава тя ще работи бавно. Ето защо, когато купувате този критерий, трябва да поемете отговорност отговорно.

Критерий 4: Тяло (външен вид)

Когато избирате флаш устройство, трябва да обърнете внимание на неговия случай, ако е по-конкретно, а след това на следните характеристики:

 • размер;
 • форма;
 • материал.

Флаш устройствата се предлагат в различни размери. Може би е по-добре да имате средно флаш устройство, защото малко нещо е лесно да се загуби и не винаги е удобно да вмъкнете голяма в конектора на компютъра. Ако устройството има неправилна форма, ще има проблеми при свързването с устройството в съседния слот - те могат просто да се намесват помежду си.

Случаят на флаш устройството може да бъде направен от различен материал: метал, дърво, каучук или пластмаса. По-добре е да вземете модел с водоустойчив калъф. Колкото по-високо е качеството на използвания материал, толкова по-висока е цената.
Дизайн на Flash Drive
Дизайнът на случая е поразителен в сорта: от класическата версия до оригиналните сувенирни форми. Както показва практиката, флаш дисковете с прост случай траят по-дълго от нестандартните форми. Забавни форми и подробности за шофиране не са практични, тъй като те могат да паднат или да се съседят на слотовете на компютъра.
Неудобни форми на флаш дискове
Важно е при избора на флаш устройство да се съсредоточи върху защитата на конектора. В края на краищата надеждността на устройството зависи от това. Има следните видове:

 1. Конекторът е отворен . Няма защита на това устройство. Обикновено малките флаш памети са с отворен съединител. От една страна, удобно е да имате компактно устройство, но от друга страна, поради несигурността на съединителя, такова задвижване може преждевременно да се провали.
 2. Сваляща се капачка . Това е най-популярната форма на защита на конектора. За по-добра адхезия към тялото обикновено се използва пластмаса или каучук, за да се правят сменяеми капачки. Те отлично защитават съединителя на флаш-паметта от външни влияния. Единственият недостатък е, че с течение на времето капачката губи свойствата си на фиксиране и започва да скача.
 3. Ротационна скоба . Тази скоба е фиксирана от външната страна на тялото на флаш устройството. Той е мобилен и в определено положение затваря съединителя на информационния носител. Този тип разхлабване покрива конектора и по този начин предпазва лошо от проникване на прах и влага.
 4. Плъзгач . Такъв случай ви позволява да скриете конектора на USB флаш устройството вътре в дизайна с помощта на фиксиращ бутон. Ако ключалката се счупи, използването на такова устройство вече ще бъде трудно и ненадеждно.

Понякога е по-добре да се жертва външния вид заради надеждността на устройството!

Критерий 5: Допълнителни функции

За да привличат клиенти, компаниите добавят към своите продукти допълнителни възможности:

 1. Достъп чрез пръстов отпечатък. Флаш устройството има сензор, който чете отпечатъка от собственика. Такива устройства осигуряват висока степен на защита на информацията.
 2. Защита с парола с инсталираното приложение. За всеки модел контролер се използва отделна полезност. Възможно е да зададете парола не за цялото устройство, а само за конкретен дял.
  Защита с парола на флаш устройство
  Струва си да кажете, че можете да поставите паролата на почти всяка сменяема медия. Това ще помогне на нашите инструкции.

  Урокът: Как да поставите паролата на USB флаш паметта

 3. Възможност за използване на USB-стик като ключ за заключване на операционната система.
 4. Компресиране на данни чрез използване на специален софтуер.
 5. Наличие на превключване на защитата срещу запис на хардуер. Специалната фиксатор на устройството ще гарантира безопасността на информацията. Това е удобно, когато няколко човека използват това устройство или имате няколко флаш устройства.
 6. Устройство за защита срещу запис на USB флаш устройството

 7. Резервни данни. Дискът има софтуер, чиито настройки ви позволяват да копирате данни от USB флаш устройство на компютър в определена папка. Това може да се случи, когато свържете USB носител или по график.
 8. Вградени приспособления под формата на фенерче, часове. Такова нещо е красиво като аксесоар, но в ежедневната работа е абсолютно излишно.
 9. Индикатор за дейността. Когато флаш устройството е готово за употреба, фарът започва да мига върху него.
  Индикатор за сила на паметта Това е ново поколение флаш памети с E-хартия, които имат вграден индикатор за обема на пълнене на устройството. Собствениците на такива устройства не трябва да влизат в компютъра ми и да отварят елемента "Свойства" на устройството, за да видят колко свободно място е останало.

Индикатор за капацитет на флаш памет
Горните функции не винаги са необходими за обикновен потребител. И ако те не са необходими, тогава е по-добре да се откажат от такива модели.

Така че, за да направите избор на флаш устройство, се оказва успешен, трябва да решите за какви задачи той получава и какъв капацитет трябва да бъде. Спомнете си практичността на случая и не виждате допълнителните функции, ако нямате нужда от тях. Добра покупка!

Прочетете още: Телефонът или таблетът не виждат USB флаш устройство: причини и решения