Малки и големи microSD карти (флаш устройства) се използват на почти всички мобилни устройства. За съжаление, проблемите с тях се срещат много по-често, отколкото при USB устройства. Един от най-често срещаните проблеми се дължи на факта, че смартфон или таблет не виждат USB флаш устройство. Защо това се случи и как да решим проблема, ще говорим по-нататък.

Телефонът не вижда USB флаш устройството на телефона или таблета

Ако това е нова карта MicroSD, възможно е устройството ви просто да не е проектирано за този вид памет или да не може да разпознае спецификацията му. Затова внимателно проучете информацията за това, какъв флаш устройство поддържа вашия смартфон или таблет.

Файловата система може да бъде повредена на картата с памет или да маркира маркировката. Това може да се случи след инсталиране на правата на root, поради неправилно форматиране или мигане на устройството. Въпреки че дори и такива манипулации да не са били извършени, флаш устройството може да спре да чете само поради натрупаните грешки.

Най-неприятният случай е, когато превозвачът се провали поради механични или топлинни повреди. В този случай е невъзможно да го коригирате или да върнете данните, съхранени там.

Между другото, флаш устройство може да изгаря не само от прегряване, но и от самото устройство, на което се използва. Така че често се случва с евтини китайски устройства, като се развалят устройства за съхранение.

Как да проверите неизправността

Първо, уверете се, че USB флаш устройството е инсталирано правилно. Може би се е преместил или е бил вмъкнат в грешната посока. Също така внимателно проверявайте самия конектор за мръсотия и, ако е необходимо, внимателно го почиствайте.

Ако телефонът все още не вижда картата с памет, опитайте да я поставите в компютъра, като използвате четеца на карти. Също така проверете ефективността на други флаш устройства в притурката си. В резултат на това ще разберете какъв е проблемът в превозвача или телефона. В последния случай това може да е грешка в софтуера или просто разпадане на контактите и най-доброто решение е да се свържете с специалист. Но когато флаш устройството откаже да работи правилно, можете да опитате да решите проблема сами. Има няколко начина за това.

Прочетете още: Какво да направите, ако BIOS не вижда стартиращо USB флаш устройство

Метод 1: Почистване на системния кеш

Това може да помогне, ако възникнат проблеми във вградената памет на устройството. Данните на флаш устройството трябва да бъдат запазени.

 1. След като изключите смартфона, едновременно натиснете бутона за намаляване на звука (или увеличение) и бутона за захранване. Трябва да започне режим "Възстановяване" , където трябва да изберете командата "Почистване на кеш паметта" .
 2. Изтриване на командата за разпределение на кеша

 3. След това рестартирайте устройството. Всичко трябва да се спечели както обикновено.

Струва си да кажете, че този метод не е подходящ за всички смартфони / таблети. Повечето модели ви позволяват да изчистите кеша на системата. На някои има така наречен персонализиран фърмуер, който също така предоставя такава възможност. Но ако в режим "Възстановяване" нямате горната команда, тогава сте нещастни и вашият модел принадлежи на онези, на които е невъзможно да изчистите кеша. Ако този метод не помогне, преминете към следващия.

Метод 2: Проверете за грешки

В този и следващия случай трябва да поставите USB флаш устройството в компютър или лаптоп.
Шансовете са високи, че самата система ще предложи да провери картата с памет за грешки. Изберете първата опция.
Препоръка за системата
В противен случай трябва да го направите ръчно. За целта изпълнете следните стъпки:

 1. Кликнете с десния бутон върху USB флаш паметта и отидете на "Properties" .
 2. Функции на Flash Drive

 3. Изберете раздела "Инструменти" и кликнете върху бутона "Извършване на проверка" .
 4. Започнете да проверявате за грешки

 5. Това няма да е излишно и ще поправи повредените сектори, така че можете да отметнете двата елемента. Кликнете върху "Старт" .
 6. Стартирайте сканирането

 7. В отчета, който се показва, ще видите информация за програмните грешки. Всички данни на флаш устройството ще останат непокътнати.

Прочетете още: Как да запазвате файлове, ако USB флаш устройството не се отвори и иска да форматирате

Метод 3: Форматирайте USB флаш устройството

Ако USB устройството е отворено на компютъра, копирайте необходимите файлове, тъй като форматирането ще доведе до пълно почистване на носителя.

 1. Щракнете с десния бутон на мишката върху USB флаш-паметта в "Моят компютър" (или просто "Компютър" и изберете "Форматиране") .
 2. Въвеждане на форматиране на диска

 3. Уверете се, че сте посочили файловата система "FAT32" , тъй като NTFS на мобилните устройства обикновено не работи. Кликнете върху "Старт" .
 4. Стартиране на форматирането

 5. Потвърдете операцията, като натиснете "OK" .

Потвърждаване на форматирането

Как да възстановите информацията

В особено тежки случаи, когато не можете да отворите USB флаш устройство на компютъра, данните, съхранени върху него, не могат да бъдат извлечени преди форматирането. Но с помощта на специални помощни програми, по-голямата част от информацията все още може да бъде върната.

Помислете за тази процедура в примерната програма Recuva , Не забравяйте, че възстановяването е възможно само ако е извършено "Бързо форматиране" .

 1. Стартирайте програмата и изберете стойността "Всички файлове" . Кликнете върху "Напред" .
 2. Изберете стойността на всички файлове

 3. Изберете "На картата с памет" и кликнете върху "Напред" .
 4. Изберете стойността на картата с памет

 5. Кликнете върху "Старт" .
 6. Кликнете върху Старт

 7. Маркирайте необходимите файлове, кликнете върху "Възстановяване" и изберете пътя за запис.
 8. Възстановяване на файлове

 9. Ако програмата не намери нищо, ще видите послание с предложение за извършване на задълбочен анализ. Кликнете върху "Да", за да започнете.

Няма намерени файлове
Ще отнеме повече време, но по-вероятно ще бъдат открити липсващите файлове.

Анализирахме решенията на проблема, когато причината е в картата microSD. Ако нищо не помага или компютърът изобщо не го вижда, трябва само да отидете в магазина за ново флаш устройство.

Прочетете още: Как да поставите паролата на USB флаш паметта